M mint megbízható, m mint Manitou

M mint megbízható, m mint Manitou

Valóságos sakkjátszmát folytatnak öt Manitou rakodóval Hajdúnánáson. A Nyakas Farm négy szarvasmarha telepén, illetve a földeken éppen ott szolgálnak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Igazi multifunkcionális eszközök – akár a svájci bicska.

Az édesapa, Nyakas András negyedévszázada kezdte lerakni a vállalkozás alapjait. Akkor 35 hektár szántóval és harminc Holstein-fríz vemhes üszővel indultak, mára több mint 4700 szarvasmarháról gondoskodnak, s mintegy 1800 hektáron gazdálkodnak. Ennek nagyobbik része szántó, mellette kisebb legelővel, erdővel. A vetésforgóban váltakozó lucerna, búza, napraforgó, silókukorica, cirok elsősorban az állatállomány takarmányszükségletét elégíti ki.

Napjainkban 2200 tehenet fejnek, a többi ezek szaporulata. A négy telephely közül kettőben fejnek, a többiben az üszőket nevelik. „Kezdetben nem a mai költségekkel és tejárral dolgoztunk” – magyarázta az ágazati anomáliákat a fiatal szakember, s bár voltak mélypontok, az elmúlt 2-3 évben nem lehetett okuk panaszra.

Folyton arra törekszenek, hogy hitel nélkül gazdálkodjanak, ez pedig nagyban meghatározza a gépvásárlást. Azért, hogy egy bizonyos szintű eszközt beszerezzenek, nem rohannak a pénzintézetekhez, inkább racionális alapokra helyezték a fejlesztéseiket: jó középkategóriás gépeket igyekeznek beszerezni. Ugyanakkor szem előtt tartják, hogy minél kevesebb partnerrel, forgalmazóval álljanak kapcsolatban.

 

 

Több mint másfél évtizede vették fel a kapcsolatot az AXIÁL-lal, a sikeres kezdés hosszú távú együttműködés alapjait tette le. Azóta is fő gépbeszállítójuk a bajai központú cég. Első silózójukat, a CLAAS JAGUAR-t még 2002-ben vásárolták, azóta csak mélyült – sőt, ahogy a gazda hangsúlyozta -, szinte barátivá vált a viszonyuk.

Mivel elégedettek voltak az AXIÁL-lal, szívesen hagyatkoztak a véleményükre, amikor a rakodógép vásárlására adták a fejüket. Így került a gazdaságba öt évvel ezelőtt a Manitou MLT 840-es, amelyet minőségének, a korrekt szerviznek köszönhetően azóta újabb négy követett. A központi telepen, illetve a növénytermesztésben ma már három teljesít szolgálatot, az állattenyésztésben pedig kettőt dolgoztatnak.

A kisebbik 2,9 tonna teherbírású és hat méteres emelőmagasságú. Három darab 3,3 tonnás, hét méteres, s egy további 4 tonnás, nyolc méteres emelőmagasságú eszköz áll rendelkezésükre.

Az évek során a Manitou folyamatosan fejlesztette gépeit, érzékelhető az „evolúciós” folyamat. Az elektronika mellett a környezetvédelemre helyeztek nagyobb súlyt. Tavaly év vége felé vásárolta a Nyakas Farm az MLT 733 115 LSU rakodót. Ez az egyetlen NewAg típus, az ezt megelőző szériában közkedvelt mechanikus váltóval. Nagy előny az 1+2 vezetékes légfék és az automatikus vonófej, így közúton akár 18 tonna tömeget vontathatnak. Míg kezdetben az MLT 733-at csak 100 lóerős motorral és 104 l/perces fogaskerék-szivattyúval hozták forgalomba – ami kevésbé illeszkedett a magyar piaci igényekhez -, tavaly óta a motor 116 lóerős, a szivattyú pedig 150 l/perces, LSU-rendszerű.

 

 

A rakodáson túl vontatásra is használható. Műtrágyázáskor például ki tudnak váltani egy erőgépet, és – ami nem elhanyagolható – egy dolgozót. Kivontatja a pótkocsit, s egyúttal feltölti a műtrágyaszórót. Mechanikus váltóval rendelték, már megszokták a gépkezelők, s emellett olcsóbb is. Az öt Manitou-ból három már légfékes, sokoldalúan felhasználhatók. Az egyik a telepen a takarmánykiosztó kocsit szolgálja ki, de a kitrágyázásra, a bálák mozgatására is hibátlanul bevált.

Az állattenyésztésben naponta nyolc órát dolgoznak, a növénytermesztésben – bár idényfüggő a kihasználtság -, tavasztól őszig ott is „összejön” a nyolc-tíz óra.

A munkák végeztével rendszeres a karbantartás. Szeretik úgy leállítani a gépeket, hogy bármikor bevethetők legyenek. Üzemen kívül tető alatt tartják, hogy se hó, se fagy vagy eső ne károsítsa. Megbecsülik eszközeiket! Saját gépjavító csapatuk a szezont követően minden egyes gépet lemosva, kijavítva, szerviz után tesz el.

Az évek alatt pozitív tapasztalatokat szereztek a megbízható, stabil Manitou-kkal. Így fel sem merült, hogy más gyártó rakodógépét vásárolják meg. Ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy ha dolgozik egy eszköz, akkor meg is hibásodhat. Éppen ezért nagyon fontos az a stabil szervizháttér, amelyet az AXIÁL biztosít. Szakemberei figyelemmel kísérik az eszközöket, szinte napi kapcsolatban vannak a gazdasággal. Jól felkészült szervizesek, akik nem a föld szélén találkoznak először a gépekkel.

 

 

Fejlesztésekkor a Nyakas Farm támaszkodik a gépberuházási támogatásokra, de elsősorban az elvégzendő feladat határozza meg, milyen eszközt szerezzenek be. Folyamatosan figyelik, melyik gépük érett meg a cserére, s ehhez próbálják kihasználni az állami segítséget. Fontosnak tartják, hogy a korral haladva, a legkorszerűbbek kerüljenek a gazdaságba. A GPS-vezérlés szintén az AXIÁL-tól érkezik, akárcsak a legújabb fejlesztésű 12 Monosem vetőgép. Mivel hitel nélkül gazdálkodnak, jobban megnézik, hogy egy-egy gép melyik opcióit tudják kihasználni. Sokat nyom a latban, hogy ha gond van a géppel, melyik cég tudja leghamarabb kijavítani. Azért is tartják jó partnernek az AXIÁL-t, mert nemcsak széles a gépkínálata, hanem szinte azonnal tud reagálni a problémákra. Ez az együttműködés az árakban, a kiszolgálásban is megmutatkozik.

Hajdúnánás környékén sokan odafigyelnek a Nyakas Farmra, ha Manitou-t vásárolnak, az másoknak is szöget üt a fejébe, s követik. Szinte az agrárium összes felsőoktatási intézetével kapcsolatban állnak, minden évben egy-két egyetemista érkezik, akik náluk töltik a gyakorlati időt, vagy írják a szakdolgozatukat.

„Míg korábban átlag alatti gépesítéssel rendelkeztünk, mostanra utolértük magunkat” – nyugtázta ifj. Nyakas András. Ma már a cég fejlődésével együtt kerülnek be a legkorszerűbb eszközök. Ezek működtetéséhez pedig az állattenyésztésben és a növénytermesztésben egyaránt jól felkészült szakembereik vannak. Lehet, hogy más, hasonló gazdaságokhoz képes kisebb lépésekben fejlődnek, de stabil alapokon, s kisebb kockázattal tudnak talpon maradni.

 

Fotó: Gazdag Tibor, Manitou

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

Elérhető

Kapcsolódó cikkek