5 az 1-ben

5 az 1-ben

„Ha ezt nem bérlettel oldottuk volna meg, 5 db gépet kellett volna vásárolnom.” –hangzott el a kulcsmondat Berek Gábortól, a somogysárdi Haladás Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjétől, akit a MANAX Kft.-hez fűződő partners

Kérem, mutassa be vállalkozását!

A Haladás Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztéssel, sertéshízlalással és sertés kereskedelemmel foglalkozik. 1000 hektár bérelt területen gazdálkodunk és 200 hektár területen végzünk szolgáltatást. Őszi búzát, kukoricát és napraforgót termelünk (kb. 400-400-200 hektár területen). A növénytermesztésben használt gépeink között van 2 db John Deere 7730, 2 db Manitou rakodógép, illetve az aratáshoz CLAAS TUCANO 440 és CLAAS MEGA 208 kombájnokat használunk, de ezen felül a sertéstelepen MTZ traktorokkal dolgozunk. Évente 5000 hízót értékesítünk. Korábban tenyésztéssel is foglalkoztunk, de 2014-től úgy döntöttünk, hogy csak kizárólag hizlalunk és az alapanyagot (a malacokat) vásároljuk. Jelenleg 30-an dolgozunk a vállalatnál.

 

Miért döntött a gépbérlet mellett és miért a MANAX mellett?

A gépbérletet azért választottam, mert gépparkunk kiöregedett és úgy gondoltam, hogy mielőtt nagyobb beruházásba fognánk, jó lenne kipróbálni a kiszemelt gépeket. Ebben nagy segítség volt a MANAX, mert több gyártó (Fendt, CLAAS, Landini) gépei közül is tudtunk válogatni.

A másik oka a gépbérletnek, hogy mindig 0-1500 üzemórás megbízható gépekkel dolgozhatunk úgy, hogy komolyabb meghibásodás esetén a MANAX azonnal cseréli a gépeket. Úgy vélem ez olyan üzembiztonságot garantál, ami egy saját gépparknál szóba sem jöhet.

A választás pedig azért a MANAX-ra esett, mert az általam ismert cégek közül a legnagyobb gépparkkal rendelkezik és így gyakorlatilag semmiféle kompromisszumot nem kellett kötnünk az erőgépek kiválasztásánál.

 

 

Mióta áll és hogyan került kapcsolatba a MANAX Kft.-vel?

2015. februártól állunk kapcsolatban a MANAX Kft.-vel. Az AXIÁL honlapján talált információ alapján felhívtam az illetékes területi képviselőt, majd az AgrárgépShow kiállításon egyeztettünk.

 

Ez idő alatt milyen konstrukciókat vett igénybe?

Csak és kizárólag éves szerződést kötöttünk, erőgépeket bérlünk. A szolgáltatás keretében próbáltuk ki az automata kormányzást/RTK-t is, ez szintén nagy előnye a bérletnek, hiszen nem volt milliós beruházásra szükség ahhoz, hogy tesztelni tudjuk a rendszert.

Jelenleg ami számomra a legfontosabb, hogy gyakorlatilag 5 gép helyett 3 bérlettel tudjuk megoldani a munkálatokat. A tavaszi szezonban 3 db CLAAS ARION 640-es gépet hozunk, ami ebben az időszakban tökéletesen elegendő és az őszi idényben pedig, amikor a talajmunkákhoz erősebb gépekre van szükség, illetve arra, hogy gyorsabban, hatékonyabban tudjunk haladni, 2 db erőgépet lecserélünk CLAAS AXION 830-ra. Ha ezt nem bérlettel oldottuk volna meg, 5 db gépet kellett volna vásárolnom.

 

 

A partnerkapcsolat során előfordult-e meghibásodás? Hogyan reagált erre a szolgáltató?

Természetesen "ami elromolhat, el is romlik", de semmiféle problémánk nem volt a szervizzel és még az olajcserék ütemezését is rugalmasan meg tudtuk oldani, tehát a munkából mindig csak azt az 1 db gépet kellett kivennünk, amit éppen szervizeltek, a többivel folytathattuk a teendőket.

 

Mi az összbenyomása a partnerkapcsolatról?

Nagyon pozitívan értékelem. Fontos, hogy mindig kevés üzemórát futott, megbízható gépeket tudunk használni, megfelelő szervizhálózattal és rugalmasan, akár éven belül is tudjuk változtatni a flottát, amennyiben új vagy más igény merülne fel.

 

Milyen tervei vannak a jövőben?

Terveink szerint hasonló méretű területen szeretnénk gazdálkodni és mindenképpen bérelt gépek is szerepelni fognak a gépparkunkban.

 

Köszönjük az interjút!

 

Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Kép: Berek Gábor, Haladás Mezőgazdasági Zrt.

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek