Zöldsor-gépek a tavaszi munkákhoz

Zöldsor-gépek a tavaszi munkákhoz

A jó idő beköszöntével minden növekedésnek, fejlődésnek indul, így elkerülhetetlenné válik, hogy gondozzuk területeinket, illetve gondoskodjunk állataink takarmányáról. A CLAAS zöldsoros gépei nagy segítségünkre lehetnek a munkálatokban.


Az AXIÁL Kft. zöldsor-gépei közül elsőként a CLAAS DISCO 3200 RC Contour tárcsás kaszát kell kiemelnünk, amely pillangós növényekhez ideális, hiszen gumihengeres szársértővel van felszerelve, így vágáskor a lucerna levelét nem veri le. Egy munkahenger szükség esetén kissé elemeli a gépet a talajtól, ami pedig friss telepítésű lucernában előnyös, ugyanis nem a bő egytonnás kaszasínt engedik rá a zsenge növényre. Az egy lemezből préselt hullámos kaszasín lehetővé tette, hogy előrébb helyezzék a tárcsákat, így a gép nagyobb átfedéssel dolgozik, nem hajol el előle a termény. A kaszának létezik verőujjas változata, amely inkább fűfélékhez vagy rozshoz használható, de van szársértő nélküli verziója is.

 


Frontkaszával párosítható, sőt triplex (pillangó) elrendezésű is lehet, és ezáltal 11 méter a teljes munkaszélessége, ami már (10 km/h sebességnél) minimum 11 hektáros óránkénti teljesítményt biztosít. A gép legkisebb vágási magassága 40 mm, de ha kissé előrebillentjük, orron járatjuk, akkor ez 30 mm-re csökkenthető. A két végére szerelt talpakkal 30, 60 vagy 100 mm-es vágási magasság is kivitelezhető. A kasza 7 tárcsát tartalmaz, és mindegyik alatt van egy-egy biztonsági modul. Ha a gép akadályba ütközik, az érintett fogaskerék kikönnyített meghajtótengelye eltörik, így a probléma nem hat át minden fogaskerékre. Mezsgyekarónak húzva a kasza képes kimozdulni hátrafelé: egy retesz kiakadásával hátrafordul, de akár 20 fokban fel is emelkedik, majd könnyen visszaakasztható munkapozícióba.

 


A CLAAS LINER 1700 TWIN kétrotoros oldalrendképző „twin” funkciója hasznos megoldást takar. Ha a két rotor teljesen egymáshoz van húzva, akkor az első átadja az anyagot a hátsónak, így az képez egyetlen nagyobb rendet. Ha széttoljuk a rotorokat, és közéjük terelőponyvát rakunk, akkor a gép két kisebb rendet képez (ez például rozsnál ideálisabb, hiszen a bálázó könnyebben dolgozik vele). A CLAAS LINER 1700 TWIN jobb talajkövetéssel rendelkezik elődjénél, mert a rotorjai három dimenzióban mozognak egy gömbcsukló segítségével, így nincs szükség talajkopírozó kerékre. A karok cserélhetőek, vagyis sérülés esetén sem kell a rotort megbontani. A gép rendelkezik egy szelepblokkal is, amellyel beállítható, hogy az első rotor kiemelése után mennyivel később emelje ki a hátsót, ez fordulókban lehet hasznos segítség.

 


A CLAAS VARIANT 465 RC PRO változó kamrás bálázó végtelenített hevederrel rendelkezik, a kapcsos illesztés hiánya pedig azt jelenti, hogy a gép tömörítő nyomása nagyobb lehet, és ezáltal a bála tömege is. A sebesen forgó hevederek ráadásul gyorsabb bálázást és kötözést tesznek lehetővé, kisebb állásidővel.


A CLAAS VARIANT 465 RC PRO 0,9–1,55 méter közötti bálákat készít (szalmát, szénát, sőt szenázst is), a rotor alatti lemez pedig hidraulikusan lenyitható, vagyis a hézag növelésével könnyen megszüntethető a dugulás, ha „medvét fogott” a gép. Hasznos megoldás, hogy a dugulást okozó terményt a bálakamrába dobja be, tehát nem kell visszatolatni érte. A bálázónak van előfigyelmeztető rendszere is, amely a munkasebesség csökkentésére kéri a kezelőt, és így a „medvefogás” akár el is kerülhető. A 14 darab állókés 7,5 cm-es szecskákat készít, a dupla görgős terményleszorító 4 különböző magassági helyzetbe kézzel beállítható. Mivel a rotorcsillagok – egyedülálló módon – belógnak a bálakamrába, ez a gép képzi a legtömörebb bálákat, mert a terményt már egészen kis mennyiségnél elkezdi föltekerni. A gép új kötözőrendszere szétfeszíti a hálót a bálán, így az széltől szélig lefedhető, sőt van EXTRA WIDE kötözési lehetőség is, amelynél a bála szélén a háló legalább 10-10 cm-t lefut.

 

Kép: CLAAS
Forrás: Agrárunio.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nagyobb súly = nagyobb profit: VARIANT a CLAAS-tól

 

6-360-14-3 a varázs-számsorozat a VARIANT körbálázók megértéséhez.
De vajon mit takarnak ezek a számok, melyek ezt a hazánkban nagyon népszerű, a „DLG-ELISMERÉS” megtisztelő címet is kiérdemelt, változtatható bálakamrás bálázót jellemzi? Tudja meg cikkünkből! >>

Elérhető

Kapcsolódó cikkek