Kitartó kocsitolók

Kitartó kocsitolók

Kollégáink körében már hagyomány a Nemzetközi Kocsitoló Fesztiválon történő részvétel, ahol nemcsak nézelődőként vannak jelen, hanem versenyzőként is. A pár fős csapat idén is megmérettette magát a kocsitolásban.

Az idén jubilált, huszadik alkalommal megrendezett fesztivál a kocsi kocsiszekérnek és az azt készítő mesterembereknek állít emléket. A Mátyás király idején híressé vált, Kocs községből származó kocsiszekér Európa-szerte elterjedt és jelentős hatással volt a járműtörténelemre is.

 

 

2018. július 14. és 15. között megrendezésre került esemény egyik fő látványossága a kocsitoló verseny, melyet különböző kategóriákban rendeztek meg. A férfi táv 1500 méter, a női táv 1300 méter, a férfiaknál négy fő tolja és egy fő kormányozza a szekeret, a nőknél hat fő tolja és egy kormányozza a 350 kg-os kocsit. Minden csapatban lehet egy fő csere, de a váltást jól látható módon, 10 méteren belül kell végrehajtani. A versenyzés természetesen időre történik és ez alapján hirdetik ki az eredményeket. A program népszerűségét mutatja az is, hogy a döntők előtt kénytelenek előfutamokat rendezni, melyek hossza 350 méter. A szokatlan sporttevékenységre felkészülési lehetőséget is biztosítanak a szervezők a rendezvény előtti két hétben.

 

 

Egy szó mint száz, bár jó hangulatú, kötetlen eseményről van szó, jó kondi és összehangolt csapatmunka szükséges ahhoz, hogy célba érjenek a versenyzők. Az AXIÁL Kft. székesfehérvári és tatabányai kollégáiból álló csapat most sem rettent el a feladattól és ismét sikeresen szerepeltek a versenyen. Gratulálunk nekik!

 

Kép: Pók János, boltvezető

Forrás: Kocs.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek