Elhunyt Reinhold Claas

Elhunyt Reinhold Claas

A CLAAS Csoport Részvényesi Bizottságának és Felügyelőbizottságának meghatározó tagja, Reinhold Claas 91 éves korában elhunyt.

Reinhold Claas a cégalapító August Claas és Paula Claas harmadik gyermeke volt. Testvére Helmut Claas, akivel közösen jelentős szerepet játszottak a vállalat második világháború utáni felépítésében. Reinhold Claas volt a második családi generáció utolsó részvényese.

“Mindazok, akik ismerték, barátságos és szerény modora miatt nagyra értékelték Reinhold Claast. Az emberek és a családi vállalkozás jóléte mindig az első helyen állt számára. A vállalat történetének fontos szakaszaiban végzett tevékenységével jelentősen hozzájárult mai sikereinkhez” – emelte ki Thomas Böck, a CLAAS vezérigazgatója.

Reinhold Claas okleveles mérnök volt. A Darmstadti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát 1958-ban. Ő volt az egyik első végzős azon az új interdiszciplináris szakon, amely gépészmérnöki képzésből és üzleti adminisztrációs képzésből állt. Reinhold Claas hivatalosan 1957 júliusában lépett be a vállalatba testvérével együtt. Elsősorban bálázók és a silózók fejlesztésével foglalkozott. Többek között ő volt a felelős a bálázógépgyártás beindításáért az újonnan épített gyárban, a franciaországi Metzben. Az 1970-es évekig ő bővítette és fejlesztette az említett gyáregységet a jelenlegi méretére.

Reinhold Claas fontos szerepet töltött be a betakarítógépek neves specialistájának, a Bad Saulgau székhelyű Josef Bautz GmbH-nak az átvételében is, amely 1969-ben csatlakozott a CLAAS Csoporthoz. A sváb leányvállalatot hosszú éveken át ügyvezető igazgatóként irányította, amit a későbbiekben sikeres és innovatív termékrészleggé fejlesztett. Reinhold Claas a családi vállalkozáson kívül is aktív tevékenységet folytatott: 1958-ban két golyóscsapágyak gyártásával foglalkozó vállalatot vett át - az egyiket a svájci Fribourgban 250 alkalmazottal, a másikat pedig a svábországi Munderkingenben 550 alkalmazottal. Mindkét vállalatot az 1990-es évekig vezette. Aktív karrierje alatt több mint 40 találmányra szabadalmat is bejelentett.
 


Reinhold Claas szülővárosában, Harsewinkelben, illetve a régióban is aktív szociális szerepet vállalt számos társaságban és szervezetben, különösen a labdarúgás és a kézilabda terén, amit széles körben elismertek. Magánéletében nagy szenvedélye volt a vadászat.

Reinhold Claas hosszú házasságban élt feleségével, Dorisszal, aki 2005 decemberében hunyt el. A házasságból született fiai Volker és Rüdiger Claas. Különösen súlyosan érintette fia, Volker Claas korai halála, aki 2022 januárjában, 57 éves korában távozott közülünk. Reinhold Claas legutóbbi pozícióiban a Felügyelőbizottság és két tanácsadó testület tagja volt. A CLAAS Csoportban fia, Rüdiger Claas immár a harmadik generáció tagjaként lép édesapja nyomdokaiba.

Reinhold Claas halálát mélységes szomorúsággal fogadták családtagjai, a részvényesek, a Csoport igazgatósága és a munkatársak. A Harsányi család és az AXIÁL Kft. dolgozóinak nevében őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászolóknak.

 

Forrás és fotó: CLAAS

Fordította: Fejes Tamás, marketingmenedzser, Axiál Kft.

Elérhető

Kapcsolódó cikkek