Mindig modern géppel

Mindig modern géppel

A MANAX Kft. területi képviselője, Bezeréti Zoltán Pintér Györgyöt, somogyaszalói vállalkozót kérdezte gépbérlettel kapcsolatos tapasztalatairól, aki szerint azért éri meg bérelt géppel dolgozni, mert így mindig korsz

Kérlek, röviden mutasd be a gazdaságotokat!

1992 óta foglalkozunk mezőgazdasággal, édesapám után örököltem a céget. 2004-ig foglalkoztunk sertéstartással is, de megszüntettük ezt az ágazatot. Két évvel ezelőtt az Agro Som Kft megvásárlásával bővült 1080 ha-ra a területünk, azóta is ezen dolgozunk, és szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozunk. 

A vetésszerkezetünk 300 ha kukoricából, 300 ha napraforgóból, 250 ha őszi búzából, 50 ha rozsból, 160 ha őszi káposztarepcéből és 20 ha lucernából áll. Ezek mellett Orbán István gazdálkodóval közösen működtetünk egy szárítót Kaposvár-Toponáron.

 

Milyen gépekkel dolgoztok a gazdaságban?

6 darab saját erőgépünk van, valamint egy CLAAS AXION 830-as traktort bérlünk éves bérleti konstrukcióban TOPCON robotkormányzással a MANAX Kft-től. 

A szárítónál egy MANITOU 735-ös rakodógépet használunk szintén tartós éves bérletben, ugyancsak a MANAX Kft-től. Gazdaságunkhoz mérten rendelkezünk a megfelelő mennyiségű talajművelő, növényvédő, vetőgéppel, stb., de a tavaszi időszakban is bérlethez folyamodunk, igénybe veszünk egy MONOSEM NG +6-os vetőgépet 10-15 napra azért, hogy időben végezni tudjunk a munkálatokkal. 

Az aratási munkák során Orbán István van segítségemre - akivel jó kapcsolatban vagyunk - CLAAS LEXION kombájnokkal. 

 

A képen Pintér György, vállalkozó

 

Miért választottátok pont az éves bérletes konstrukciót?

Az éves bérletet azért választottuk, mert most már, ha az ember vásárol egy 230-250 LE-s traktort, az nagyságrendileg 40-50 millió Ft között van. Ezeknek a gépeknek igen jelentős a szervizköltsége és a mai technika miatt nem vagyunk biztosak abban, hogy a gép 3-4 év múlva ugyanolyan üzembiztos lesz, mint újonnan. 

Jelenlegi gépeinkkel is elég sok probléma volt 4-5 éves korukban és egy ekkora gazdaságnál fontosnak érezzük, hogy a vezérgépünk mindig a rendelkezésünkre álljon. A MANAX biztosít minket arról, hogy ha a gépnek olyan problémája lenne, amit 2-3 napon belül nem tudnak orvosolni, akkor kapunk helyette másikat.

Végeztünk egy költségvetést és arra jutottunk, hogy ha veszünk magunknak egy ilyen értékű erőgépet, akkor kb. ugyanennyire jön ki a törlesztő részlet és a szerviz, mint a MANAX-nál a bérlet, de a traktorunk 4 év múlva 4 éves, 5 év múlva 5 éves lesz és így tovább. Saját gép esetén 5-6 éves korban a gumikat is cserélni kell, biztos, hogy történik egy komolyabb javítás is a gépen és felújításokat is igényel. Így, ha 10 évben gondolkodunk és 10 év múlva a saját gépet el akarjuk adni, akkor annak van egy maradványértéke, aminek kb. a kétszeresét költöttük rá szervizre, gumira, javításra és az idő előrehaladtával elkerülhetetlen, hogy egy öreg, korszerűtlen géppel dolgozunk.

Ezzel szemben az éves bérletnél 2-3 éves korában le van cserélve a gép, így szinte mindig vadonatúj erőgépet tudunk használni és a technikai újításokat is ki tudjuk próbálni. Mivel az éves bérletes traktort mi kezdtük el használni újkorától fogva, ezért, ha meg is akarnánk venni, akkor „első kézből”vannak meg a tapasztalatok az adott gépről.

Fontosnak tartom megemlíteni még, hogy a bérlet folyamán, ha meggondolnánk magunkat a gép méretével, a felhasználandó üzemóra mennyiséggel vagy az esetlegesen plusz kiegészítőkkel való felszereléssel kapcsolatban, akkor a MANAX Kft-vel rugalmasan lehet intézni ezeket a dolgokat.

 

Mik a terveitek a jövőt illetően? 

Mindenképpen szeretnénk folytatni az éves és az időszakos gépbérlést is. Az idei nyár folyamán a CLAAS AXION 830-as traktort szeretnénk majd lecserélni CLAAS AXION 850-re a megnövekedett munkaigény és a nagyobb méretű munkaeszközök használata miatt.

Kiszámoltuk, használjuk, megéri nekünk.

 

Szöveg és kép: Bezeréti Zoltán, területi képviselő, MANAX Kft.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek