Az elégedettség kulcsa

Az elégedettség kulcsa

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. az elmúlt években trágyaszóráshoz, aratáshoz és permetezéshez is a MANAX Kft. szolgáltatásait vette igénybe. Gépbérlethez kapcsolódó tapasztalataikról Kapusi Tamást, növénytermesztési oszt

Kérem, mutassa be a vállalkozást!

A Pálhalmai Agrospeciál Kft. egy 100 százalékosan állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, jogelődjét, a Pálhalmai Célgazdaságot 1949-ben alapította az Igazságügyi Miniszter, amelyet a fogvatartotti foglalkoztatás megoldására hoztak létre.

A Kft. többnyire mezőgazdasági és kisebb részben pedig ipari tevékenységgel foglalkozik. Mezőgazdasági vonalon szarvasmarha-tenyésztést végzünk, ez 850 állatot, illetve szaporulatát jelenti, valamint kisebb létszámban Angus marhát tartunk. Továbbá éves szinten kb. 18.000-es sertéskibocsátással rendelkező telepet tartunk fent. 4000 ha területen termesztünk növényeket, melyek kb. a következők: 900 ha őszi búza, 300 ha őszi árpa, 500-600 ha napraforgó, 600 ha őszi káposzta repce, 1500-1600 ha kukorica. Biogáz üzemet is működtetünk. 

 

A képen Kapusi Tamás, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. növénytermesztési osztályvezetője

 

Az ipari tevékenységen belül van mosoda, acélüzem, elektronikai hulladékgyűjtés, stb. Többféle, kézimunka-igényes segédmunkákat tudunk kiajánlani.

Három évvel ezelőtt gyakorlatilag teljesen kicserélődött az erőgépparkunk. Új talajművelő gépeket is vásároltunk, melyek között vannak Grégoire-Besson ekék is. Az egyik, egy 12 vasú munkagép, a legnagyobbak között van az országban. Vásároltunk 5 db Oehler pótkocsit is terményszállítás céljából, de gépeink között van 4 db Manitou rakodógép és vannak axiálos CLAAS kombájnjaink is.

 

 

Mióta vannak kapcsolatban a MANAX Kft.-vel?

A történet az AXIÁL-ig nyúlig vissza, velük nagyon régóta kapcsolatban vagyunk. Emlékeim szerint 1998 óta működünk együtt, a MANAX Kft.-vel pedig kb. 5 éve vagyunk szorosabb kapcsolatban. Elsőként egy trágyaszórási munkaműveletnél kerestük fel a céget, béreltünk már kombájnt is, de ami talán a legfontosabb, az a permetezés.

Járt már nálunk Agrifac permetező, CLAAS LEXION kombájn, Manitou rakodógép, Annaburger szervestrágyaszóró, Landini, CLAAS és Fendt traktorok is megfordultak a területeinken. Az aratásnál hozammérést kérünk, és minden bérelt géphez kezelő segítségét is igénybe vesszük. Éves keretszerződést kötöttünk, de minden esetben előre egyeztetünk, hogy kb. mikor, milyen munkáknál van szükség a bérszolgáltatásra.

 

HIRDETÉS

 

Miért gépbérlet, miért nem vásárlás?

Legszívesebben megvennénk a gépeket, de a vállalkozásunk most az állattenyésztési ágazatot fejleszti. Én a gépbérletre kicsit elódázott beruházásként tekintek. Előnye a bérletnek, hogy a gépfenntartási díj, a kezelő személyzet nem a mi állományunkat terheli, hanem a javítási költségek, a munkaerő fenntartása, megtartása ez a szolgáltató terhe.

Az is ismert, hogy a szakmunkások létszáma erősen csökken az országban, ez fokozottan érvényes a mezőgazdaságban, nálunk is. A téma szóba került a MANAX képviselőjével is, de ők mindig tudják biztosítani számunkra a szükséges szakembergárdát, akikkel nagyon elégedettek vagyunk.

Továbbá fontos, hogy a gépvásárlás esetén felmerülő amortizáció költsége jelentős, ezzel sem kell számolnunk a bérletnél. Nem utolsó sorban a MANAX 2-3 évente cseréli a gépparkját, amely hatalmas flottából áll. Megbízható műszaki, javítási háttérrel rendelkeznek, illetve nagyon kedvező áron jelennek meg a piacon.

 

 

Említette, hogy hozammérést is kértek, mennyire használják ki a precíziós eszközöket a bérlet során?

A manaxos kombájnok aratják a területünk kb. egynegyedét, természetes hogy kérjük ezeket az adatokat, hiszen akkor a területeink jó részét nem monitoroznánk. Ha kérnénk talajmunkát szolgáltatás keretében, akkor is igénybe vennék a precíziós eszközöket. Viszont mi is RTK-val dolgozunk, 2,5 cm pontossággal vetünk, kultivátorozunk. Nem vagyunk benne nyakig a precíziós gazdálkodásban, de elindultunk az úton és gyűjtjük az adatokat. 

Ráadásul a MANAX Kft.-vel ugyanazt a távfelügyeleti rendszert használjuk, ezért bizonyos időközönként rálátást kérek a cégtől a bérelt gépekre. Ezt is meg szokták adni. Reggel felébredek, ránézek a programra és látom, hol vannak a gépek, vagy például mire jutottak egy éjszaka folyamán.

 

 

Mennyire elégedettek a MANAX Kft. szolgáltatásaival?

Azt gondolom, hogy az elmúlt 4-5 évben nagyon jó kapcsolatot építettünk ki. Ez mindkét félen múlott, mindkét félre a maximális korrektség jellemző. Igazi partnerségi viszony jött létre az évek során.

 

Kép: Ligeti Zoltán marketingmenedzser asszisztens, Steinhauser Tamás, marketingmenedzser

Szöveg: Borbély Zsanett marketingmenedzser

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek