mAXI-NET 2.0 használatának előnyei
mAXI-NET 2.0 használatának előnyei

Minden eddiginél korszerűbb, pontosabb és megbízhatóbb RTK korrekciós jelszolgáltatás.

 

Mitől különleges a mAXI-NET 2.0?

  • az egyetlen olyan hazai mezőgazdasági korrekciós jel szolgáltatás, amely országos lefedettséggel, az európai Galileo és a kínai BeiDou műholdas helymeghatározó rendszerek információját is felhasználva szolgáltat korrekciós jelet
  • ezáltal, ezek vételére szintén képes műhold vevőket használva drasztikusan megnő a helymeghatározáshoz egyidejűleg használható műholdak száma:

 

A precíziós-helyspecifikus növénytermesztés ma már lényegében a szántóföldi növénytermesztés valamennyi műveletében jelen van. Ezek az alkalmazások biztos műholdas helymeghatározást igényelnek.

Mit is jelent ez a gyakorlatban ?

A műholdas helymeghatározás arra épül, hogy ismert pontoktól – a műholdaktól – meghatározzuk a távolságunkat azáltal, hogy mérjük azt az időt, amíg a műholdak jele a műholdvevőnkig elér. Egy RTK pontos GPS vevő esetén minimum 6 műhold kell, hogy a helymeghatározás elinduljon, majd a folyamatos működéshez is legalább 5. De mivel itt ún. differenciál műholdas helymeghatározásról van szó, itt csak azok a műholdak számítanak, melyeket a korrekciós jelet adó bázis(ok) és a mi műholdvevőnk is lát. Ráadásul a műholdvevők nem használják minden műhold jelét, amelyet észlelni képesek; a pontatlan, zajosan vett jeleket – pl. a nagyon lapos szögben látható műholdak – kizárják a helymeghatározásból a pontosság érdekében (1. ábra). Mindezeket figyelembe véve azt mondhatjuk, minimálisan 10-12 elérhető műholdra szükségünk van ahhoz, hogy a fent említett, RTK helymeghatározáshoz szükséges 5-6 jó műholdvételünk stabilan meglegyen. De ha ehhez hozzávesszük a domborzat, tereptárgyak, pl. fák jelentette kitakarást, nem túlzó elvárás a 13-14 műhold követése.


 

Mi szükséges ahhoz, hogy ezt a gyakorlatban el tudjuk érni? Korszerű műholdvevő és megfelelő korrekciós jel.

A legtöbb mezőgazdasági GPS eszköz az amerikai GPS és az orosz GLONASS műholdrendszer jeleit képes fogadni. A ma kínálatban szereplő Trimble eszközök valamennyi műholdas rendszer jelét képesek venni, tehát a fentiek mellett az európai Galileo és a kínai BeiDou-ét (még a Japán QZSS-ét) is.

Hogy mekkora ennek a jelentősége? A Trimble GNSS planning nevű alkalmazásából származó képeken láthatjuk, hogy egy adott helyen, adott időpontban hány műhold látható, ha csak a GPS, a GPS + GLONASS vagy mind a 4 GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou) holdak vételére alkalmas a GPS eszközünk és tartalmaz ilyen információt a használt korrekciós jel. 
 

 

(Forrás: Trimble GNSS Planning)

 

Jól látható, hogy volt a napnak olyan időszaka, amikor GPS holdakból mindössze 5 volt látható az égen, és GLONASS-szal kiegészülve is csak 11 db, de ezek közül is 2 db nagyon kedvezőtlen alacsony szögben. Ha itt még valamilyen árnyékoló hatás (domborzat, fasor) is jelentkezik, kérdésessé válhat az RTK helymeghatározás működése!

Rosszabb esetben akár teljes jelvesztéshez, „jobb” esetben kacsázva, nagyobb hibával dolgozó kormányzáshoz, pontatlanabb sorelzáráshoz vezet.

Korszerű műholdvevőt használva, a 4 műholdas rendszer jeleit egyidejűleg véve látványosan több, akár 26 műhold áll a rendelkezésünkre ugyanott, ugyanakkor.

Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is meg tudjon valósulni, olyan korrekciós jelet is kell, hogy kapjon a műholdvevőnk, mely szintén tartalmaz ezekről a műholdas rendszerekről származó információt.

Ezért újítottuk meg mezőgazdasági RTK jelszolgáltatásunkat, és 2021. augusztus 16-tól gyártófüggetlen, országos, 4GNSS, VRS jelszolgáltatást indítottunk mAXI-NET 2.0 néven. Az új, minden eddiginél fejlettebb infrastruktúrára épülő jelszolgáltatás elsőként teszi lehetővé az európai Galileo műholdakról származó információk használatát a hazai mezőgazdasági felhasználók számára, biztosítva ezzel számukra a fent említett előnyöket.

Az AXIÁL Kft. kínálatában minden megtalálható a precíziós növénytermesztés alapját jelentő pontos helymeghatározáshoz.