Szerviztippek: homlokrakodó

Szerviztippek: homlokrakodó

Az alábbiakban a homlokrakodókhoz kapcsolódó karbantartási tanácsokról olvashatnak. A cikk 5 lényeges pontot tartalmaz, amelyre figyelni kell a gépek üzembiztonsága érdekében, iromány szakértő kollégánk, Farkas Dávid

1. KEREKEK: A gumiabroncs-nyomás és a kerékanyák ellenőrzése legyen része a kezelő napi rutinfeladatainak. Ellenőrizze a kerékszögeket a tengelyekhez képest, ha túl kismértékű a dőlés, akkor ez jelezheti, hogy sérült, vagy nagymértékben megkopott a csapágy.

 

2. KARDÁNTENGELY: Ellenőrizzük a kardántengely csatlakozásait, a rögzítőcsavarokat, valamint az összes támcsapágyat, illetve ezek illesztését, és hogy biztosított-e a megfelelő kenés. A hajtás rosszul karbantartott alkatrészei, nagy javítási költségekhez vezethetnek.

 

3. HŰTŐ: Ellenőrizze, hogy a hűtő kellően tiszta-e, megfelelő-e benne a hűtőfolyadék áramlása, hogy elkerülje a motor túlmelegedését az extrém meleg hónapokban is. Bármilyen jellegű hűtőfolyadék-szivárgás vagy hidraulikus szivárgás a váltó környékén eredményezheti a hűtő koszosodását, ami korlátozza vagy blokkolja az áramlást, ezáltal a motor túlmelegszik. Ez szintén nagy költségeket okozhat.

 

4. VÁLTÓOLAJ SZINTEK: Rendszeresen ellenőrizze az olajszinteket, és legyen óvatos, nehogy túltöltse. Nehéz felhasználási körülmények között a túltöltés túlmelegedést okozhat.

 

5. KANÁL: Rendszeresen ellenőrizze a kanál éleit és a fedőlapot. Ezzel nem csak a kanál élének élethosszát hosszabbítja meg, hanem csökkenteni tudja a szükséges erőt, amivel a gép belehajt az anyagba, hogy megtöltse a kanalat.

 

További információért lapozza fel kiadványunkat!

 

Szöveg: Farkas Dávid, szervizmérnök

Forrás: AXIÁL Építőipari Híradó 2016/1. szám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek