Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

Az év magyar vállalata az AXIÁL Kft.

Október 11-én rendezték meg a Figyelő Top200 gálát a budapesti Várkert Bazárban. Az év egyik legjelentősebb hazai, üzleti eseményén nyolc kategóriában osztottak ki díjakat, köztük „Az év magyar vállalata” elismerést is, melyet az AXIÁL Kft. vehetett át.

Olyan vállalatok jelentek meg a Figyelő Top200 gáláján, akik amellett, hogy jelentős szerepet töltenek be a hazai munkaerőpiacon, nagyságrendileg a hazai GDP felét termelik meg. Ezeket a cégeket számos szempont szerint lehet értékelni, mint például a beruházások száma vagy épp az árbevétel és nyereségesség változása alapján. Ezt a nehéz feladatot egy gazdasági szakemberekből álló zsűri tette meg, akik döntése alapján „Az év magyar vállalata” díjat az AXIÁL Kft. kapta.

Az AXIÁL 1991-ben, közvetlenül a rendszerváltás után alakult családi vállalkozás azóta jelentős sikereket ért el. Kezdetben alkatrészek forgalmazásával foglalkozott, majd folyamatosan szélesítette kínálatát új és használt mezőgazdasági-, építőipari-, anyagmozgató gépekkel, speciálisan az ügyfelek igényeire szabott szerviz- és műszaki háttérszolgáltatások nyújtásával. Kínálatában számos megbízható, magas minőséget képviselő világmárka megtalálható: többek között például CLAAS, Fendt, Horsch, Manitou. Néhány évvel ezelőtt saját alkatrészmárkát is bevezetett a piacra ISTER néven.

A vállalat ma már cégcsoportként működik, 2001-ben alakult a gépbérletre és bérmunka szolgáltatásokra szakosodott MANAX Kft. és 2007-ben pedig a csoportbon belül különálló szervezetté vált az Axiál Financial Services Kft. Utóbbi az üzletfeleket hitelek, lízingek, biztosítások közvetítésével és támogatások előfinanszírozásával segíti. Az AXIÁL Cégcsoportnak külföldi érdekeltségei vannak a szomszédos országokban, leányvállalata a szlovák HRIADEL' és a román MUNAX is.

 

 

A bajai székhellyel működő társaság jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő magyar vállalat, az országban 19 AXIÁL-pontot üzemeltet, amelyeken valamennyi terméke és szolgáltatása elérhető. Csak 2011 és 2017 között 5,3 milliárd forintot fordított telephelyfejlesztésre, a beruházások eredményeként fedett szervizműhely-kapacitása a szervizt kiszolgáló helyiségekkel együtt 2017 végére elérte a 15 ezer négyzetmétert. A cégnél a jövő szakembereinek a kinevelésére is nagy figyelmet fordítanak. A tavalyi évben például 65 mezőgépész és technikus tanuló, illetve 7 fő mezőgazdasági gépészmérnök szakra járó egyetemi hallgató szerzett gyakorlatot a vállalatnál.

Forgalmuk 2017-ben elérte a nettó 75,5 milliárd forintot: ennek 30 százalékát az Alkatrész-, 28 százalékát a Gép- 22 százalékát a CLAAS-, 8 százalékát a Használtgép-, 7 százalékát a Szerviz és 5 százalékát az Építő- és Anyagmozgatógép-üzletág tette ki.

„Az év magyar vállalata” díjat a gála keretében Harsányi Zsolt, a vállalat tulajdonos-ügyvezetője vette át Bártfai-Mager Andreától, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől a hazai gazdasági és politikai elit jelenlétében. A vezetőtől megtudtuk, hogy az elismerést másodszor kapta meg a cég, először 2006-ban. Az eltelt 12 évben nagy utat tett meg a vállalkozás, sok tekintetben fejlődött, mind telephelyeinek, munkavállalóinak számát, mind szervezetét, folyamatait tekintve.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek