Egy Fendtet mindenki kipróbálna!

Egy Fendtet mindenki kipróbálna!

Egy traktorvásárlás komoly kérdés, nemcsak anyagilag, hanem szakmai szempontokból is. Hosszú távú, több éves munkakapcsolat jön létre, amikor egy új erőgép kerül egy gazdasághoz, nem mindegy, hogy milyen szájízzel kell beülni nap, mint nap.

Az AXIÁL Kft.-nél a kínált Fend traktorokat, időpont egyeztetést követően, ki lehet próbálni, akár a saját földterületen. Így mindenki a saját munkagépével győződhet meg, hogy a megvásárolni kívánt traktor képes-e felemelni a vetőgépet vagy elegendő sebességgel húzni az ekét. A bemutatógép-flottában jelenleg 130 lőerőtől 500 lóerőig minden szériából egy-egy áll rendelkezésre. Rövidesen megérkeznek a vadonatúj hevederes Fendt traktorok is, 430 és 650 lóerővel.

A bemutatókon a traktorok jellemzően tíz üzemórát dolgoznak az érdeklődőnél. Ez leginkább arra elegendő, hogy benyomást szerezzen a gazda, műszakilag megfelelő-e neki az adott traktor, s hogy illik-e egymáshoz az ember és a „paripa”. Amennyiben további „összeszoktatásra” lenne szükség, a bérgép-flottából lehet traktort bérelni. A bemutatógépet az esetek többségében egy következő gazda várja, így a próba nem hosszabbítható meg.

 

 

A bemutató traktorokkal demopilóta jár. Ő nemcsak prospektusból ismeri a traktort, hanem számos munkagép-kapcsolattal dolgozott már. Több éves szakmai múltja és évi akár 1500-2000 órás gépkezelői gyakorlata alapján tudja, miként ajánlott dolgozni a traktorral, hogyan kell a traktort és a munkagépet beállítani és együtt használni. Az ország szinte minden pontján megfordult már, rengeteg tapasztalatot szerzett sokféle traktor-munkagép kapcsolattal, sőt nemcsak a mezőgazdaságban, hanem akár aszfaltmaróval, erdészeti gépekkel vagy kommunális munkagépekkel is. Ennek alapján tud szakmai tanácsot adni. Bölcs a gazda, ha egy-egy bemutatón felteszi kérdéseit, megvitatja problémáit, esetleg szakvéleményt és tanácsot kér. A demopilótánk gyakorlati tapasztalata nem helyettesítheti ugyan a gazda ismereteit az adott földterülettel kapcsolatban, de új szempontokat adhat a műveléshez.

Az autószalonokban megszokotthoz hasonlóan a bemutató traktorok is jól felszerelt modellek, de termelőeszközökhöz illően nincs bennük „felesleges” opció. A legnagyobb traktorban már benne van a VarioGrip abroncsnyomás-szabályzó rendszer, hogy minél jobb legyen az akár 500 lóerő átadása a talajra. A Fendt 900/1000 Vario traktorok IF-es („kisnyomású”) abroncsainak nyomása a talajviszonyokhoz illeszthető. Bemutató pilótáink tapasztalata szerint a optimálisnál 0,3-0,5 barral nagyobb nyomás 5 százalékkal növeli a kerékcsúszást, amit a traktoros akár úgy is érezhet, hogy „nincs elég erő a traktorban”, azaz nem kellőképpen húz.

 

 

Az AXIÁL-nál csatasorba állított Fendt bemutató traktorokat kivétel nélkül felszerelték a gyári, két centiméteres pontosságú automatikus kormányzással (VarioGuide). Ez alkalmat adhat arra, hogy belekóstoljon a gazda a precíziós technológiába, a nagyobb kényelemtől a nagyobb területteljesítményen át a hatékonyabb munkavégzésig. Az érintőképernyőn és az ISOBUS-on keresztül a legkorszerűbb munkagépeket is képes vezérelni az összes Fendt bemutató traktor.

A Fendt táblavégi forduló automatikája – kombinálva a rugózott híddal és a Vario fokozatmentes sebességváltóval – fordulónként 20-30 méter előnyt biztosíthat. Ezt egész nap, sőt egész szezonban kihasználva akár egy kisebb teljesítményű traktor is képes lehet elvégezni annyi munkát, mint egy „butább” nagyobb traktor. Bemutató pilótáink tapasztalata alapján tíz-tizenöt közül csak egy magyar traktoros használja napi szinten a fordulóautomatikát, holott mindössze két nyomógombbal tudja kezelni az ekét, vetőgépet vagy bármi mást. A forduló ideje állandó, lefolyása hibátlan lesz egész nap! E technológia továbbfejlesztett változata az „AUTOTi”: a táblavégi automatikus fordulót magától futtatja le a traktor pozíciójától függően.

 

 

A Fendt bemutató gépekkel kipróbálhatja, milyen vezetni a traktort kuplungozás nélkül vagy, hogy miként lehet mellső emelőmű nélkül letenni a 2500 kilós orrsúlyt egy Fendt 900 Varioval. A Fendt irányváltó „stop&go” funkciója közúton, bálázáskor, homlokrakodós munkában megállás után automatikusan veszi fel a korábbi sebességet, nagyban növelve a Fendt traktor hatékonyságát. Próbálja ki!

Kereslettől függően a bemutató traktorok az új gép árához képes kedvezményesen vásárolhatók meg, alternatívaként azoknak, akik gazdagon felszerelt, újszerű traktorra vágynak, de kedvezőbb árért. Jellemzően egy éven belül – mindössze néhány száz üzemóra használat után – kerülnek új tulajdonoshoz, még a gyári garancia időtartama alatt. Nem kell tehát tartani attól, hogy a szomszéd megszólná a gazdát, mert nem „nullkilométeres” traktort vásárolt.

 

Szöveg: Kresz Gábor, Fendt referens

Kép: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. július 10-11. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek