„Finom kezekben” a döntés: Női vezetők a CLAAS Hungária Kft.-nél

„Finom kezekben” a döntés: Női vezetők a CLAAS Hungária Kft.-nél

Közvélekedés szerint inkább a férfiak érdeklődését kelti fel a mezőgazdasági gépgyártás; nem véletlen a többségük a CLAAS munkavállai között is. De mindig vannak hölgyek, akik sutba dobják a sztereotípiákat és harmonikusan illeszkednek a műszaki világba.

A CLAAS Hungária Kft-nél dolgozó hölgyek ideális környezetet találtak kibontakozásukhoz, hiszen a karrier kulcsa a cégnél nemtől függetlenül a motiváció és a személyes képzettség, képesség.

 

 

Kardos Nikolett, CXS koordinátor

A CLAAS Excellence System a vezetés és az együttműködés alapelveire, valamint a LEAN alapelvekre koncentrál, célja a folyamatos fejlesztés és a hatékonyság növelése.

Pályaválasztásomkor meghatározó volt, hogy olyan műszaki területen folytassam tanulmányaimat, ahol lehetőségem van fejleszteni, és ezáltal mindig adni valami pluszt az aktuális állapothoz, folyamatos előrehaladást biztosítva az általam irányított rendszerekben.

Az elmúlt években megtanultam, hogy többnyire magamnak kell kezdeményezni a változást.

Nőként – műszaki területen, vezető pozícióban – értékelni kell a véleményeket és kritikákat, elfogadni, hogy néha sokkal többet kell teljesíteni az elismerésért, merni kell változtatni, és felelősségteljesen, határozottan kiállni a döntéseim mellett.

A változtatás végrehajtásához azonban mindig szükség van partnerként támogató vállalati háttérre. A mindennapi együttműködésben tapasztalom, hogy a vállalat vezetői és munkavállalói mindent megtesznek közös céljaink eléréséért.

A vállalat törekszik a folyamatos fejlesztésre, a hatékonyság növelésére, a megújulásra, és céljai eléréséhez nemcsak a folyamatokat, hanem a munkavállalót is támogatja azáltal, hogy egyénre szabott szakmai képzéseket, továbbtanulási lehetőségeket kínál. Nekem a következő fejlődési alkalom a részvétel a CLAAS nemzetközi LEAN Qualification Programjában.

 

 

Istenes-Molnár Andrea, kiszállítás-csoportvezető

Tizenöt éve dolgozom a CLAAS Hungária Kft-nél, szülési szabadságomról visszatérve a SCM osztály vezetője felkínálta a csoportvezetői pozíciót. Előtte hét évig operatív beszerző voltam, ami egy nagyon jól körülhatárolható munka, meghatározott felelősségi körökkel. Ehhez képest a Kiszállítás-csoport folyamatosan formálódik, a létszám is változott, a kezdeti három főről hétre bővült pár év alatt. Andrea tapasztalata szerint „könnyebb volt az elején irányítani a csoportot, most a bővítések után, nehezebb. Már nem lehet ösztönösen megoldani, képzés és vezetői eszköztár kell hozzá.

Külön nehézsége a munkakörnek, hogy a gyáron belül két helyszínen tevékenykedünk: az irodában és a csomagolóban. De nagyon szeretem a változatosságát és a sok kapcsolattartási lehetőséget a külföldi partnereinkkel. Örömmel tölt el, amikor hosszú telefonos beszélgetések után a személyes találkozás egy-egy megbízónkkal újabb perspektívát ad a munkakapcsolatunkhoz. A törökszentmiklósi üzem nyolc társgyárnak szállít ki alkatrészeket és készgépeket, kiemelkedő, 99 százalékos hatékonysággal. Ehhez létfontosságú a magas színvonalú, precíz csapatmunka. Nagyon szoros, fix időbeosztással dolgozunk.

Nagy kihívás a kiszállítási területek és alkatrészek sokfélesége. Andrea az anyavállalat informatikusaival kidolgozott egy SAP folyamatot, amely drasztikusan csökkentette a csomagolás és kiszámlázás hibáit. Ennek során Kezelési Egységcsomagokat hoznak létre, és helyeznek el, kiszállítási célállomásként, virtuális konténerekben. A szkennerrel beolvasott alkatrészeket így a készletnek megfelelően és hibátlanul csomagolják, majd szállítják ki.

 

 

Martók-Mihalik Petra, logisztikai mérnöki támogatás területvezető

A törökszentmiklósi gyárral a CLAAS másfél éves nemzetközi vezetőutánpótlásképző Trainee programja hozott kapcsolatba. Utána úttörője lettem a frissen alakult logisztikai projektmérnöki feladatoknak, az Ellátási Lánc Manegement (SCM) osztályon. Mivel napjainkban jellemző a szakterület tudatos, hangsúlyos fejlesztése, irányításom alatt hét főre bővült cégünk Logisztikai Mérnöki Támogatás nevű csoportja. Az elvárt eredmények eléréséhez szoros együttműködésre van szükség az operatív és a projektmérnöki terület között.

Sok eltérő látásmódú, hozzáállású kollégával dolgozom együtt, különböző területekről. Meg kell tanulni együtt gondolkodni, egymást megértve és segítve dolgozni.

A nőkre nyitott cégkultúrától függetlenül stílusban, viselkedésben alkalmazkodni kell az alapvetően férfias közeghez. Időnként belekerül az ember olyan szituációkba, hogy ugyanazt a reakciót máshogy ítélik meg férfitól vagy nőtől.

Az elmúlt időszakban általam koordinált folyamatfejlesztések egyik kiemelkedő és látványos eredménye az Előgyártásban bevezetett, a vállalatirányítási rendszerbe integrált, okostelefonnal működtetett új készletkezelési és termeléskiszolgálási rendszer. Korábban nagyon sok időt vett igénybe az alkatrészek, hegesztőkészülékek keresése, de a termelés és a logisztika közötti kommunikáció sem volt egységes és elég hatékony. Az új folyamat valós idejű készletinformációt bocsát a targoncások rendelkezésére a QR kódokkal betárolt alkatrészekről, így időveszteség nélkül tudják a jelzett helyekről kitárolni a gyártáshoz szükséges anyagokat és készülékeket, jelentősen nőtt a logisztikai teljesítmény. Ezenfelül gyorsabbá, pontosabbá és papírmentessé vált a Logisztikán belüli munkaszervezés, valamint a Termelés és a Logisztika közötti kommunikáció is.

 

 

Dávid Erzsébet, adó- és számviteli vezető

Tizennyolc éve gyakornokként kezdtem a CLAAS Hungária Kft-nél. Gyakorlati képzésem alatt a Német-Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara, illetve cégünk szervezésében, duális képzésen vettem részt, ipari vállalatok menedzsere szakon. A két év alatt lehetőségem volt megismerni a vállalat szinte minden területét, beleértve a termelést és az adminisztrációt is. Sikeres elvégzése után a Pénzügyi és Számviteli Osztályra kerültem, mint adóügyi munkatárs. Két év múlva lehetőséget kaptam az osztály vezetésére, 2016 óta egy szervezeti átalakulást követően közvetlenül az ügyvezetőnek tartozom beszámolási kötelezettséggel.

A CLAAS-nál eltöltött hosszú évek alatt sikerült számos új folyamatot bevezetni, 2013-ban a forintos pénztár mellett létrehoztuk a valutapénztárt is, hogy rugalmasan tudjuk kezelni a kiküldetések készpénzforgalmát. 2015 óta a számlák nagy részét automatikusan utaljuk az SAP-n keresztül. Már több mint két éve digitalizáljuk a bejövő számlákat, elektronikus a teljes jóváhagyási folyamat, ezzel támogatjuk a Clean Desk irányelveit. Tavalyi sikeres projekt volt a konszernszintű egységes számlatükör bevezetése, a globalizáció részeként.

Sokan az egyetemről rögtön felelős pozícióba akarnak kerülni, anélkül, hogy teljesítménnyel is alátámasztanák. Vezetői pályafutásom alatt megtanultam, hogy mindenért keményen meg kell dolgozni, és képesnek kell lenni a folyamatos fejlődésre.

Nálunk rendkívül fontos élethosszig tanulni, mindig naprakésznek kell lennünk. Szerencsére vállalatunknál lehetőség van a folyamatos továbbfejlődésre. Szerencsésnek érzem magam, hogy fiatal, ambiciózus, jól képzett, és nem utolsósorban vidám csapattal dolgozhatok együtt.

 

 

Csató Judit, munkaügyi csoportvezető

Tizenöt éve HR-asszisztensi pozícióban kerültem a CLAAS Hungária Kft-hez. A 2015-ben megalakult csoport vezetését vettem át, a munkaügy, a TB és a bérszámfejtés tartozik a felelősségi körömhöz.

Nálunk nincs két egyforma nap. Kihívásnak tekintem, hogy folyamatosan fejlesszem a tudásomat. Munkaügyi kérdésekben mindig lehet újat tanulni, mindig új helyzetekkel szembesülünk. Fontos, hogy emberekkel dolgozhatok.

Nagyon szeretném belevinni a napi rutinba a kreativitást! LEAN Office HR programunkkal elintultunk ezen az úton: átszerveztük, rendszereztük és felcímkéztük az irodát, a dokumentumokat, az eszközöket. Feltérképezzük, standardizáltuk a munkafolyamatokat, pontosan meghatároztuk a felelősségi köröket. Ezekre az alapokra építve már több idő jut a továbbfejlődésre, a jobbitásokra. A csapaton belül egymást támogatjuk, ismerjük, együtt lélegzünk.

 

Szöveg: Gurmai-Málnás Ágnes / CLAAS Hungária Kft.

Képek: CLAAS Hungária Kft.

Forrás: Agritech 2019. április

Elérhető

Kapcsolódó cikkek