Itt a farsang, áll a bál!

Itt a farsang, áll a bál!

A farsangi időszak szokásaihoz tartozik, hogy díszes jelmezekbe öltöznek, táncolnak és különböző témájú installációkkal, karneváli kocsikkal, erőgépekkel vonulnak fel a telet búcsúztató emberek, sőt néhány helyen még

A leghíresebb karneválok között tartják számon a rióit és a velenceit, hazai viszonylatban pedig a mohácsi busójárás örvend nagy népszerűségnek, de természetesen szinte az összes országban és településen ünneplik a farsangot.

 

Németország

A CLAAS Braunschweig GmbH cégnek köszönhetően Braunschweig városában a karneváli felvonulás vetésizöld CLAAS színben tündökölt. AXION 800 és 900 típusú erőgépek a legelképesztőbb installációkat húzták maguk mögött, mint például egy óriás kakast, egy tengerjáró hajót és egy egész vadnyugati kocsmát. Eközben gyakran hallhatók voltak a forgatagban a „Helau" vagy az „Alaaf" kiáltások.

Amikor a vidám felvonulók „Helau”-t kiabálnak, akkor gyakorlatilag a 18. évszázadból származó „Hellauf” kifejezést porolják le. Ez gyakorlatilag egy szóösszetétel, az „auf” azt jelenti, fel, a „hell” pedig világos, jókedvű, tehát együtt úgy is fordíthatnánk „jókedvűen felnevetni”. A szóösszetétel f betűje valószínűleg a karneváli időszak alkohollal locsolt jókedvének esett valamikor áldozatul. 

Valamivel eltérő a Kölni Karnevál „Alaaf” felkiáltása. Valószínűleg ez az „all-ab” (kiejtve „all-af”) kifejezésből származik, ami nagyjából annyit jelent: „Mindenki húzódjon le oldalra!” A „Kölle alaaf” tehát ebből következően úgy is fordítható: „Félre, itt jönnek a felvonulók!” Egy másik magyarázat szerint az „Alaaf” egy koccintásra hívó szó, mint nálunk például a „Proszit!”.

 

 

Na de nemcsak Braunschweigben hangzottak el a karneváli köszöntések. A marktoberdofi székhellyel rendelkező Fendt felhívást intézett a Facebook oldalukat követő közönséghez, hogy osszák meg velük azon képeiket, ahol a Fendt traktorok is derekasan helytállnak a felvonulásokon. Sajnos a legtöbb esetben maga a település lemaradt, viszont rengeteg képet kaptak. Ezeken a Fendt erőgépek a lehető legváltozatosabb építményeket vontatják, például a Jégvarázs meséből ismert palotát, egy kalózhajót, Triton királyt teljes valójában vagy épp egy komplett cirkuszt.

 

 

Olaszország

Az Itália közepén található Castiglione in Teverina település helyi ünnepségén egy Landini traktor képességeit is bevetették, viszont a „karnevál hazájában” ez nem példátlan. 2016-ban a viareggioi ünnepségen Landini erőgépek egész sora került középpontba, amikor a kis, fülke nélküli gépek toronymagas alkotásokat húztak, mint például az ördögöt vagy egy sárkányt. Az egyszerre félelmetes és mulatságos papírmasé szobrok felvonultatását számos más közönségprogram is kísérte, mazsorettek, zenekarok és egyéb művészek előadásai.

 

Szöveg: Vas Magdolna és Borbély Zsanett marketingmenedzserek

Forrás és kép: CLAAS, Landini, Fendt Facebook oldalak

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek