Beszállítói szemmel: Manitou

Beszállítói szemmel: Manitou

Interjú a Manitou Polska ügyvezetőjével, a 38 éves lengyel Wojciech Rzewuskivel. Az ügyvezető feladatai közé tartozik a Manitou Group jelenlétének koordinálása a V4-országokban.


A Manitou Polska látja el a közvetett képviseletet a V4-ek, azaz a Visegrádi országok (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) és a Manitou Group között. Van tehát tapasztalata a közép-kelet-európai régióval kapcsolatban, meglátása szerint mik a közös vonások, és miben vannak eltérések az egyes országok között?

A régióban sokkal több a közös vonás, mint a különbség. Máig érezhető a történelmi gyökerek, a múlt hatása, hiszen nagyon hasonló az itteni gazdálkodók üzleti szemlélete, mentalitása, ugyanazok a fontosak az itt élőknek. Ez megkönnyíti a munkánkat, például hasonló paraméterű gépekkel jelenhetünk meg Közép-Európában, ez jelentős rugalmasságot biztosít, elég, ha csak a készletezésre gondolunk. Elsősorban a mezőgazdasági szektor erős, az építőipari gépek piaca még fejlődőképes, van benne potenciál.

 

Mindezek tükrében mi a véleménye a magyar piacról?

A magyar gazdaság stabil alapokon nyugszik, 2016-ban erős évet zártunk. Bizonyos mértékű uniós források is rendelkezésre állnak a géppark fejlesztésére. Ez beruházásokra ösztönzi a gazdálkodókat, ami nekünk mindenképp előnyös. Gépeink széles körű felhasználásra alkalmasak, mint a mezőgazdaság, mind az ipar igényeit kielégítik.

 

Van-e olyan fejlesztés, műszaki megoldás, amelyet a magyar gazdálkodók igényei indukáltak? Van-e magyar beszállítójuk?

A magyar piac nagyon fontos nekünk, mind a Manitou, mind a másik márkánk, a Gehl szempontjából. Éppen ezért különös figyelmet fordítunk magyar partnereink visszajelzéseire. Ezeknek a vevői tapasztalatoknak az összegyűjtésében és közvetítésében nagyon fontos az AXIÁL szerepe. A technikai fejlesztésekkel célunk a gépek hatékonyságának növelése, ami egyre fontosabb tényező a gazdálkodóknak.

Az egyik fő beszállítónknak van magyarországi gyártóbázisa, de erről többet nem szeretnénk elárulni. Tehát igen, fogalmazhatunk úgy, hogy a gépekben van „magyar alkatrész” is.

 

 

A teleszkópos rakodógépek kevésbé bonyolultak, mint például egy kombájn. Mit tesz a Manitou azért, hogy megkülönböztesse és bizonyos szempontból egyedivé tegye gépeit a versenytársakkal szemben? Hogyan fogalmazná meg a hosszú távú fejlesztési irányokat?

A teleszkópos rakodók egyik meghatározó gyártójaként a Manitou mindig megpróbál úttörő megoldásokkal megjelenni a piacon, egyedivé téve termékeit. Célunk, hogy az elérhető és megbízható technológia legjobb kombinációját biztosítjuk partnereinknek. Ennek egyik legjobb bizonyítéka a 2016 végétől elérhető, mezőgazdasági felhasználók igényeire szabott NewAg teleszkópos rakodógép-széria. Ez a gépcsalád tartalmaz minden olyan új fejlesztést, amely segít növelni a végfelhasználók hatékonyságát, vagy a gépkezelők komfortérzetét.

 

 

Tudta-e?

A „Manitou” szó hallatán sokan asszociálnak az indián „nagy szellemre”, a természetfeletti erőre. Ezt a tévhitet most eloszlatjuk! A „Manitou” szó sokkal földhözragadtabb jelentésű. A francia „Manipulation” + „Tout”, azaz „kezelés” + „mindent” szavakból jött létre. A Manitou magyar jelentése „mindent kezelni”.

 

 

Csak, hogy néhányat kiemeljek: többféle váltóból, a munkának leginkább megfelelőt lehet a géphez választani, a gépekhez különféle innovatív hidraulika a megoldások is elérhetők, amelyek szintén a termelékenységet szolgálják. De kiemelhetném a szélesebb gumiabroncs választékot, vagy a gépekhez elérhető központi zsírzóberendezést.

Ez cégünk jövőbeli hitvallása is: törekszünk arra, hogy a termékeink folyamatosan fejlődjenek, az adott kor műszaki élvonalába tartozzanak, ezáltal számos előnyt biztosítsanak a vásárlóknak.

 

 

Közel két évtizedes múltra tekint vissza a Manitou és az AXIÁL kapcsolata. Kérem, értékelje néhány mondatban ezt a partnerséget!

1998-at írtunk, amikor az AXIÁL, kiemelt importőrként megkezdte a Manitou, majd néhány évvel később a Gehl rakodógépek forgalmazását. Az eltelt 19 év alatt közel háromezer gépet értékesített. Úgy gondolom, hogy az AXIÁL professzionalizmusa, hatékonysága, valamint a széles körű, komplex szolgáltatása garancia az ilyen gépet vásárlóknak. A szolgáltatás szempontjából kiemelkedő az AXIÁL teljesítménye, a reakcióidő, az alkatrészellátás, és az ott dolgozó szakemberek képzése. Teljesen biztos vagyok, hogy az axiálosok jól szervezett és képzett csapata, illetve a Manitou közötti kapcsolat most is szilárd alapokon áll, ugyanakkor még további lehetőségek állnak előttünk.

Úgy gondolom, hogy akkor, 1998-ban mindkét fél előtt nagy perspektívát nyitott meg ez az együttműködés. Az évtizedek bebizonyították, hogy kölcsönösen előnyös kooperációs született. Bízom benne, hogy a jövőben továbbra is ilyen gyümölcsöző lesz a kapcsolat cégeink között, aminek előnyeit a magyar gazdálkodók is élvezhetik.

 

Forrás: AXIÁL Híradó 2017. 04. szám 8-9. oldal

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek