DeLaval VMS V300 – új automatikus fejőrendszer

DeLaval VMS V300 – új automatikus fejőrendszer

A DeLaval VMS V300 sokkal több egy fejőrobotnál: filozófia, életstílus, elkötelezettség a fejlődés iránt, eltökéltség, hogy a legjobbat nyújtsuk a teheneknek és a legtöbbet tegyük a nyereséges tejtermelésért.

Komplett, automatikus tejtermelő rendszer, amely magába foglalja a fejőrobotot, az etetést, a tehénkomfortot és az istálló egyéb funkcióit is. Munkaerőt takarít meg, rugalmas és kiválóan kontrollálható. Használatával más területekre – etetés, tenyésztés, állategészség és higiénia – fordítható az eddig a fejésre fordított idő és energia.

A DeLaval VMS V300 személyesebbé, pontosabbá és gazdaságosabbá teszi a tejtermelést, egyedien kezel minden egyes telepet, gazdálkodót, tehenet, sőt tőgybimbót. Személyre lehet szabni a műveleteket az egyedi igények alapján, hogy javuljanak a gazdák, a dolgozók, a tehenek, a gazdaságok és a családok körülményei.

 

 

DeLaval InSight kamerarendszer

  • 99,8 százalékos felhelyezési arány.
  • 99 százalékos tőgyfertőtlenítés találati arány.
  • 10 százalékkal nagyobb teljesítmény.
  • Akár 50 százalékkal gyorsabb felhelyezési idő.
  • Nem szükséges kézzel betanítani a tőgybimbók helyzetére.

 

A DeLaval VMS V300 működését figyelve két dolog tűnik fel azonnal: mennyire nyugodtak a tehenek a fejőállásban, és mennyire finoman, simán és gyorsan végzi a robotkar a tisztítás, előkészítés, felhelyezés és utófertőtlenítés ismétlődő műveleteit. Mindezt a DeLaval InSight technológia teszi lehetővé, amely az eddigi legfejlettebb TOF-kamerát, hardvert és képfeldolgozó szoftvert összesíti, így sokkal gyorsabban finomabban, pontosabban és hatékonyabban dolgozik a kar.

A kamerarendszer minden egyes fejéskor felméri és megtanulja valamennyi tehén tőgyalakulását és tőgybimbó elhelyezkedését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már amikor először lép a tehén a robotba, szükségtelen kézzel betanítani a tőgybimbók helyzetét, a rendszer magától elvégzi azt. Így egyrészt nyugodtabbak a tehenek az állásban, másrészt jelentős a munkaidő megtakarítás is.

 

DeLaval PureFlow komplett tőgyelőkészítés

  • Naponta akár 3500 kg tej.
  • Valódi tőgynegyed-fejés 4 ICAR minősített tejmérővel.
  • Nincs elvesztegetett kiváló minőségű tej.
  • Kiváló higiénia.

 

 

Ha a kimagasló fejési folyamatra törekszik valaki, akkor a DeLaval VMS V300 automatikus fejőrendszer a megoldás, mindig a fejéssel a középpontban.

Minden az előkészítésen múlik – a DeLaval PureFlow nem csak tisztítja a tőgybimbókat, komplett előkészítést végez. Az átlátszó előkészítő kehelyben figyelemmel kísérhetők a folyamatok: minden egyes tőgybimbó tisztítása, stimulálása és előfejése a lehető legjobb tejleadási teljesítményhez.

Az előfejt tejet és a tisztításhoz használ vizet teljesen elkülönítve kezeli, az nem érintkezhet a tartályba fejt tejjel. Az előkészítési folyamat paraméterei széleskörűen beállíthatók, és lehet tisztítószert is használni a kehelyben, hogy a lehető legtisztább legyen az előkészített tőgybimbó. A fejés befejezése után, az átfogó tisztítási műveletek részeként, a rendszer kívül-belül automatikusan kiöblíti és megtisztítja a kelyhet.

 

DeLaval InControl mobil támogatás

  • Érintőképernyőről vagy mobiltelefonról-táblagépről vezérelhető.
  • Nem szükséges érintőképernyő.
  • Távoli elérés lehetséges.
  • Megfigyelő kamerák képe is megjeleníthető.

 

A DeLaval InControl mobil támogatás egyfelől megkönnyíti a DeLaval VMS V300 vezérlését és ellenőrzését, másrészről könnyen értelmezhető jelentéseket, elemzéseket és egyéb információkat szolgáltat a napi döntésekhez. Figyelemmel kísérhető a tehenek teljesítménye, különböző statisztikák jeleníthetők meg, be lehet állítani vele a rendszert, ráadásul az összes funkció bárhonnan, bármikor elérhető. Az érintőképernyőről, táblagépről vagy mobiltelefonról teljes körűen vezérelhető a VMS V300, figyelemmel kísérhetők a napi rutinok és az egyedi tehénadatok, s minden információ megosztható a gazdaság valamennyi dolgozója között. A mobil támogatás használatával nem szükséges érintőképernyő a robotokon! Elsőként mi használtunk érintőképernyőt az automatikus fejési rendszerekben, és most elsőként jutottunk olyan technológiai szintre, hogy el is tudjuk hagyni, ha partnerünk nem igényli!

 

Tejhűtés igény szerint

Az automatikus fejőrendszernek a fejé után is meg kell őriznie a tej kiváló minőségét. A DeLaval tejfolyás-vezérelt hűtésében kommunikál egymással a DeLaval VMS és a DeLaval tejhűtő tartály hűtésvezérlője. A VMS elküldi a tejszivattyúval a tartályba jutatott tej mennyiségi adatát a hűtésvezérlőnek, amely az ennek lehűtéséhez szükséges ideig működteti az aggregátokat. Ezáltal kis tejmennyiség sem fagy le a tartályban.

 

 

Teljes istálló rendszer

A megfelelően működő istálló alapvető fontosságú a VMS működéséhez. Évek hosszú tapasztalata alapján segítünk Önnek a lehető legjobban működő, akár új, akár meglévő istálló megtervezésében. Komplett istállónk magába foglalja nemcsak a fejési rendszert, hanem az egyéb istállói berendezéseket, pihenőbokszokat, kapukat, etetési rendszert, trágyakihúzót és a tehénkomfort felszereléseit is.

Az egyedi SSG Intelligens válogatókapuval és a rugalmasan programozható szoftveropciókkal bármilyen tehénforgalmi rendszer megvalósítható, akár szabad tehénforgalom, vagy a lehető legjobb kihasználtságot biztosító szabadalmaztatott Milk First – „Előbb a fejés” rendszer, melyben a pihenőtér el van választva az etetőtértől és a robot elővárakozó terétől. A tehenek úgy tudják elérni az etetőasztalt, hogy áthaladnak egy intelligens válogatókapun, amely attól függően, hogy mikor történt az utolsó fejés, kiválogatja őket fejésre vagy pedig tovább engedi az etetőasztalhoz.

Irányított tehénforgalom esetén elenyésző a fejőállásba kézzel terelendő tehenek száma, de amennyiben mégis van ilyen egyed, az valószínűleg lábvég problémával vagy tőgygyulladással küszködik, így kevésbé mobil, mint egészséges társai.

 

Szerviz és szaktanácsadás

A VMS V300 átlagosan nyolcezer üzemórát működik évente. Mint minden modern, nagyteljesítményű berendezés, ez is rendszeres szervizt igényel: megelőző karbantartást évente három alkalommal, a DeLaval szervizprogram előírásai szerint. VMS V300 szerviztechnikusaink tematikus képzésen vesznek részt, és kizárólag eredeti DeLaval alkatrészeket, kereskedelmi termékeket és mérőműszereket használnak.

Több mint 135 éves tapasztalat és a tejtermelés középpontba állítása biztosítja Önnek, hogy ha a DeLaval VMS V300 fejőrendszert választja, nemcsak egy robotot kap, hanem teljes megoldást, amely válaszol az élelmiszerbiztonság, a munkahatékonyság, a jövedelmezőség és az állatjólét mai és jövőbeni kihívásaira.

 

Szöveg: Tóth Tamás, termékmenedzser / DeLaval Kft.

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. 02. szám

 

Mikó Zsolt, alkatrészes termékmenedzser

A DeLaval VMS V300 napi 24 órában működik az év minden napján, így mint minden keményen dolgozó berendezés, ez is igényli a rendszeres megelőz karbantartást. Az InService All-Inclusive szervizmegállapodás megkötésével partnereink biztosak lehetnek abban, hogy a berendezés megelőző karbantartása, szervize és kereskedelmi termék ellátása pontosan, az előírt időpontoknak megfelelően fog történni, az előre rögzített és megállapodott áron, eredeti alkatrészek és kereskedelmi termékek felhasználásával.

Barta Róbert, DeLaval műszaki csoportvezető

A szerviz és a kereskedelmi termékek által nyújtott teljesítményt elemezve látható, itt valóban igaz, hogy „1+1=3”, hiszen az egész rendszer megfelelő működését garantálják. Rendszeres látogatásaink eredményeképp biztos lehet benne, hogy a megfelelő kehelygumival, a pontos vákuumszinten és a megfelelő pulzációs beállításokkal fog üzemelni a rendszer valamint, hogy a legjobb mosási paramétereket, hőmérsékletet és mosószer adagolást állítjuk be az Ön számára.

 

 

Így telt a hódmezővásárhelyi kiállítás az AXIÁL-nál

 

Véget ért az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, melyen az AXIÁL Kft. is kiállított 1500 négyzetméteren. A hektikus időjárás ellenére sokan voltak kíváncsiak a bemutatott gépekre és ültek le tárgyalni a bajai székhelyű vállalkozás munkatársaival. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek