A CLAAS greffeni akadémiáján jártak kollégáink

A CLAAS greffeni akadémiáján jártak kollégáink

A CLAAS XERION traktorokra specializálódott szervizszerelő kollégáink egy hetes szakmai továbbképzésen vettek részt a CLAAS greffeni akadémiáján. Az oktatás keretein belül megismerkedtek a CLAAS XERION traktorcsalád legutóbbi fejlesztéseivel.

 

 

Az elméleti és gyakorlati modulok folyamatosan váltották egymást így az oktatás hatékonysága kiemelkedő volt. Az elméleti képzések során a szervizszerelők megismerték a gép működését, kezelését, hidraulikus és elektronikus rendszereinek felépítését, működését. Az újdonságoknak - például az ikerkerekezhető XERION traktorok erősített kormányrendszere – külön fejezetet szánt az oktató. Az egyes szerkezeti elemek működését speciális szemléltető alkatrészeken, metszeteken is megfigyelhették. Az összetettebb rendszerek – mint például hajtómű – működését animációk segítségével sajátíthatták el szakembereink.

 

 

A gyakorlati modulok alkalmával három különböző XERION traktoron, két-három fős csoportokban kellett gyakorlati feladatokat megoldani a szervizszerelőknek. Elsősorban elektronikus és hidraulikus meghibásodásokat kellett elhárítaniuk az elméletben megtanult ismeretek segítségével. Természetesen ehhez rendelkezésükre állt a CLAAS CDS diagnosztikai rendszere, illetve a speciális célszerszámok teljes palettája. Az egyes feladatok elvégzését követően a kiértékelés közösen történt hiszen így a szervizszerelők megoszthatták egymással a tapasztalataikat és az oktató is teljes képet kapott a csapat felkészültségéről.

 

Szöveg és kép: Gönye Richárd, szervizmérnök

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek