DeLaval VMS V300 fejőrobot az 5-let Showban (+videó)

DeLaval VMS V300 fejőrobot az 5-let Showban (+videó)

A 2019. január 23. és 26. között megrendezésre kerülő AgrárgépShow keretében, az AXIÁL standon naponta kétszer az 5-let Show műsor keretében mutatjuk be a DeLaval VMS V300 fejőrobotot. A berendezésről az alábbiakban olvashatnak részletesen.

A DeLaval számokban:

  • Több mint 135 év innováció és tapasztalat a tejtermelési ágazatban
  • 1.500 üzletkötő, 1.200 kizárólagos képviselő, 670 mobil értékesítési pont, 3.100 szerviztechnikus világszerte
  • 50% piaci részesedés a fejőgép piacon
  • Több mint 30 éve Magyarországon

 

Mérföldkövek az innovációban:

  • 1878 – Gustaf de Laval szabadalma az első tejszeparátorra
  • 1917 – a világon az első vákuumos pulzációval működő fejőegység
  • 1930 – az első körforgós fejőház
  • 1978 – automatikus azonosító rendszer bevezetése a tehenek számára
  • 1998 – megkezdődik a DeLaval VMS fejőrobot forgalmazása
  • 2010 – AMR - a világon az első automatikus körforgós fejőberendezés
  • 2018 – az új generációs DeLaval VMS V300 fejőrobot bemutatása

 

 

Robotos fejés:

Napjainkban mintegy 43.000 automatikus fejőegység működik világszerte, ennek kb. a fele DeLaval automatikus fejőberendezés. Még mindig csak a tehenek 6%-át fejik automatikus módon, így hatalmas a piaci lehetőség

Miért robotos fejés?

  • Nehéz megfelelő embereket találni a fejős munkára
  • A robotok megbízhatóbbak, mint az emberek
  • A robotok precízebbek és költséghatékonyak
  • A robotok több munkafolyamatot is el tudnak végezni, mindig ugyanúgy 24/7/365

A robotok megoldást nyújtanak a termelők előtt álló kihívásokra: állatjólét, jövedelmezőség, munkahatékonyság, élelmiszerbiztonság.

A DeLaval 20 éves tapasztalattal rendelkezik az automatikus fejés területén.

 


 

DeLaval VMS V300 fejőrobot

A VMS V300 a DeLaval fejőrobotok negyedik generációja. Míg kezdetben elsősorban kis családi gazdaságok vásárolták, manapság nagy telepek is az automatikus fejés irányában indulnak el. A legnagyobb fejőrobotos fejést használó tehenészeti telep a világon Chillében található, az Ancali farms, itt 64 DeLaval fejőrobot végzi közel 4000 tehén fejését!

Egy DeLaval VMS V300 fejőrobot 60-70 tehén fejését tudja elvégezni naponta. A VMS V300 fejőberendezés átlagosan 8,000 üzemórát működik évente, melynek támogatását a világ legnagyobb viszonteladói és szerviz hálózata biztosítja. A DeLaval fejőrobot rendszer szabad tehénforgalomban és irányított tehénforgalmi rendszerben is használható, ahol intelligens kapuk vezérlik a tehenek mozgását az istálló területei között. Irányított tehénforgalommal jelentős munkamegtakarítás érhető el.

A DeLaval VMS™ V300 fejőrendszer sokkal több, mint csak egy robot, teljes integrált megoldás, amely tartalmazza az istállótechnológiát, hűtési rendszert, kiszolgáló berendezéseket és egyéb, a tehénkomfort biztosítására szolgáló felszereléseket is.

 

 

A VMS V300 fejőrobot egyedülálló tulajdonságai

A DeLaval InSight™ kamerarendszer az eddigi legfejlettebb TOF kamerát, hardvert és képfeldolgozó szoftvert integrálja egy összetett rendszerben. A DeLaval InSight™ minden egyes fejésnél felméri és megtanulja minden egyes tehén tőgyalakulását és tőgybimbó elhelyezkedését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már a tehén legelső robotba lépésekor sem szükséges a tőgybimbók helyzetének kézi betanítása, a rendszer magától elvégzi azt. Így egyrészt a tehenek nyugodtabbak az állásban, másrészt jelentős munkaidő megtakarítás is elérhető.

Az InSIght technológiával elérhető:

  • 99.8% fejőkehely felhelyezési arány
  • 99% Tőgyfertőtlenítés találati arány
  • 10%-al nagyobb teljesítmény
  • Akár 50%-al gyorsabb felhelyezési idő
  • Nem szükséges a tőgybimbók helyzetének kézi betanítása

 

 

A DeLaval PureFlow™ tőgybimbó előkészítő rendszer nem csak tisztítja a tőgybimbókat, komplett előkészítést végez. Az átlátszó előkészítő kehelyben figyelemmel kísérhetők a folyamatok: minden egyes tőgybimbó tisztítása, stimulálása és előfejése a lehető legjobb tejleadási teljesítmény eléréséhez. Az előfejt tejet és a tisztításhoz használt vizet teljesen elkülönítve kezeli, az nem érintkezhet a tartályba fejt tejjel.

A PureFlow™ technológiával elérhető:

  • Naponta több mint 3.500 kg tej
  • VALÓDI tőgynegyed fejés 4 ICAR minősített tejmérővel
  • Nincs elvesztegetett kiváló minőségű tej
  • Kiváló tej higiénia

 

 

A DeLaval InControl™ mobil támogatás rendszer egyfelől megkönnyíti a DeLaval VMS™ V300 vezérlését és ellenőrzését, figyelemmel kísérhető a tehenek teljesítménye, megjeleníthetők a különböző statisztikák valamint a rendszer beállításait is el lehet végezni vele, és az összes funkció bárhonnan, bármikor elérhető. az érintőképernyő, táblagép vagy mobiltelefon használatával. A DeLaval InControl™ használatával nem szükséges az érintőképernyő sem a robotokon! A DeLaval elsőként használt érintőképernyőt a fejőrobotokon, és most elsőként jutottunk olyan technológiai szintre, hogy el is tudjuk hagyni azt, ha partnerünk nem igényli!

A DeLaval InControl™ technológiával elérhető:

  • Érintőképernyőről vagy mobiltelefonról/táblagépről vezérelhető
  • Nem szükséges érintőképernyő
  • Távoli elérés lehetséges
  • Megfigyelő kamerák képe is megjeleníthető

 


 

A VMS V300 fejőrobot részletesen

Komfortos tehénállás: tandem kivitel, bejárati és kijárati kapu, higiénikus, stresszmentes, ergonómikus fejés.

Beállítható etetővályú: a tehén hosszának megfelelően beállítható minden egyes állat esetében. Több fajta abrak is adagolható, 2 pellet és 1 folyékony takarmány.

Trágyalemez: kivezeti a trágyát, vizeletet az állásból, tiszta a fejési terület, kiváló a higiénia, kevesebb a kézi munka igény.

Robotkar: hatalmas munkaterület, a legtöbb tehénhez használható, hidraulikus működtetésű, gyors, finom, precíz mozgás, robusztus, kis karbantartási igényű. A fejőkelyhek akár 45 fokos szögben álló tőgybimbókra is felhelyezhetők.

Tőgy felismerés: InSight™ kamerarendszer, TOF kamera és fejlett képfeldolgozó szoftver, gyors, pontos működés, 99,8% felhelyezési arány. Automatikus kamera tisztítás.

Hatékony tőgybimbó előkészítés: DeLaval PureFlow™ tőgybimbó előkészítő rendszer nem csak tisztítja a tőgybimbókat, komplett előkészítést végez a teljesen különálló előkészítő kehellyel. A folyamat után tiszta, száraz, előfejt, stimulált tőgybimbó áll készen a fejőkelyhek fogadására.

Valódi tőgynegyed fejés: Minden egyes tőgynegyedhez különálló ICAR által minősített tejmérő tartozik. Vezetőképesség, vér, tejhozam, tejfolyás figyelése tőgynegyedenként.

Szabad fejési terület: fejés alatt nincs semmilyen nagy méretű berendezés a tehenek hasa alatta fejési területen.

Fejési higiénia: a fejőkehely lerúgása esetén a fejőkelyhet teljeskörű külső belső öblítés után a kar visszarakja a többi kehely fejésének megzavarása nélkül. Automatikus padozat tisztítás akár minden egyet tehén fejése után. A fejőkelyhek teljeskörű külső és belső öblítése két fejés között.

Tejminőség biztosítása: a tej minőségi paramétereinek folyamatos mérése: vezetőképesség, vértartalom, tejhozam változás monitorozása. Ha rossz tejet érzékel, automatikusan elkülöníti.

 

Szöveg: Tóth Tamás, solution manager / DeLaval Kft.

Kép: DeLaval Kft.

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek