Klímakarbantartás

KELLEMES MUNKAKÖRNYEZET = NAGYOBB TELJESÍTMÉNY!

 

A mezőgazdasági gépek klímaberendezéseinek igénybevétele jóval nagyobb, mint a közúti járműveké, ezért fontos a megfelelő karbantartás, illetve a nyári munkák előtti szakszerű átvizsgálás, felkészítés, szükség esetén pedig javítás.

Mezőgazdasági gépek klímaberendezésének javítását, karbantartását bízza szakemberre!

 

Miért?

Mert például az Axiál Kft. telephelyein dolgozó, erre a feladatra kiképzett szakemberei rendelkeznek mindazokkal a szakmai ismeretekkel, technikai információkkal és speciális szerszámokkal, amelyek a szakszerű és jó minőségű javításokhoz elengedhetetlenek.

A berendezések működése során különböző meghibásodásokat, rendellenességeket észlelhetünk, melyek mind abban nyilvánulnak meg, hogy nem hűt eléggé a berendezésünk. Ugyanakkor tisztában kell lennünk a berendezés teljesítményével is, hiszen egy alulméretezett kompresszor nem mindig teljesítheti az elvárt követelményeket, és ekkor is hajlamosak vagyunk meghibásodást vélni.

A javítások során a legnehezebb feladat a szakemberek számára a hiba újbóli előidézése, ezért nagyon fontos, hogy nem csak a hibajelenséget, hanem a meghibásodás körülményeit is kellő részletességgel le tudjuk írni.

A meghibásodást okozhatják tömítetlenségek, szivárgások, expanziós szelep hiba, kompresszor hiba illetve nem megfelelő mennyiségű hűtőközeg is. Természetesen ezeken felül még számos meghibásodás léphet fel, melyek negatívan befolyásolják a klímaberendezés működését.

Nem hűt megfelelően a klímaberendezés, ha a nyomóoldali ágban túl nagy a nyomás, ennek egyik oka lehet a túl sok hűtőközeg, ami állandó szállítású kompresszornál a nyomóágban túlnyomást eredményez, ezért a nyomáskapcsoló leold, és emiatt nem lesz hűtés.

Ugyanezt e jelenséget előidézheti még az is, hogy a kondenzátorban nem hűl vissza a hűtőközeg, mert a hűtőbordák koszosak, nem tud átáramlani rajta a levegő.

Ennek ellentétes párja, ha a szívóoldalon túlzottan kicsi a nyomás, sőt előfordul, hogy negatív lesz.

Ezt általában a klímatömlők megtörése okozza, aminek következtében elzáródik a hűtőközeg útja, és itt a tömlő deresedik.

Hasonló jellegű hibákat okozhatnak a szárítószűrők eltömődései, illetve az expanziós szelep meghibásodása.

 

Természetesen ezek a hibák csak a legáltalánosabbak, és ezek javításához is szakember szükséges, mivel szakszerűtlen beavatkozással nem csak a meghibásodás nem szüntethető meg, de további károkat is okozhatunk.

Keresse szervizes kollégáinkat, akik szakértelmük mellett alkatrészellátási gyorsaságunk előnyeit kihasználva „kellemes időjárást, jó munkakörnyezetet varázsolnak a kezelőfülkébe”!