A földektől az asztalig

A földektől az asztalig

Miért vásárol traktort egy vendéglátó? Mert szeret mindent maga megtermelni, amit vendégei asztalára tesz, hogy a lehető legjobb minőséget kínálhassa. Szállodáját és kávézóit majorság egészíti ki – annak új büszkesége a Landini 5-100H.

 

 

Gottwald Szilárd (39 éves) nem átlagos hoteltulajdonos – de nem ám! Nála mások a prioritások: az „olcsón venni, drágán adni” gyors nyereségrecept helyett pusztuló értékekbe lehet új életet, komplett gazdaságot létesített és tart fenn, annak minden munkájával és nyűgével, hogy aki hozzá betér, garantáltan természetes úton előállított finomságokat találjon a tányérján. „Nem mondom, hogy biogazdaság a mienk, hiszen sokan élnek vissza ezzel a szóval, nem is minősíttetjük magunkat, elég nekem tudni, hogy minden nyomon követhető és elsőrangú minőségű. Kevesebbe kerülne vásárolni húsfélét, de nem lenne olyan…” – foglalja össze a lényeget. Tehát nálunk a Tatai-tó melletti 42 szobás Hotel Gottwald az alap, annak ellátását szolgálja a kertészkedés és az állattartás, az állatok takarmányozását pedig a földművelés.

Mindehhez meg is volt a családi indíttatás, édesapja fél évszázada tősgyökeres vendéglátós, ő építette a szállodát, a nagypapa pedig a Bakony lábánál gazdálkodott. Szilárd „természetközeli embereknek” mondja magukat. Életük munkában telik, kevés az alkalmazottjuk, idénymunkákra diákokat vesznek fel, az egész család a vállalkozásban talál elfoglaltságot, testvére a hotelben, ő maga főképp a majorságban dolgozik, napi átlagban 16 órát. Meg is van az eredménye!

Felszámolás után megvették a Ferenc major nevű lepusztult kacsatelepet, ma már az ott rendbe tett ezer négyzetméteres istálló az állattartásuk központja. 31 szarvasmarha, kétszáz hízó, inkább hobbiként néhány mangalica és a húsukért tenyésztett juhok képezik az állományt. Ezek legeltetését, takarmányozását 160 hektárnyi földterülettel oldják meg, amelynek fele saját, fele bérlemény. Van továbbá háromhektáros gyümölcsös, ötszáz négyzetméteres üvegház, félhektáros (permetmentes!) konyhakert – és az egészre a „Kis Toszkána” teszi fel a koronát, az évi húszezer palack elsőrendű nedűt termelő borászat, Dunaszentmiklósnál.

A szántót bérmunkában műveltetik, ekkora területre nem érné meg gépparkot vásárolni, embereket felvenni – amit különösen meg is nehezítene a jelentkezők hiánya. Így csak két traktorjuk volt, egy használtan vett 50 lóerős Landini ültetvénytraktor a kertészetben és egy öreg Belarusz az állattartó telepen. Ez utóbbit cserélték le nemrég az „első valamirevaló” erőgépünkre, a Landini 5-100H-ra. Miképp választották ki a márkát és a típust?

A márka reputációját eleve megteremtette a régi masina: nincs túlbonyolítva, érintőképernyő helyett karokkal működtethető, régebbi generációhoz tartozó ember is rögtön eligazodik rajta, egyszerű szerkezet, megbízhatóan szolgál. Ezen felbuzdulva léptek tovább, de ahogy Szilárd megvallja: „Ha magam dolgoznék rajta, Fendtet vennék, de sose hozná be az árát”. Szóval maradtak a verhetetlen ár/érték arányú Landininál, annak megszerzéséhez is kihasználva egy „Fiatal gazda” kertigép-pályázatot, amely száz lóerőben limitálta a teljesítményt. A méret-igényeknek az olasz márka 5-ös szériája felelt meg, és automatikusan adódott a százlóerős kivitel.

Noha korábban nem vásároltak semmit Bajáról, megvolt a kapcsolat, mivel több rendezvényt vitt már hozzájuk az AXIÁL. „Szívesebben költök annál, aki pénzt hagy nálunk” – mondja Szilárd, hozzátéve, hogy megnyugtatóan hat a cég tatabányai telephelyének közelsége is, nem kevésbé annak jó híre. Ezek után már csak a konkrét gép specifikálása maradt hátra, amihez természetesen a traktor munkaköréből és munkakörülményeiből indultak ki.

Kinn a határban legelő kaszálásra, rendsodrózásra, bálázásra, majd a körbálák pótkocsira pakolására és behordására használják. A gyümölcsösben függesztett permetezőt hordoz. Benn a betonozott telephelyen bálákat hurcol, trágyát hord ki a tárolóba, big-bag zsákos műtrágyát, raklapokat mozgat, sőt, ha valami építési munka adódik, emelőgépként veszi ki a részét belőle. Méretei ideálisak: épp befér az istálló kapuján, és képes odabenn mozogni ügyesen forgolódik szűk helyeken.

 

 

A Perkins 854E-E34TA TIER 4i motor teljesítménye alapesetben 70 kW, azaz 95 lóerő, Dual Power motorvezérléssel (szállítás és TLT-munkák) 75 kW / 102 lóerő. Kíméletesen kapcsoló többtárcsás, elektrohidraulikus, olajfürdős kuplung hajtja 540/750/1000 perces fordulatszámmal a TLT-t. Az előre és hátra is 12 fokozatú, egyszerű, mechanikus váltómű terhelés alatt kapcsolható Power Shuttle elektromos irányváltója nagyon megkönnyíti a rakodási munkákat – ráadásul testre szabható az irányváltás dinamikája. Az elektrohidraulikus SPRING-ON kapcsolású összkerékhajtáshoz mind a négy kerékre ható Twin-Lock differenciálzár tartozik.

Változatos feladatainak megfelelően a traktort ellátták gyorskapcsolós, mechanikus vezérlésű, 4750 kg emelőerejű függesztőszerkezettel, amelyet a hátsó sárvédőről, vagy a fülkéből lehet működtetni, az ELS (Ergonomic Lifting System) egyujjas gyorskiemelő/süllyesztővel. A hidraulikus rendszer megnövelt kapacitása 63+30 l/perc.

 

 

Ez a traktor annyiból különleges, hogy Gottwald Szilárd rendelt először MX U408 mechanikus párhuzamvezetésű, gémcsillapítós homlokrakodót és fronthidraulikát egyszerre. Mindkettő a FlexPilot joystickkal vezérelhető, nagyon finoman. A fronthidraulikához nem kellett külön megvenni a csillapítást, mivel az közös a rakodóéval. A legnagyobb emelési magasság 3,85 méter, a legnagyobb mozgatható tömeg talajszinten és maximális magasságnál egyaránt 1600 kg.

Milyenek a kezdeti tapasztalatok? „A régi traktorokhoz képest mintha Rolls-Royce-ba ültünk volna át” – mondja Gottwald Szilárd. „Kényelmes, kellemes a síkpados, klimatizált „TOTAL VIEW SLIM” vezetőfülke, ringat a légrugós ülés. Lágyan, szépen működik a frontrakodó, nem rángat. A fronthidraulikát pedig használjuk majd a nemsokára megvásárolni szándékozott frontkaszával is. Nem bántam meg a beruházást!”

 

Szöveg: Karlovitz Kristóf, szakújságíró

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. július 24-25. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek