Biztosítási 1x1 3. rész

Biztosítási 1x1 3. rész

Biztosítási sorozatunk harmadik részében a határidőkről, felmondási lehetőségekről szeretnénk tájékoztatni ügyfeleinket. További információkkal kapcsolatban forduljanak bizalommal az AFS Kft. tanácsadóihoz!

Biztosítási ajánlatok versenyeztetése

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk körbenézni a biztosítási piacon új megoldások, új ajánlatok után, mindenképpen fontos, hogy időben megkezdjük a felkészülést, hogy a felmondási idő előtt már döntési helyzetbe kerüljünk, és minden elérhető információ birtokában hozzuk meg a döntést, hogy maradunk a jelenlegi szolgáltatónál, vagy váltunk egy új szerződésre. 

Amennyiben határozatlan idejű (minden évben automatikusan megújuló) biztosítási szerződésünk van, úgy fontos, hogy a szerződés felmondására általában a szerződés évfordulóját megelőző 30 napig van lehetőségünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha minden év január elseje a biztosítási évforduló, akkor legkésőbb december 1-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz a felmondási nyilatkozatnak. Tehát nem eddig az időpontig kell postára adni, hanem eddig az időpontig kell megérkeznie a felmondásnak, ha nem érkezik meg időben, úgy egyoldalú felmondással már nem élhetünk, csak közös megegyezéssel szüntethető meg a szerződés, de ekkor már a biztosító jóindulatára kell hagyatkoznunk. 

 

 

Ha határozott idejű szerződésünk van, és a fenti példához hasonlóan szintén év végén jár le a szerződés, úgy legkésőbb december 31-ig létre kell hozni az új biztosítási szerződést, hogy a következő év első napjaiban se maradjunk fedezet nélkül.

A fedezettség szempontjából tehát kiemelten fontosak a fenti határidők, melyek be nem tartása esetén egy rossz szerződésben maradhatunk, vagy adott esetben biztosítási fedezet nélkül, ami komoly kitettséget jelent. 

 

 

Ezért javasoljuk, hogy időben, legkésőbb november elején kezdje el a biztosítási szerződések megújításához szükséges tárgyalásokat, de a lehető legjobb ajánlat megtalálása érdekében akár még előbb is. Idő kell az ajánlatok beszerzéséhez, és azok értékeléséhez is, adott esetben egy második ajánlati kör lebonyolításához pedig még több. Átgondolt és felelős döntést csak információk birtokában tud hozni, amikor már lát valamennyi ajánlatot. Ezért fontos, hogy időben kezdjen el foglalkozni a biztosítási szerződések megújításával, hogy november végén meg tudja tenni a szükséges lépéseket egy jobb szerződés beszerzése érdekében.

 

Ezen ügyek intézésében is tudnak segítséget nyújtani az AFS Kft pénzügyi tanácsadó kollégái a következő elérhetőségeken, kérjük forduljanak hozzájuk bizalommal!

 

Kép: Carto, Pixabay

Szöveg: Zandler Gábor, AON tanácsadó

Elérhető

Kapcsolódó cikkek