Elkötelezetten a precíziós gazdálkodás iránt (+videó)

Elkötelezetten a precíziós gazdálkodás iránt (+videó)

Ma rendezték meg a negyedik PREGA Konferenciát és Kiállítást, melynek kezdetektől fogva főtámogatója az AXIÁL Kft. A rendezvényen számos szakember tartott előadást, köztük Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető is.

2015. március első csütörtökjén, Kecskeméten került sor az agrárium által már nagyon várt I. PREGA Konferencia megrendezésére, mely az azóta eltelt négy évben hatalmas utat tett meg mind a létszám, mind a szakmaiság tekintetében. Ez jól látható volt ma, a 2018. február 21-én, Budapesten tartott negyedik Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencián is, ahol szinte nem is akadt szabad hely, hiszen olyan nagy népszerűségnek örvendett a technológia szakértői és az üzletemberek körében.

Hiszünk a precíziós gazdálkodás eredményességében, ezért is támogattuk már a kezdetektől az eseményt, azonban érezhetően volt egy robbanásszerű fejlődés az első konferencia után. A szakma már előtte is nagy izgalommal fogadta a kezdeményezést, de utána mindenki felismerte, hogy erre szüksége van az agráriumnak. A precíziós gazdálkodásról korábban alig lehetett hallani szakmai fórumokon és sokan úgy gondoltak rá, mint egy sci-fi filmre, ma már teljesen természetes a technológia és partnereink nagy része használja is azt.” – mondta Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója, aki frissen végzett mezőgazdasági gépészmérnökként a vállalat precíziós gazdálkodási csoportjánál kezdett, mint területi képviselő és aki ezt az előre mutató szemléletet a későbbiekben a Marketingüzletág első embereként is kamatoztatja.

 

A képen balról jobbra: Lisz Péter, termékmenedzser; Kóbor Szabolcs, területi képviselő; Bíró János, területi képviselő; Okvátovity István, térinformatikus fejlesztő; Pintér Zsolt, ügyvezető; Rákóczi Péter, területi képviselő; Baranyiné Hutai Anikó, marketingmenedzser; Liszkay Péter, területi képviselő; Umenhoffer Péter, marketingigazgató; Kocsmárik János, területi képviselő – fotó: Umenhoffer Péter, marketingigazgató

 

A mai konferenciát - melynek szervezői az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum – reggel 9 órakor kezdték plenáris előadásokkal, melyek között Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője is felszólalt. „Robotika a jövő mezőgépeiben” című prezentációjában az elnök elmondta, hogy most már nem elég, ha hozamtérképezésből, illetve talajmintavételből származó adataink vannak, ezeket hasznosítani is kell, ezért egyre nagyobb jelentőséget kapnak a komplex, döntéstámogató, adatfeldolgozó rendszerek is. Még jó néhány évig szükség van a gazdálkodói tapasztalatra, de ezek az előbb említett rendszerek nagyon gyorsan fejlődnek. Továbbra is szükség van mezőgépész és agronómus szakemberekre, az intelligenciájukra, hogy az adatokat értelmezni is tudjuk.

 

Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője - fotó: Fekete Gábor, marketingmenedzser

 

Az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportját Dr. Mesterházi Péter Ákos a csoport vezetője képviselte, aki „A térinformatika és a geostatisztika szerepe a precíziós növénytermesztésben” címmel tartott előadást. A csoportvezető, ahogy azt korábban már az Agroinform.hu portálnak is nyilatkozta: „Arra a legégetőbb kérdésre fókuszálunk, hogy mit lehet kezdeni az adatokkal. Ezzel kapcsolatban néhány kísérletet is elvégeztünk a kukorica tápanyag-visszapótlása és a tőszámszabályozása kérdésében. Helyspecifikus adatokból kiindulva azt kívántuk megmutatni, mi hogyan csináljuk, illetve ezen keresztül szemléltetni, miért olyan jelentős a szerepe az adatok gyűjtésének és feldolgozásának. Ennek keretében szó lesz a térinformatikáról és a geostatisztikáról is.” Majd folytatta: „Számomra a legpozitívabb az volt például a tőszám-szabályozási kísérletben, hogy lehetett látni, miként reagál a növényállomány a beavatkozásunkra. Az a fő tanulság, hogy amit terveztünk, az működött. Az eszköz ott van a kezünkben, hogy megfelelő információk alapján a növényi állományunk a helyi viszonyokhoz jobban tudjon alkalmazkodni, és ezáltal a hatékonyságunkat is növelni lehet.

A PREGA támogatása mellett az AXIÁL Kft. és kollégái a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület tagjaként, a Szent István Egyetem agrárinformatikai központ létrehozására irányuló projektjének konzorciumi partnereként, valamint szakértőiből álló precíziós gazdálkodási csoportja révén elkötelezett a precíziós gazdálkodás haza elterjesztésében és fejlesztésében.

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek