Felértékelődnek a mezőgazdasági szakmák

Felértékelődnek a mezőgazdasági szakmák

A szakmák presztízsének visszaállításáról, a szakmunkások megbecsüléséről, a biztosabb megélhetést nyújtó bérekről, az egységes agrár-szakképző hálózat további fejlesztésének szükségességéről is beszélt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken.

A Jövő szakképzése – a szakképzés jövője II. elnevezésű konferencián, Karcagon vett részt a miniszter. – közölte az MTI. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint a tárcavezető a rendezvényen elmondta, hogy mostanra 70 ezerrel többen dolgoznak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mint 2010-ben. A korszerű tudással rendelkező mezőgazdasági szakmunkások keresettek a munkaerőpiacon. A szakképzés további korszerűsítésére van szükség, hiszen az agrárium a számítástechnika fejlődésének, az agrár-digitalizációnak köszönhetően korszakváltáshoz ért.

Hozzátette, hogy a szakmák iránti megnövekedett érdeklődés és a szakmai tudás felértékelődése is hozzájárult a képzés fejlesztéséhez. Az utóbbi években 15 új szakkal bővült a mezőgazdasági képzések köre, miközben a gyermeklétszám stabil, az agrár-szakképző intézményekben egyre többen tanulnak. A további ágazati fejlesztések eredményeképp remélhetően minél több fiatal lát majd vonzó életpályát a mezőgazdaságban.

Kitért arra is, hogy a 2010 óta tartó kormányzati intézkedéseknek és a gazdák erőfeszítésének eredményeképpen folyamatosan erősödik az ágazat, az agrárium növekedése az első három között van az unióban. Az elmúlt közel nyolc évben a mezőgazdasági termelés hatékonysága és jövedelmezősége nőtt, mint ahogyan a foglalkoztatás, a beruházás és az export is.

Magyarország mintegy száz országba exportál minőségi termékeket, amelyek feldolgozottsági szintje évről évre emelkedik - húzta alá.

 

Forrás és kép: Agronaplo.hu

https://agronaplo.hu/hirek/az-agrarium-erosodesevel-felertekelodnek-a-mezogazdasagi-szakmak-is

Elérhető

Kapcsolódó cikkek