NG PLUS 4
A Monosem gyár a franciaországi Largeasse kisvárosban található Nantes közelében. A gyárat Edmond Ribouleau alapította 1945-ben, ekkor kizárólag palántázó, ültető gépeket gyártottak.

1960-től kezdték el gyártani a precíziós vetőgépeket, melyek kezdetben vízszintes adagoló cellás volt, de párhuzamosan elkezdték fejleszteni a függőleges adagolócellás gépet is, amivel cukorrépát tudtak vetni. 1989-ben mutatták be az NG és NG Plus új generációs precíziós vetőgépeket. 1994-ben szélesítették a palettát, megkezdődött a gyártása a MECA és MS vetőgépeknek. Míg az aprómagvetésre alkalmas MS az NG sorozatokhoz hasonlóan pneumatikusan működik, addig a MECA tisztán mechanikus cukorrépa vetőgép. 1999-ben jelent meg az NG Plus PRO vetőkocsi, mely PRO kerékkel kiegészülve jobb vetésminőséget biztosított. Azóta is nagyon sok fejlesztésen ment keresztül ez a vetőelem.

Monosem NG Plus vetőelemek

 • A ’70-es években az USA-ban bemutatott tárcsás csoroszlyás vetés (a magok talajba kerülésének helye egy vonalba esik a mélységszabályzó kerékkel) koncepcióját 1989 óta alkalmazza a MONOSEM. A fejlődés azonban nem állt meg az elmúlt 20 évben, a fejlesztések folyamatosak a partnereink igényei alapján
 • NG Plus: Az innováció
 • 1989-ben a MONOSEM forradalmasította a precíziós vetést az amerikai rendszerű dupla tárcsás vetőelemekkel. Az új pneumatikus rendszerrel együtt megszületett az NG Plus vetőgép.
 • NG Plus 2: A PRO kerék
 • Az NG Plus 2 bevezetésekor mutatták be a PRO tömörítő kereket. Ez egy nagy átmérőjű tömörítő kerék, ami egy nagyon jó talaj-mag kapcsolatot hoz létre, így növeli a csírázási esélyt és „robbanásszerű” kelést. Szárazabb körülmények között mutatkozik meg igazán a jelentősége, nem véletlen az elnevezés: „a gazda ujja”, mintha a gazda a saját ujjával egyenként nyomná a talajba a magokat.
 • NG Plus 3: Szilárdság és megbízhatóság
 • Az NG Plus 3 az elődjéhez képest számos fejlesztésen esett át a szilárdság és megbízhatóság tekintetében, hogy alkalmas legyen a nehéz körülmények és csökkentett menetszámú magágy készítés melletti használatra is.
 • NG Plus 4: Plusz a kényelem
 • A vetőkocsik a legfőbb alkotóelemei a MONOSEM vetőgépeknek. A MONOSEM megtartotta az NG Plus vetőegységek előnyeit, erősségeit és hozzáadott a használattal kapcsolatos kényelmi funkciókat. A gép beállítása egyszerűbb, könnyebb a korábbiakhoz képest, így kevesebb időt kell tölteni a gép beállításával.
 • NG Plus M : Beépített lengéscsillapító
 • Az NG Plus 4-es vetőkocsit kiegészítették egy lengéscsillapítóval, mellyel gyakorlatilag megalkották az NG PLUS 5 vetőelemet. Ahhoz, hogy nagy sebességnél is jó minőségű munkát végezzünk (állandó tőtávolság, megfelelő vetési mélység) nem elegendő, ha csak a talajnyomást emeljük meg. Erre fejlesztette ki a Monosem a vetőelemek speciális felfüggesztését, a Monoshox®.EU –t. Mint minden nagy teljesítményű lengéscsillapító rendszer, ez is a terhelőrugókat kombinálja a speciálisan vetőelemekkel történő felhasználásra kifejlesztett lengéscsillapítóval. A munka alatt mindkét terhelőrugó a vetőelemet a földre szorítja, és a lengéscsillapító rugózása elvezeti az ütéseket. A vetési mélység és -pontosság így optimális marad. Ezzel a kocsival akár 11-12 Km/h mellett is tartani tudjuk azt a vetés minőséget, amit korábban csak 7-8 Km/h mellett tudtunk.
 • NG Plus Me : Elektromotor hajtás
 • TFC 2 EasySslide váz esetén 30 perc alatt átszerelhető a vetőgép 8 sorról 12 sorra anélkül, hogy vető elemeket leszerelnénk, csak hidraulikus kiemeléssel szereljük a kocsikat
 • Multi-Slide váz esetén 8 sorról 6 sorra átállítani egy speciális „bilincs szerkezet” segítségével lehet.
 • 8/6 sorban illetve 12/8 sorban a legszélesebb paletta vázkialakítás, illetve vetőelem tekintetében. (12/8 esetében 12 sorban 45-50 cm, 8 sorban 76-76,2 cm)
 • A vetőgéppel rendelhető fronttartály is elektromos meghajtású.
 • Az NG Plus 4 M-es vetőkocsit tovább fejlesztették az elektromos vetőelemmel, ezzel gyakorlatilag elérkeztünk az NG PLUS 6 vetőelemhez. Az elektromos hajtása a piacon egyedülállóan a traktor elektromos rendszerétől függetlenül működik, így „régebbi” nem a legkorszerűbb elektronikával felszerelt erőgéppel is üzemeltethető

 

Monosem NG Plus 4 típusú szemenkénti vetőgépek

Ezek a vetőgépek igen sokoldalúak, eltérhetnek vázkialakításban, vetőelemben, rászerelhető műtrágya tartály méretben.

 

NG Plus 4 - 6 soros vetőgépek

 • A 6 soros vetőgépeknél a legnépszerűebb típus a teleszkópos vázú kivitel. A műtrágya tartály kialakítása lehet 2x270 literes osztott tartály, ill. 980 literes központi tartály. A 980 literes műtrágyatartállyal szerelt gépeket hívjuk monoblock (erősített) vázú vetőgépeknek. A 6 soros gépeknél kapható, a merev vázú kivitel is, ezzel a sortávolság gyakorlatilag szabadon állítható és egy vetőgéppel, akár különböző sortávolságra vetendő növényeket (repce, szója, cukorrépa) is el tudunk vetni egy átszereléssel és egy vetőtárcsa cserével.

 

NG Plus 4 - 8 soros vetőgépek

 • A 8 soros vetőgépeknél is különbféle vázkialakítási lehetőségek léteznek. Ezeknél az eszközöknél már nem teleszkóppal húzzuk be a szélső sorokat, mert a munka szélesség 6 méter felett van. Az összecsukható kivitelnél a csukás úgy történik, hogy a szélekről 2-2 vetőelemet felfelé emel a váz. A merev vázas kialakításnál a függesztett vetőgép szállítási pozícióban vontatott, egy ráépített szállítókerettel tudjuk közúton hosszirányba vontatni. A merev kivitel nem utolsó sorban hibridkukorica vetésre is az egyik, ha nem a legalkalmasabb váz. A műtrágya kijuttató adapter a merev vázas kivitelnél 4x175 literes tartályokból alakítható ki, a csukaható váznál egyaránt elérhető a 4x175 literes ill. a központi 1500 literes tartály térfogat.

 

NG Plus 4 - 12 soros vetőgépek

 • A 12 soros függesztett vetőgépeket a kapcsolat merev vázas típusban kimondottan vetőmag kukorica előállítóknak szoktuk javasolni, a kapcsolt vázon gyakorlatilag 2 db 6 soros merev vázú vetőgép van felfüggesztve. A váz rögzítések elemei eltolható, a merev vázon pedig a vetőelemek szabadon mozgatható lehetővé téve az esélyét annak, hogy bármilyen technológiába alkalmas legyen a gép hibrid kukorica vetésére. A műtrágya kijuttató adapter a merev vázas kivitelnél 4*270 literes tartályokból alakítható ki, vagy Front műtrágya tartály kombinálható, melynek térfogata 1600 liter. Természetesen az előbbi gép is ráépített szállítókerettel van szerelve, hogy hosszirányban vontatható legyen a 9 méteres munkaszélesség miatt, így a szállítási szélesség 2,80 m. A 12 soros függesztet gépeknél létezik a duplateleszkópos csukható kivitelű vetőgép is az úgynevezett CRT vázzal, de ezt a típust egyelőre Magyarországra még nem hoztuk.

 

További információért keresse területi képviselőinket!

 

 

Típus

NG Plus 4 6 soros

NG Plus 4 8 soros

NG Plus 4 12 soros

Vázkialakítás

Monobar merev

Monobar teleszkópos

Monoblock teleszkópos

merev szállító kerettel

dupla csukható

TFC csukható

kapcsolt szállító kerettel

2x6 sor

Sortávolság

76,2 cm

Szállítási szélesség

4,50 m

3,50 m

3,00 m

3,00 m

Műtrágya adapter

2x270 l

980 l

4x175 l

4x175 l

1500 l

4x270 l

Mikrogranulátum adapter

3x40 l

4x40 l

4x40 l

4x27 l

12x20 l

PRO tömörítő kerék

opcióban

Monoshox®.EU vetőelem

opcióban