Gáz van babám!

Gáz van babám!

Jelentős változások léptek életbe az üvegházhatású gázok kibocsátásával, kezelésével kapcsolatban. A szabályozás érinti a légkondicionáló berendezések tulajdonosait, üzemeltetőit is, ráadásul komoly feltételeket ír el

Az utóbbi években az Európai Unió teljesen új alapokra helyezte az üvegházhatású gázokkal kapcsolatos szabályozást, összhangban az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében, illetve az úgynevezett Kiotói Jegyzőkönyvben foglaltakkal. Hazai viszonylatban a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKH) illetékességébe került e szakterület felügyelete és az ezzel kapcsolatos tevékenység. Az új jogszabályi környezet jelentős változásokat generált a légkondicionáló berendezések, illetve a klímagázok forgalmazói, valamint a szektor szolgáltatói számára.

 

Átalakuló képzés

Az egyik legjelentősebb változás a képzési rendszer átalakulása: szakképzési centrumokhoz került a képzési jog. Elmondható, hogy a képzés egésze szigorodott, illetve több idő kell a képesítés megszerzéséhez. Nagy hangsúly helyeztek az előképzettségre (gépész, gépszerelői szakirány). Akinek ez hiányzik, annak várhatóan 50-60 órás szakmai előkészítőn kell részt venni, a képzés keretein belül. Ezt követően van lehetőség jelentkezni az úgynevezett F-Gáz vizsgára, amelyet kétnapos szakmai képzést követően lehet letenni; ez plusz egy napot vesz igénybe. A sikeres vizsgázók tanúsítványt kapnak. Lényeges elem, hogy a tanúsítvány meghatározza, milyen rendszereket bonthat meg, illetve javíthat az adott szerelő. A jogszabályi előírásokon túl a garancia feltétele is, hogy tanúsított szakember végezze a javítást.

Nem elég csak a szerelőnek a minősítést megszereznie, hanem az őt foglalkoztató céget is minősíttetni kell. A gázforgalmazó cégek csak minősített vállalkozásokat szolgálhatnak ki.

 

 

Szigorúbb nyilvántartás

A gáz forgalmazásával és értékesítésével kapcsolatban is szigorítások léptek életbe. A hatóság megköveteli a gázok pontos és naprakész nyilvántartását azoktól a szerelőktől és cégüktől, akik valamilyen formában kapcsolatba kerülnek a hűtőközeggel. A beszerzett és kiadott (betöltött, vagy eladott) mennyiségeket online kell jelenteni a hatóság felé. Az értékesítő, karbantartó és javítócégeknek is ezen a felületen kell rögzíteni a hűtőközeg mozgását.

 

Átalakuló piaci környezet

A jogszabályoknak megfelelő képzési feltételek kialakítása miatt közel egy évig nem volt „klímás” képzés, így sok szakembernek lejárt az addigi tanúsítványa, a szigorodó rendszer következtében pedig sokan ezt a lejáró tanúsítványt már nem hosszabbították meg, illetve felhagytak a tevékenységgel. A klimatizált gépek száma nyilvánvalóan nem csökkent, így a meglévő rendszerek karbantartását, szervizét – ha átmenetileg is, de – kevesebb szakember látja el. A kereslet-kínálat törvényszerűsége, valamint a szolgáltatói oldal költségszintjének emelkedése az árak, illetve a várakozási idők növekedését prognosztizálja.

 

Az AXIÁL felkészült az új helyzetre!

Cégünk kiemelten kezeli a megfelelést a törvényi előírásoknak, így szakembereink klímás képzésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Eddig kollégáink tanúsíttatása mellett további szerelők képzését indítottuk el, így várhatóan a szezon kezdetére 50 százalékkal több, megfelelően képzett és tanúsított klímaszerelő kolléga áll munkára készen. Az AXIÁL szerelői, cégünk profiljához illően, elsősorban a mezőgazdasági és építőipari gépekhez kapcsolható, úgynevezett M-II kategóriában, azaz a három kilogramm alatti mobil klímához szereznek képesítést.

 

 

 

Az M-II kategória pontos megfogalmazása

A hűtőkamionok és –pótkocsik fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmazó hűtőegységei kivételével az MR-szektor F-ÜHG-t tartalmazó berendezései tekintetében:

olyan berendezések szivárgásvizsgálata, amelyek legalább öt tonna szén-dioxid egyenérték mennyiségben – nem hab formájában – tartalmaznak fluortartalmú üvegházhatású gázokat, kivéve, ha az ilyen berendezések hermetikusan zártak, erre utaló címkével látták el őket, és 10 tonnánál kevesebb szén-dioxid egyenértéknek megfelelő mennyiségben tartalmaznak fluortartalmú üvegházhatású gázokat, feltéve hogy a tevékenység nem jár beavatkozással a hűtőkörbe,

visszanyerés, telepítés, javítás, karbantartás vagy szerviz, használaton kívül helyezés, azon berendezések esetében, amelyek 3 kg-nál – vagy hermetikusan zárt és erre utaló címkével ellátott rendszerek esetében 6 kg-nál – kevesebb fluortartalmú üvegházhatású gázokat tartalmaznak,

hűtőkamionok és –pótkocsik hűtőegységei kivételével az MR szektor ORLA-t tartalmazó berendezések tekintetében: hűtőköri beavatkozást nem igénylő szivárgásvizsgálat, megsemmisítés, újrahasznosítás vagy visszanyerés regenerálás céljából, és kevesebb, mint 30 kg ORLA-t tartalmazó berendezések karbantartása vagy javítása.

 

A törvényi változásokról a http://nkvh.kormany.hu/klimagazokkal-kapcsolatos-szabalyozas weboldalon találnak bővebb információt.

 

 

A kialakult helyzetre való tekintettel új szolgáltatásokat is indítottunk!

 

Átalánydíjas szerződés klímakarbantartással bővítve:

Meglévő átalánydíjas szerződését kiterjesztheti a klímára vonatkozó teljes körű szolgáltatáscsomaggal is. Ebben az esetben a díj tartalmazza a klímarendszerrel kapcsolatos javítások munka- és kiszállási díját, a szerződés ideje alatt. Egyedül a klímarendszerhez felhasznált alkatrészeket kell fizetni.

 

Klíma-átalánydíj:

Lehetőség van önállóan, csak klímarendszerre is szerződni.

Ez az új szolgáltatási forma az átalánydíjas szerződések előnyeit szintén magába foglalja:

• elsőbbség az esetei munkákkal szemben,

• telefonos segítségnyújtás,

• tervezhető költségkeret.

 

Ne érje felkészületlenül a kánikula!

A szeszélyes időjárás következtében akár már májusban is ránk törhet a kánikula. Ne érje felkészületlenül a hirtelen beköszöntő hőség, készüljön fel időben!

• Gondoskodjon a klímarendszer szezon előtti átvizsgálásáról, illetve tisztításáról!

• Számoljon azzal, hogy a piacon várhatóan kevesebb a megfelelő képesítésű szerelő, cselekedjen időben!

• Forduljon hozzánk bizalommal, kössön klíma-átalánydíjas szerződést, vagy kérje meglévő szerződésének kibővítését klímarendszerre is!

 

A tájékoztatás nem teljes körű! Bővebb információért keresse területileg illetékes ügyfélkapcsolati vezetőnket!

 

Szöveg: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, az AXIÁL Híradó főszerkesztője

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2017. 02. szám

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek