A sárga villogó helyes használata!

A sárga villogó helyes használata!

A félreértések elkerülése végett megpróbáljuk röviden összefoglalni a traktorokra, lassú járművekre, valamint pótkocsis járműszerelvények együttes szélességére és hosszúságára vonatkozó jogszabályokat.

Traktorok, lassú járművek, illetve ezekkel vontatott pótkocsi, pótkocsik megengedett legnagyobb szélessége 2,55 méter, kisnyomású gumiabronccsal 3,00 méter lehet. A traktor, a lassú jármű és egy darab pótkocsi hosszúsága nem haladhatja meg a 18,75 métert. Kettő darab vontatott pótkocsival 22,00 méter lehet. A jármű megengedett legnagyobb szélességébe nem számítanak bele a traktorra, lassú járműre és az általuk vontatott pótkocsira felszerelt ikerabroncsok, illetve a kisnyomású mezőgazdasági gumiabroncsok, valamint az azokat takaró sárvédők.

 

 

Sárga villogót felszerelni, felhelyezni akkor szabad, ha a fenti szélességi és hosszúsági méreteket meghaladja a jármű. Nem kell hatósági engedély sárga villogó felszereléséhez út, úttartozék vagy közmű építésére, ellenőrzésére, fenntartására (javítására), illetve tisztítására szolgáló járműre, de az ilyen főtevékenységet végző cégek a cégkivonat megfelelő részének bemutatásával kérelmezhetik a sárga villogó bejegyzését a Kormányablakok gépjármű-ügyintézőinél („személyhez kötött sárga villogó használatát”). A személyhez kötött sárga villogó használati jogosultságát tulajdonosváltáskor újra igazolni kell, különben nem kerül be a forgalmi engedély „Hivatalos feljegyzések” rovatába.

A hatóságnak joga van visszavonni a sárga villogóra vonatkozó engedélyt, ha változás történt a jármű jogosító körülményeiben, a jogosultságra okot adó tényekben, vagy az üzembentartó személyében. Ha a sárga villogó felszerelése nincs engedélyhez kötve, és az üzembentartó nem a jogszabályoknak megfelelően használja, a rendőrkapitányság kötelezi az üzembentartót a készülék leszerelésére. Erre az eljárásra az a rendőrkapitányság illetékes, ahol a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartó lakcíme (székhelye, telephelye) van.

 

Vonatkozó rendeletek:

  • 486/2017 (XII. 29.) Korm. rend. 4. § és 5. §
  • 12/2007 (III. 13.) IRM rend. 1. § b, pontja, 2. §, 9. § (1) bekezdés a, d, i, pontja, 11. § (1) és (3) bekezdés, 13. §, 14. §
  • 6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rend. 2. § (1), 5. § (1) bekezdés, 7. § f, pontja

 

Kérjük, ne feledjék: IGNORANTIA IURIS NON EXCUSAT – A törvény nem tudása nem mentesít!

Jelen tájékoztatás nem teljeskörű, nem minősül hivatalos tájékoztatónak, csupán a téma fontosságára hívja fel a figyelmet! Kérjük, hogy tanulmányozzák át a cikkben szereplő jogszabályi hivatkozásokat, felmerülő kérdés esetén konzultáljanak a területileg illetékes hatósági szervvel!

 

Forrás: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

Kép: Pixabay

 

 

Válassza az OSRAM járművilágítási termékeit és nyerjen!

 

A járművilágítástechnika terén a piac élmezőnyébe tartozó OSRAM 2019. szeptember 30. és november 10. között tartó nyereményjátékot hirdet. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek