Anyagmozgatás magas szinten: milyen a jó targonca?
  • Gépek
  • 2021. június 21. 1 Perc

Anyagmozgatás magas szinten: milyen a jó targonca?

Milyen anyagmozgató gépekkel tudod megkönnyíteni gazdaságod működését? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni? Milyen kiegészítőket választhatsz ezekhez a gépekhez? - teszi fel a kérdést az Agroinform.hu körkérdés rovatában.

 

AXIÁL Kft. – Spaltenberger Tamás termékmenedzser

Az anyagmozgató gépek a mezőgazdasági felhasználás során is számos helyzetben felhasználható berendezések. Felhasználásuk a raklaposárú mozgatástól a big-bag zsákok mozgatásáig igen sokrétű lehet, és ide vehetjük az élelmiszeripari árumozgatást is.

Mivel is tudjuk megkönnyíteni az anyagmozgatási feladatunkat? Először is tisztázni kell a mozgatandó teher, méretét, súlyát, milyen magasra szeretnénk felemelni, milyen felületen kell dolgoznunk, kül- vagy beltérben történik-e az anyagmozgatás. Amennyiben beltérben dolgozunk, tisztában kell lennünk a legfelső polc feletti szabad magassággal, az anyagmozgató berendezésekkel kell-e átjárókon, ajtókon keresztül haladnunk, és ha igen, akkor mindenképpen ismernünk kell ezek magassági, szélességi méreteivel, és ehhez kell megfelelő méretű berendezést választanunk. Fontos, hogy zárt térben csak elektromos vagy esetleg gázüzemű targoncákkal dolgozhatunk. Kültéri anyagmozgatásánál dízel, gáz és elektromos üzemű targoncákkal is használhatunk.

 

Mielőtt targoncát választunk, fel kell mérni, mit és milyen magasra fogunk emelni vele – Fotó: AXIÁL Kft.

 

Amennyiben a szilárd burkolatot el kell hagynunk, nagy segítségünkre lehetnek a tereptargoncák, amelyek 2 és 4 kerék hajtással is elérhetők, különböző hasmagassággal. A tereptargoncák gyümölcsösökben, zöldségtermesztésben is kiválóan elboldogulnak.

Szerencsére a targoncákhoz is nagyon sokféle adapter elérhető, amelyek megkönnyíthetik az anyagmozgatási feladatokat. Hasznos kiegészítők lehetnek a villahosszabbítók (villapapucs), amelyek segítségével egy oldalról lehet pakolni a szállítójárműveket. A villahosszabbítók mellett nagyban gyorsíthatja a munkánkat a hidraulikus teleszkópvilla. Ennek az adapternek nagy előnye a villahosszabbítóval szemben, hogy hidraulikusan kitolhatók, behúzhatók, így a kezelőnek nem kell elhagynia a gépet.

 

Hidraulikus targoncavilla – Fotó: AXIÁL Kft.

 

A következő hasznos adapter a big-bag zsák szállító adapter, amellyel a targonca teherbírástól függően akár több big-bag zsákot is mozgathat egyidőben. Gyümölcs- és zöldségtermesztésben a fordító adapterek lehetnek hasznos kiegészíthetők. Ezek az adapterek 360°-ban képesek a ládákat forgatni. Ládakialakítástól függően akár felső leszorítóval is rendelhetők ezek az adapterek, így megakadályozható a ládák leborulása a targoncavilláról.

 

További információért keresse az AXIÁL Kft. területi képviselőit!

 

Forrás, teljes cikk: Agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek