Igazán jó munka. Traktorok a CLAAS-tól. TPC Ltd., Tanzánia.
30.000 üzemóra 10 év alatt: egy traktor élete Tanzániában
Cukornád, ameddig a szem ellát. Összesen 15.000 hektáron terülnek el a TPC Limited területei, amely a négy legnagyobb cukornádtermelő egyike Tanzániában. Mintegy 8.000 hektáron cukornád, 4.600 hektáron erdő illetve természetvédelmi terület található. A tanzániai cég, amelyet 1930-ban,Tanganyika Planting Company Ltd.' néven alapítottak és amely most a mauríciuszi székhelyű Alteo Ltd. üzletcsoporthoz tartozik, évente 100.000 tonna cukrot termel, amit kizárólag a tanzániai piacon értékesítenek.
Frederick North-Coombesnak (40), a TPC szállítmányozási és gépüzemeltetési vezetője számára, a cukornád különleges értéket képvisel: „Egy cukornádültetvényen születtem és ott is nőttem fel. Azt gondolom, cukoréletem van." Frederick 10 évvel ezelőtt jött a TPC Limitedhez Mauríciuszról, ahol született és ahol egy cukorgyárban dolgozott. Ma körülbelül 500 alkalmazottért felel.
"Itt, a Kilimandzsárótól, Afrika 5895 m magas, és ezzel legnagyobb hegyétől 50 km-re, a trópusi klímában a növények számára elegendő napsütés és optimális feltétek adottak a fejlődéshez."
A világszerte található cukornádültetvények több mint felét még mindig kézzel takarítják be, ugyanúgy ahogyan a TPC Ltd.-nél is. Ez egy meglehetősen veszélyes tevékenység, mivel a kígyók nagyon jól érzik magukat a cukornád között. ,,Ez az egyik oka annak, hogy vágás előtt felgyújtjuk a cukornádföldeket, mert különben egyetlen munkás sem menne be oda",- magyarázza Frederick North Coombes. A tűz elégeti a száraz levéltömegeket anélkül, hogy a cukornádat vagy a gyökereket károsítaná. Mindig egy estével előbb a területért felelős növénytermesztő eldönti, melyik területeket kell betakarítani a következő napon, és ezeket akkor felégetik. A döntésnél a terület érettségi szintje mellett az időjárási körülmények is kifejezetten fontosak. Könnyen előfordulhat, hogy a területek egy részén esett, míg a másik része száraz. „Ez a Kilimandzsáró hatása",- mondja Frederick North-Coombes.
A TPC Ltd. vetési területe ideális a cukornád számára. Itt, csupán 50 km-re a Kilimandzsárótól, amely az 5.895 méterével Afrika legmagasabb hegye, a növények optimális környezetben érzik magukat a trópusi klímában és a bőséges napsütésben. Különösen fontos a biztos vízellátás itt - a cukornád vízigénye hektáronként évente körülbelül 1.200 - 1.500 mm. 400-500 mm csapadék esik, de ez is elsősorban az esős évszakban, áprilisban és májusban, így az év további részében hegyi folyókból és talajvízből öntözik a területeket. A viszonylag jó körülmények ellenére a talaj nagy kihívást jelent. „Magas a nátrium- és sótartalom, ami megnehezíti a jobb cukornád termelését.", magyarázza North-Coombes, cukornád szakértő. A talaj elszikesedés hatásának ellensúlyozása érdekében, az öntözésnél gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről egy vízelvezető rendszeren keresztül.
"A klímának köszönhetően a cukorrépát évente egyszer tudunk betakarítani."
A cukornád egy évelő növény és az aratás után újranő. „A klímának köszönhetően évente egyszer be tudjuk takarítani a cukornádat, más helyeken ez a ciklus 15-18 hónapig tart", magyarázza North-Coombes a régióban való cukornádtermesztés egyik előnyét. Akár ötször is keresztülmehet egy növény ezen a cikluson. Ezt követően kiássák és új palántákat ültetnek - évente körülbelül 1.500 hektárra. Ezen kívül mintegy 300 hektáron kísérletek folynak köztes termények ültetésével a talaj egészség javítása érdekében. Többek között babbal. Ez nem könnyű feladat, mivel sem a termesztési, sem a betakarítási technika nem áll ehhez rendelkezésre.
Az elmúlt 3 szezonban a TPC átlagosan 120-140 tonna cukornád terméshozamot ért el hektáronként, amelynek a cukortartalma 15%. A cukornád betakarítás júniustól márciusig tart. Ezután következik az esős időszak, ezt az időt a karbantartási munkálatokra fordítják. „A földek felégetése és a cukornád őrlése között maximum 40 óra telhet el, mert különben elkezdődik az erjedési folyamat, és a cukornád minősége csökken", magyarázza Frederick North-Coombes. Biztosítani kell, hogy a cukornádat a földekről a gyárba szállítsák, ahol naponta 4.000 tonna cukornádat őrölnek, éjjel-nappal, a hét összes napján. Ennek folyamán a rakodási és szállítási munkálatok is 24 órában zajlanak. Óránként körülbelül 40 vagon gurul be a gyárba. Minden vagonra körülbelül 4 tonna cukornádat rakodnak fel. A cukorgyártás nagyon magas energiafelhasználással jár, így egy leállás magas költséget jelent a cégnek. A TPC 4 mozdonyt használ és rendben tartja a vasúti rendszereket azért, hogy a cukornád a földeken lévő rakodási zónákból eljusson a gyárba. A rakodási zónában a traktorokról átakasztják a vagonokat a mozdonyokra. A kizárólag traktorokkal történő szállítás nem lenne hatékony, mert a legtávolabbi föld 17 km-re fekszik a cukorgyártól és minden traktor 2 vagont tud csak magával vinni. Csak a cukornád táblán belüli szállításhoz körülbelül 20 traktort használnak, naponta 24 órában, 8 óránként leváltva a vezetőt.
"Minden traktornak két élete van."
„A traktoroknak itt 2 élete van"- jellemzi a gépek használatát Eric Pignon, Frederick North-Coombes jobb keze. „Általában körülbelül 10 évig használjuk őket és ilyenkor 30.000 üzemóra van bennük. Évente akár 4.000 órát is mennek. Az első 5 évben cukornádat szállítanak, ezután még kb. 10.000 óra normál használat vár a traktorokra, ahol trágyázást, permetezést stb. végeznek", ismerteti egy traktor általános életét a TPC-nél Eric Pignon. A szállításhoz és a szántóföldi munkához a TPC különböző 50-150 LE-jű traktorokat használ. A cukornád gyökerének eltávolítását, a szántást és az újratelepítés talaj előkészítését négy 350 LE-s nagy traktor végzi el.
„Az afrikai feltételeket nem lehet összehasonlítani az európaiakkal"- mondja Frederick North-Coombes. Ő már csak tudja, hiszen ismeri az európai körülményeket is, mivel családi kapcsolatai vannak Európában és gyakran látogatta a kontinenst. A műszaki követelmények, a feltételek, az alkalmazottak, mind nagy jelentőséggel bírnak. „Afrikában nehéz jó szervizszolgáltatást találni. Nagyon messze vagyunk mindentől, a civilizált területektől és ezzel együtt az alkatrészektől, gépektől és így tovább", magyarázza a munkaadója székhelyének helyzetét. Ezért nagyon fontos az új beszállítók keresésénél, hogy megbízhatóak legyenek, jó gépeket kínáljanak és ezekhez első osztályú szervizzel rendelkezzenek. A karbantartási és javítási munkálatokat speciálisan kiképzett személyzet végzi a cég saját műhelyében. Így nem meglepő, hogy North-Coombes számára egy jó nap meghatározása így szól: „Minden rendben, ha egy bonyolult kérdést vagy problémát sikeresen megoldunk."
"Megteszünk mindent, hogy a legjobbak lehessünk."
Nagy kihívást jelent Frederick North-Coombesnak és a csapatának a megfelelő alkalmazottak megtalálása. „Nehéz képzett munkaerőt találni, így sok időt fordítunk az oktatásra és a képzésre. Ha az ember képzett, gyakran új munkalehetőségeket keres és elmegy, akkor kezdhetjük újra a képzést"- mondja. Szerinte a legfontosabb előfeltétele a jó munkának és a minőségnek egy első osztályú csapat, akik problémákat tudnak megoldani: „Ez számomra a legfontosabb - az emberek."
Globális szintén Tanzánia nem tartozik a legnagyobb cukortermelők közé az évente előállított 300.000 tonna cukorral. Az iparnak és a háztartásoknak mintegy 590.000 tonnára lenne szüksége. Így cukorhiány van, amely szükségessé teszi az importot, ami viszont befolyásolja a piaci helyzetet és az árakat. Tanzániában a TPC egyike a 4 legnagyobb vállalatnak és így keresett és megbecsült munkaadói hírnevet élvez. 3.000 dolgozó, ebből 1.500 állandó alkalmazott és 1.500 ideiglenes munkavállaló profitál a vállalat szociális felelősségtudatából, amely sok előnyt hordoz. „Olyan mintha egy kis, önálló falu lennénk", mondja Frederick North-Coombes, „A TPC gondoskodik az oktatásról, egy saját kórházat üzemeltet, ahol a dolgozók és a hozzátartozóik egészségügyi ellátást vehetnek igénybe. Hiszem, hogy ez elősegíti a közjót és számít a munkatársaknak is." Továbbá minden házban van áramellátás. „A cukor előállításnál keletkezett gőzt gőzturbináknál használjuk és a kipréselt cukornádat, a növények rostos maradványait elégetjük. Így gondoskodunk arról, hogy függetlenek legyünk az állami áramellátástól." A TPC üzemvezetőjének meggyőződése, hogy az ipar és a vállalatok feladata a közösségek támogatása és az ország fejlődésének elősegítése.
Frederick North-Coombes számára az igazán jó munka nem más mint: ,,mindent jól csinálni, lehetőleg már az első alkalommal és megtartani ezt a munkaszínvonalat". Az igazi kihívás a jó munkaminőség biztosítása. ,,Ez tényleg nehéz. De mindent megteszünk, hogy a legjobbak legyünk!"
Forrás és kép: traktorok.claas.com