5 kombájn felkészítése 4 árából

5 kombájn felkészítése 4 árából

A mezőgazdaságban érteni kell a folyamatokat. Fontos, hogy a benne dolgozók tudják, milyen szerepe van a gépnek, mi történik, ha az megáll. Éppen ezért az üzemeltetéshez érdemes jó minőségű, tartós alkatrészeket választani és előregondolkodni.

Erről a filozófiájáról beszélt Nagy Miklós, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. növénytermesztési és üzemeltetési igazgatója.

 

Kérlek, mesélj magadról és a cégről!

Nagy Miklósnak hívnak és 2010 júniusától dolgozom a Jászapáti 2000 Mg. Zrt-nél. A vállalatnál először az üzemeltetésért feleltem, de ma már a növénytermesztés és a műszaki igazgatóság is hozzám tartozik. Közel 50-55 fő dolgozót irányítok, ebből 30 fő üzemeltető – traktoros, gépkocsivezető, markolós -, 20 fő a műhelygárda tagja - esztergályos, lakatos, autószerelő, üzemanyagszállító. A nyári időszakban ők dolgoznak a betakarítógépekkel is.

Alapvetően Jászapátiban dolgozunk. Főbb növényeink között van őszi repce és gabona kultúrák, napraforgó és silókukorica is, utóbbiakat elsősorban az állattenyésztési ágazat számára termesztjük. Ezen túlmenően lucernával, illetve gyepekkel is bővítettük a vetésszerkezetünket szintén az állatok miatt.

Szolgáltatással együtt durván 4500 hektár földterületet művelünk. A növénytermesztés mellett állattartással is foglalkozunk, a tejelő állományunk napi fejőátlaga hozzávetőleg 32-35.000 liter. Az 1000-1500-as tehénállománynak van egy 800 férőhellyel rendelkező növendéktelepe is. Van egy 250-es húsmarha tehenészetünk és egy 600-as anyakoca telepünk szaporulattal.

Az integrációból kifolyólag a cég nagy mennyiségben magas minőségű terményt vásárol fel – körülbelül 35.000 tonna termény fogadására rendezkedtünk be. Van egy magtárunk, egy kis vetőmag-előállító üzemünk saját részre, illetve partnereink számára. Az év 365 napján működik a tápkeverőnk, ahol a szarvasmarhák és a sertések számára állítjuk elő az abrak takarmányt.

A Jászapáti 2000 Mg. Zrt. egyébként egy cégcsoport része, ebben találhatók kereskedelmi tevékenységet, feldolgozást végző egységek, de a kisebb cégek között találunk építőipari vállalkozást, tanácsadó, pályázatíró vállalatokat is. Ebben a hálózatban van két nagyobb növénytermesztő cég is. Itt mindenki mindenkivel tartja a kapcsolatot.

 

 

Milyen gépekkel dolgoztok?

Van 3 db Fendt 936 Vario, 2 db Fendt 826 Vario traktorunk, 6 db CLAAS LEXION 570 gumihevederes kombájnunk 9 méteres VARIO asztallal, 2 db SUNSPEED 12 soros napraforgó adapterünk, 4 db CONSPEED 8 soros kukorica adapterünk, 2 db Sulky műtrágyaszórónk. Vannak Manitou teleszkópos rakodógépeink és targoncáink is. 6- és 8-soros Monosem típusú szemenkénti vetőgépekkel is rendelkezünk, de a gépparkunkban megtalálható 2 db Horsch Pronto 6 méteres gabonavetőgép is, illetve van Horsch Tiger kultivátorunk, CLAAS QUADRANT 3300 bálázónk, RMH önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsink. A vállalat tevékenységének majdnem 50 százaléka szolgáltatás, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a gépeink megbízhatóan üzemeljenek. Ami jó, azon nem nagyon szoktunk változtatni. A meglévő gépeinkkel pedig meg vagyunk elégedve.

 

Mitől üzemel megbízhatóan egy gép?

Nagyon fontos az alkatrész. Próbálkoztunk utángyártott alkatrészekkel, hiszen az ár jelentősen tudja befolyásolni a választásunkat, de az a tapasztalatunk, hogy az eredeti alkatrészek tovább bírják.

Ez a szezon is eléggé felgyorsult, akár egy vetésről beszélünk, akár egy betakarításról. Szélsőséges időjárás itt, a Jászságban is előfordul, akárcsak Baja környékén, és effektíve így kevesebb idő van egy-egy munkát elvégezni, és azt is hozzáteszem, kevesebb géppel. Ezek a gépek mind nagyobb teljesítményűek, akár betakarítógépről, akár erőgépről beszélünk, és ha egy ilyen gép alkatrész-probléma miatt áll, az a kiesés pénzben is mérhető.

Mi alapvetően a gépeinket az előbb már említett üzemeltetési- és műhelygárdával javítjuk, de természetesen vannak olyan problémák, amelyekhez segítséget kell kérnünk. Ilyenkor a szolnoki axiálos kollegáknak szólunk, és közösen elhárítjuk a hibát. A kollegák, amikor kijönnek és feltérképeznek egy problémát, majd ajánlatot készítenek a javítására, felsorolják a szükséges alkatrészeket is. Ekkor is választhatunk az eredeti és az utángyártott között. 99 százalékban azt szoktam mondani, hogy az eredetit építsük be.

Van még 1-2 régi gépünk az állattartásban, ahol szóba jöhet az utángyártott, de ott sem éri meg ezekkel bajlódni. Beletesszük az eredeti alkatrészt, és így tudjuk, hogy az legalább rendben van.

 

 

Említetted a tartósságot, mint szempontot. Szól még érv az eredeti alkatrészek mellett?

Minőséget vártunk el anno, amikor CLAAS gépet választottuk, akár tudásban, munkaminőségben, akár fülkekomfortban. Ezt elvárjuk az utólag beépített alkatrészektől is.

Természetesen fordult már elő olyan, hogy tűzoltás jelleggel, ideiglenesen betettünk egy utángyártott alkatrészt, amivel el tudtunk jönni a helyszínről – mert a legrosszabb helyen állt meg a gép -, de amikor megérkezett az eredeti alkatrész, első dolgunk volt kicserélni.

Először az ár miatt döntöttünk az utángyártott mellett, és természetesen mindenkinek joga van eldönteni, hogy mit választ. Ugyanakkor én nem javaslom senkinek, mert szerintem az „olcsó húsnak híg a leve”. Nekünk biztonságot adnak az eredeti alkatrészek, mert használatukkal a meghibásodás kockázata minimálisra csökken.

 

Kép: CLAAS

 

Ilyen nagy gépparkkal előre kell gondolkoznotok. Hogy szerzitek be az alkatrészeket?

Amikor ősszel leállnak az erőgépek és a kombájnok, állapotfelmérést készítünk, és ez alapján az év végi – év eleji akciók keretében megrendeljük az eredeti alkatrészeket. Ezeket az előrendelési akciókat kihasználva az eredeti alkatrészeket kedvezőbb áron tudjuk beszerezni, melyek így nem sokkal kerülnek többe, mint az utángyártottak év közben. Így hozzávetőleg 5 kombájnt tudunk felkészíteni a következő szezonra 4 árából.

Folyamatosan figyeljük a havi rendszerességgel kiküldött akciós újságot. Mindig megnézzük az online és offline küldött reklámanyagokat és élünk a kedvezményes lehetőségekkel, sőt partnereinknek is ajánlani szoktuk ezeket.

Rugalmas partneri viszonyt ápolunk az AXIÁL Kft.-vel. Fontos, hogy ne márciusban kezdjünk el kapkodni. A tervezés háromszoros: mikorra legyen bent a gép, mikorra érkezzen meg az alkatrész és mikorra hívjam be az emberemet, aki megcsinálja. Nem hanyagoljuk el a karbantartást, javítást, ezáltal a meghibásodások is kevesebbszer fordulnak elő. Január közepe tájékán elkezdünk dolgozni, és felkészítjük a gépeinket a szezonra.

 

Ez még így is óriási munka lehet. Mennyire segítőkészek az AXIÁL Kft. munkatársai?

A kiszálló szervizes kollegák nagyon sokat segítenek az alkatrészek megrendelésében, beazonosításában. Természetesen vannak olyan esetek, amikor az alkatrészrendelés az alkatrészüzletágon, Ervinen keresztül (szerk. Kovács Ervin, szolnoki alkatrészes területi képviselő) történik. A harmadik eset, amikor a gép szervizbe kerül. Ez ugye óhatatlan. Ilyenkor az ügyfélkapcsolati vezetővel egyeztetünk.

Garancia időn túl is keressük a szervizt, hiszen nagyértékű gépeink vannak, amelyekre vigyázni akarunk. Átalánydíjat is szoktunk kötni, így nincs gond, hogy kihez forduljunk, ha probléma adódik. De még nem is fordult elő olyan, hogy bárkire haragudni kelljen.

 

További információt kaphat a CLAAS eredeti alkatrészeiről IDE kattintva!

 

Szöveg és kép: Baranyiné Hutai Anikó, marketingmenedzser

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek