Szezonra fel!

Szezonra fel!

Az időben megkezdett munka, a holtszezon ésszerű kihasználása a tavaszi munkák idején és a betakarításkor fizetődik ki. A vevőszolgálat két fő területének vezetőjét kérdeztük a téli felkészítésről.

Egyre fontosabb, hogy a gépek a kellő pillanatban, üzembiztosan álljanak rendelkezésre. Az AXIÁL évről-vére felhívja a figyelmet a felkészítés fontosságára, amit sokan ki is használnak. Mik a tapasztalatok? Miért érdemes tevékenyen tölteni a téli időszakot?

Torgyik Attila, a szervizüzletág igazgatója: Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy ügyfeleinknek növekvő hányada törődik a gépek felkészítésével – saját kárán tanulva, vagy pénzügyi megfontolásból. A nagy teljesítményű erő- és munkagépekre alapozó gazdaságokban hatalmas problémát okozhat, ha munkakampány közepén meghibásodik a „vezérgép”, és jellemzően nincs is mód a kiváltására, pótlására. Így természetesen előtérbe kerül a megelőzés.

 

Torgyik Attila, a szervizüzletág igazgatója

 

A gazdálkodók részéről milyenek a visszajelzések?

TA: Legjobb visszajelzésünk, ha az ügyfél a szezonmunkák végeztével elmondhatja, hogy a gépei problémamentesen, vagy csak kisebb meghibásodásokkal üzemeltek. Téli kapacitásaink az elmúlt években már teljes mértékben le voltak kötve, azt mutatja, hogy egyre többen élnek az AXIÁL biztosította lehetőségekkel, vagyis megbíznak szakembereink munkájában. Ezt sikerként éljük meg, alapot ad a továbbiakhoz.

 

A felkészítési akció keretében csak javításokat vállal a cég, vagy opciók beszerelésére is igénybe lehet venni a kedvezményes óradíjat?

TA: Az opciók felszerelése nem felújítás jellegű tevékenység, nem tartozik az akciós szolgáltatások közé. Ennek ellenére nagyon fontos ebben is előre gondolkodni, hiszen az idény előtti felfokozott tempóban nem mindig tudjuk rövid határidőn belül vállalni kiegészítők beépítését, ám adódhat olyan eset is, amikor egy felújítás miatt megbontott gépen rövidebb idő alatt kivitelezhető az opcionális bővítés, jelentős megtakarítással a költségoldalon.

 

Jellemzően milyen géptípusok felkészítését, nagyobb generálját célszerű ebben az időszakban elvégezni?

TA: Amikor ez a kérdés felmerül, mindenki a kombájnokat és a silózókat említi elsőként. A fokozott igénybevétel ezzel szemben indokolttá teszi az egyéb gépek idény előtti átvizsgálását is. A permetező már szinte az egész évet végigdolgozzák, a nagy teljesítményű vetőgépeknek gyakran nagyon rövid idő alatt kell földbe juttatni a magot, a szálastakarmány-kezelő gépsornak az adott időben kell rendelkezésre állnia, az erőgépek fontos és nélkülözhetetlen munkagépeket vontatnak és működtetnek. A teljes gépsorral foglalkozni kell, soha nem lehet előre tudni, melyik esetleges kiesése okozza majd a legnagyobb problémát.

 

Milyen előnyökkel jár, ha egy gépet az AXIÁL készít fel a szezonra?

TA: Sokszor hangsúlyozzuk, hogy a folyamatos gépfelügyelet érdeke az üzemeltetőnek és a szolgáltatónak is. A gazdálkodó üzembiztos technikai eszközöket, a szolgáltató pedig elégedett ügyfélkört kíván magának. Hogy ezeket elérjük, együtt kell működnünk a teljes élettartam alatt, ennek pedig része a téli felkészítés is. Emellett, azokról a gépekről, amelyekre év közben is rálátunk, pontosabb diagnózist tudunk felállítani az állapotvizsgálatkor, ez pedig alaposabb felújítást eredményez.

 

Koszorus Gábor, az alkatrészüzletág igazgatója

 

Az alkatrészüzletág előrendelési kedvezményeket kínál, hogy még előnyösebb feltételekkel valósuljon meg a felkészítés. Az akció keretében milyen alkatrészekre érkezik rendelés? Vannak termékcsoportok, amelyekre ilyenkor nagyobb az érdeklődés?

Koszorus Gábor, az alkatrészüzletág igazgatója: Változatosak az előrendelhető termékcsoportok, a szerkezeti főegységektől kenőanyagokon át a szervizekhez szükséges kopórészekig. Aki „precíz gazdaként” felméri a munkák végeztével a gépeit, látja, milyen egységeket kell cserélni, vagy feljavítani. Az előrendelések kihasználtságában a CLAAS gépek alkatrészei vezetnek. Láthatóan a betakarító gépeké a legfontosabb szerep, de komoly mértékben nőttek, a talajművelő gépek előrendelései is. Fájó pont, hogy talán épp a kombájn-adapterek maradnak ki, pedig szintén kulcsfontosságúak. Általában nem foglalkoznak velük, ezért augusztusban a sokszorosára nő az ad hoc alkatrészigény. Remélem adtam tippet annak, aki ezt eddig háttérbe sorolta.

 

Az előrendelésnél jelentős kedvezményt lehet elérni. Érdemes ilyenkor beraktározni vagy inkább csak a szükséges alkatrészeket megrendelni?

KG: Mindkét megoldás forintban is számszerűsíthetően előnyös. Tapasztalt kollégáim a boltokban mindig tudnak műszaki-, és a megrendeléssel kapcsolatos szaktanácsot adni, ebben a kérdésben is. Egyértelmű választ nem tudok adni. Több tényező befolyásolja, például a raktári kiszolgálásunk kapacitása, vagy a beszállítókkal közösen kialakított kondíciók. Vannak esetek, mikor elég csak a megrendelést fixen rögzíteni a legjobb kondíciókért cserébe, máskor el is kell szállítani, át kell adni a vevőinknek. E kérdésekben kollégáim az üzleteinkben segítenek.

 

A vevőszolgálat számos egyéb szolgáltatást kínál, mint például a motor- vagy hidraulikafelújítás. Mennyire veszik igénybe ezeket a gazdálkodók?

TA: Szervizünk elsősorban belsőégésű motorokat, hidrosztatikai egységeket újít fel. Előbbi kevésbé tervezhető, viszont a szivattyúk és hidromotorok felújítási igénye különböző mérésekkel aránylag egyszerűen megállapítható. Amennyiben bármilyen jel mutat rendellenes működésükre, javaslom szakember véleményének kikérését, mert ennek alapján mérlegelhető, hogy szabad-e kockáztatni a szezon közbeni meghibásodást. Egyre népszerűbb szolgáltatásunk a vonalba fúrás, ez a költségkímélő javítás sokféle gépen alkalmazható.

KG: Az alkatrészüzletág egyik munkacsoportja is foglalkozik javítással, hozzánk tartozik például a kardántengelyek felújítása. Évről-évre nő ezek száma, de még mindig ugrásszerűen az igény tavasszal, sokan akkor kapcsolnak. Télen mindenkinek több ideje lenne kardántengelyeket javítani, hidrosztatikai egységeket vagy cséplődobozokat felújítani. Ugyanez a helyzet a GPS-vezérelt eszközök beszerelésével vagy karbantartásával is. Biztatom azokat, akik időben döntenek, hogy nyugalmat és megfelelő rendelkezésre állás kapnak tőlünk cserébe.

 

Kattintson IDE vagy a KÉPRE a katalógusért!

 

A 2018-as felkészítésre további alkatrész-kedvezményt kaphattak, akik az AXIÁL szervizével építették be a megrendelt termékeket. Mennyire vették ezt igénybe a gazdálkodók?

KG: Sokan éltek vele! Jó minőségű alkatrész, szakszervizben beépítve, a biztos üzemeltetés kulcsa.

TA: Ehhez hozzájárul, hogy egyre több alkatrész cseréje nem ér véget az új beépítésével, hanem annak élettartamát, üzembiztonságát tovább lehet növelni egyéb beállításokkal, kalibrálásokkal, műveletekkel. És természetesen sokszor arra is fényt kell deríteni, mi okozta az előző meghibásodását, különben hamarosan újra javítani kell. Ezért is érdemes igénybe venni képzett és tapasztalt kollégáink segítségét, illetve rajtuk keresztül technikai eszközparkunkat, melynek fejlesztésére és aktualizálására nagy súlyt helyeztünk eddig, és fogunk ezután is.

 

Mire figyeljenek oda, akik kiaknáznák az AXIÁL téli felkészítési akciójában rejlő lehetőségeket?

TA: A jelek azt mutatják, idén hosszabb idő áll rendelkezésre a felkészülésre, de fontos, hogy ettől ne dőljenek hátra, éljenek vele, használja ki mindenki a lehetőségeihez képest minél jobban ezt a néhány hónapot! Vegyék igénybe képzett szervizszerelő kollégáink segítségét állapotfelmérésre, jelezzék javítási igényüket ügyfélkapcsolati vezetőink felé, és ha már birtokában vannak ajánlatainknak, mielőbb hozzák meg döntésüket, véglegesítsék rendelésüket az alkatrészigényről és a javítási szolgáltatásról. Nekünk is fontos, hogy átlássuk a ránk váró munkák mennyiségét és jellegét, így lesz lehetőségünk hatékonyan és eredményesen ütemezni minél több gép kijavítását.

KG: Ne hagyják elúszni a lehetőségeket! A weboldalunkon, illetve papíralapú, kifejezetten a téli felkészítéshez kapcsolódó ajánlatainkat bemutató füzetünkben mindent igyekeztünk átláthatóan összefogni. Kollégáink informáltak ezekről, így bátran forduljanak hozzájuk! A jó minőségű termékek ára nem fog csökkenni, az alapanyagok, az energiahordozók vagy a szűk gyártói kapacitások is az árszintek emelkedését jelzik. Aki előre gondolkodik, többszörösen jól jár, hiszen az anyagiak mellett időt spórol, biztos megoldásokat kap a nyugalmas tavaszi munkakezdéshez.

 

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingkommunikációs csoportvezető

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2018. 05. szám 39-41. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek