Fejlődik az agrárszakképzés

Fejlődik az agrárszakképzés

Több megyében kötött megállapodást a Földművelésügyi Minisztérium a helyi agrárvállalkozások – köztük az AXIÁL Kft. – és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselőivel – tudjuk meg Magyar gazda című műsorból.



Az együttműködés célja, a tárca fenntartásában lévő szakképző intézmények szakmai színvonalának fejlesztése.


Szinay Attila, a FM helyettes államtitkára: „2010 óta az agrárium egy dinamikusan fejlődő ágazat, mind az agrárexport értéke, mind az előállított összértéke. Fontos, hogy nagyon nagy a munkaerőigény, sőt egyes helyeken munkaerőhiány van. Ez azt jelenti, hogy mivel fejlődik az ágazat, ezért most már olyan versenyképes jövedelmeket kínál az agrárium, ami bizony életpályaként is szóba jöhet a fiataloknál.”

 

A megállapodás aláírása - kép: Mediaklikk.hu


Az együttműködési megállapodás célja, hogy a gyakorlatorientált középfokú agrárszakképzés megerősítésével növekedjen a Bács-Kiskun megyében működő agrár- és élelmiszergazdasági vállalkozások versenyképessége, valamint Bács-Kiskun megye népességmegtartó ereje.


Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei szervezetének elnöke: „Gyorsuló világban élünk úgy, hogy én azt gondolom, napi kapcsolatainkban fontos felismerni egymás problémáit, igényeit, hogy ki tudjuk egymást segíteni. A kamarának ebből a szempontból fontos feladata, hogy a politika felé tudjuk közvetíteni a gazdálkodói szándékot.”


A megállapodás révén az intézményben tanuló diákok a munkaerőpiacon is hasznosítható, gyakorlati tudást és valós munkahelyi tapasztalatokat szerezhetnek.


Taskovics Péter, a FM Kelet-Magyarországi ASZK főigazgatója: „Ez a partnerségi megállapodás azt a célt szolgálja főként, hogy a magyarországi szakképzésben tanuló diákoknak munkalehetőséget tudjon biztosítani a tanuló szerződés keretében, a duális képzésben való részvétel által. Azt gondolom, hogy a vállalkozás és az iskola között szorosabbra fűzi a kapcsolatot ez az együttműködés.”

 

A képen Büksi János, az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatója - kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser


A megyei szintű megállapodáshoz a térség hangsúlyos agrárgazdasági szereplői folyamatosan csatlakozhatnak lehetővé téve, hogy a szakmai és szakmaközi szervezetek, gazdálkodó és önkormányzatok bevonásával megerősítsék a gyakorlatorientált rendszer működését.


Büksi János, az AXIÁL Kft. szervezetfejlesztési igazgatója: „Mindenképpen gondolni kell az emberi erőforrás pótlására, ezért vonzóvá kell tennünk a szakmát a fiatalok számára és lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy a szakmai tapasztalatokat átadhassuk nekik. Igaz ez, mind a szakközépiskolások, mind a felsőfokú intézmények hallgatóira. Az AXIÁL Kft. korábban több telephelyén is fogadott gyakornokokat különböző intézményekből, a bajai, a jánoshalmi mezőgazdasági szakiskolákkal és a gödöllői egyetemmel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, de nem csak kizárólag velük. Ez a megállapodás azért nagyszerű, mert a Földművelésügyi Minisztérium kezelésébe 54 mezőgazdasági szakiskola tartozik és a megyei szintű szerződés lehetővé teszi számunkra, hogy az adott régió valamennyi szakiskolájával szakmai kapcsolatot építhessünk ki. Az AXIÁL Kft. eddig két megyében, Pest és Bács-Kiskun megyében írta alá a megállapodást, de valamennyihez, amelyben érdekeltsége van, csatlakozni fog a jövőben.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser
Forrás: Mediaklikk.hu
 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek