Amit Mészáros András csinál, arra nem sokan képesek (+videó)
  • Blog
  • 2018. február 07.

Amit Mészáros András csinál, arra nem sokan képesek (+videó)

Sejtettem, hogy nem lesz sétagalopp végigcsinálni egy edzést Mészáros Andrással, a tatabányai fitneszmodell-bajnokkal (tatabányai boltvezető kollégánkkal), de úgy gondoltam, másfél órát túl lehet élni. Barcs Bence/a K

Közép-Európa legnagyobb multisport rendezvényén, a Fitparádén nyerte a Men’s Fitmodel Gentleman World (fitnesz-modell) versenyt Mészáros András. A sportember a legeredményesebb magyar versenyző lett győzelmével, és az abszolútbajnok-választáson is csak egy kuvaiti induló tudta legyőzni, egy éves menedzselési szerződést nyert, és ő lesz a 2018-as Fitparádé arca. Vele csináltam végig egy edzést, hogy testközelből tapasztaljam meg, mekkora munka felkészülni egy ilyen megmérettetésre.

Sportelőéletemről annyit, hogy a tinédzserként versenyszerűen űzött labdarúgást hosszú hiátus követte: ezt megelőzően utoljára 5 évvel ezelőtt áldoztam testem építésének és fejlesztések oltárán. Így aztán az engem ért impulzusok zöme az újdonság erejével hatott rám – legerősebben pedig izmaim sajgása két nappal az edzés után. András velem ellentétben végigsportolta az életét…

 

 

A gyakorlatok során a váll- és lábizmok erőteljes megdolgozására helyeztük a hangsúlyt. És itt kell felhívnom a figyelmet: sose azzal a súllyal csináld a gyakorlatokat, amelyet levenni is alig bírsz, mert ha már az elején ellövöd a puskaport, nem marad benned kraft az edzés végére. Bennem sem maradt.

András a saját kedvenc gyakorlataiból válogatott számomra egy csokorra valót. A számára természetes mozdulatok azonban az én előadásomban egészen másként nézhettek ki. Egy versenyen például egész biztosan negatívba fordult volna a kivitelezésért kapott pontszámom. András keményen meghajtott, filozófiája szerint ugyanis ha szenvedsz az edzésen, a verseny már mosolyogva fog menni. Nos, részemről a szenvedés megvolt, és jelentem, a végén még mosolyra is futotta… amikor megtaláltam a cukorkát az edzőterem pultján.

 

 

– Rengeteg melóm volt ebben a győzelemben. Ez a verseny nagy visszacsatolás volt nekem arra vonatkozóan, hogy jól csináltam a felkészülésemet, az edzéseket és az étkezéseket is – mesélte az edzőként is rendkívül motiváló András két újabb gyakorlat között. Az étkezések fontosságát többször is hangsúlyozta, ugyanis nagyon fontos számára a helyes táplálkozás, főleg a versenyt közvetlenül megelőző időszakban.

– Nem tudnék már se csípőset, se sósat, se fűszereset enni, annyira elszoktam tőle. Egy kis adag sült krumpli például egy felnőtt férfi egész napra ajánlott zsírmennyiségét tartalmazza. Ráadásul két hónappal a verseny előtt már a legkisebb mellékajálás sem engedhető meg! Különösen az utolsó hét kemény: hétfőtől csütörtökig szinte csak fehérjét fogyasztok, mellé 8-10 liter vizet. Ekkor tilos a szénhidrát bevitele. A versenyt megelőző naptól kezd ez megfordulni, onnantól a szénhidráté a főszerep, vizet viszont már alig iszom, hogy kihajtsam a bőröm alól a maradék folyadékot is – árulta el a bajnok, aki azt is kiemelte: naponta többször, kisebb adagokat érdemes fogyasztani, nem egyszer-kétszer sokat.

A kicsivel több mint másfél órás edzés végére egyre jobban kiütköztek rajtam az akut végkimerülés tünetei, így András jó érzékkel fújta le a foglalkozást. Egy hatalmas élménnyel és egy közel mozgásképtelenül elvegetált hétvégével lettem gazdagabb, de azt hiszem, hosszabb távon inkább megmaradok a tollforgatásnál. És sokkal jobban fogom becsülni azokat, akik ezeket az edzéseken heti négy-öt-hat alkalommal is végigcsinálják zokszó nélkül.

 

Szöveg: Barcs Bence

Fotó: Szűr Annamária

Forrás: Kemma.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek