Vantage – precíziós gazdálkodási eszköz- és szolgáltatáscsomag az AXIÁL-tól

Vantage – precíziós gazdálkodási eszköz- és szolgáltatáscsomag az AXIÁL-tól

A mezőgazdaság digitalizációja rendkívül izgalmas jövőképet vetít elénk, bár a technológia gyakorlati alkalmazása sok esetben komoly kihívás. Cikkünkben a helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés kihívásairól és a már elérhető megoldásairól olvashat.

A helyspecifikus gazdálkodás kihívásai

Gyakorlati megvalósításához alapvetően három dolog szükséges:

  • megfelelő tér és időbeli felbontású, helyspecifikus információ,
  • szoftveres háttér az adatok térképi megjelenítésére, elemzésére, kijuttatási tervek készítésére,
  • GPSvezérelt eszközök a helyspecifikus beavatkozásokra, illetve adatgyűjtésre (pl. hozammérés).

Sok különböző forrásból származó, akár eltérő formátumú adatot nehéz kezelni. Nagy munka például a zónák szintjén újra és újra megtervezni a tápanyag-gazdálkodást. Jellemzően vegyes a géppark, ennek megfelelő kijuttatási terveket kell készíteni. És ami a legfontosabb, tiszta képet alkotni a táblákon zajló folyamatokról, anélkül, hogy elveszne az ember ebben a hatalmas adathalmazban. Mindez sok munkát, időt, az esetek egy részében a speciális szaktudást (informatika, térinformatika) igényel.

A Vantage felkínálásával az a célunk, hogy a helyspecifikus gazdálkodás felsorolt három területén segítsük partnereinket. Hardvert és szoftvert adjunk az adatok gyűjtéséhez, feldolgozásához, vagy akár kész feldolgozott információt (pl. feldolgozott műholdképek, zónatérképet), támogassuk a gazdálkodót a döntésben, kijuttatási tervek készítésében, illetve eszközt adjunk a helyspecifikus kijuttatáshoz. Az ezzel járó terhet szolgáltatásként levesszük partnereink válláról, vagy elérhetővé tesszük az eszközöket, melyekkel ők maguk is boldogulnak.

 

Mit kínálunk ma a Vantage-ban?

  1. Szoftveres háttér:

A kínált szoftveres háttér rendszerbe foglalja, egyszerűen, de hatékonyan kezeli a helyspecifikus gazdálkodás adatait, kis vagy nagy gazdaságokban, kezdő vagy jártasabb felhasználóknál. A saját fejlesztésű mAXI-MAP szoftver célja a GPS-eszközökkel gyűjtött adatokból minél egyszerűbben térképeket készíteni a táblákon belül heterogenitásról. Ez az első és legfontosabb lépés! Mellette van egy modul a helyspecifikus tápanyag-visszapótlás tervezésére, amely a szokásos menetet követi, de sokkal könnyebb és gyorsabb használni. A kész tervek a jellemző vezérlőrendszereknek megfelelő formátumokba exportálhatók. A szoftver ideális választás a technológiával most ismerkedő gazdálkodóknak is. Nagy előnye, hogy ő maga tervez, így jobban érvényesülhet sokéves tapasztalata, mintha készen, mástól kapná a kijuttatási terveket.

 

A helyspecifikus tápanyagkijuttatás-tervezési varázsló felülete a mAXI-MAP szoftverben.

 

A Trimble Ag szoftver komplex megoldás a precíziós gazdálkodóknak. Számos előnye közül a legfontosabbak:

  • A SIMA innovációs díjjal kitüntetett AutoSync funkció automatikusan szinkronizálja az adatokat a gépek, a felhő, az irodai szoftver és a mobileszközök között – nincs többé adatvesztés, nincs szükség az adatok mentésére monitorokból.
  • Képes adatokat más gyártók – például JD, AGCO, Case, New Holland – felhőjéből átvenni. Hagyományos adatbevitellel lényegében mindegyik gyártó adatformátumát képes importálni és exportálni. Ezáltal bármilyen vegyes géppark egy adatbázisban kezelhető.
  • A munkautasításokkal távolról delegálhatók feladatok, a gépkezelőknek, ami alapján a Trimble GPS-monitor automatikusan beállít mindent (tábla, gépkapcsolat, kijuttatott anyag, stb.), és még arra is figyel, hogy csak a megfelelő táblán engedi a kijuttatást. A gépkezelő vonalkódos azonosítással jelentkezik be a monitorba – így csak az ő munkautasításaival találkozik. A megoldás kizárja a hibák lehetőségét – biztosan a tervezett munkát végzi el.
  • A munkautasításban kritériumokat lehet meghatározni – például maximális sebességet, hőmérsékletet, szélsebességet. Ezek túllépésekor figyelmeztet a rendszer. Ehhez kapcsolódó hasznos eszköz a környezeti paramétereket mérő, ISOBUS-kompatibilis, gépre kihelyezhető mobil meteorológiai állomás.
  • A rendszer képes flottakövetés jellegű információkat is szolgáltatni, a Trimble monitorok az erőgépek CANBUS rendszeréhez kapcsolhatók.
  • A növény egészségi állapotának térképezése (Crop Health Imagery) idősoros térképeken teszi nyomon követhetővé a növényállomány fejlődését, illetve felhívja a figyelmet az egyes táblarészek növényi stresszére, gyengébb állományára.

 

Képalá: Napraforgó-hozamtérkép (2016) – kombájnnal és mAXI-HOZAM-mal mérve

 

  1. Szolgáltatási háttér
  • Szolgáltatásainkkal szeretnénk elérhetővé tenni a helyspecifikus növénytermesztést azoknak is, akik eddig nem tudtak belekezdeni, mert nincs helyspecifikus adatuk a területeikről, vagy hiányzik a megfelelő eszközük, illetve speciális tudásuk a térinformatikai szoftverek használatáról.
  • mAXI-HOZAM – műholdas hozammérés. A hozam az egyik legfontosabb információ a táblán belüli zónák lehatárolásához, illetve termőképességük megítéléséhez – és a gazdálkodás sikerének ellenőrzéséhez. Nagyon sok esetben nem áll rendelkezésre több év hozamadata. Ilyenkor jellemzően alternatív megoldásokhoz fordulnak (pl. zónázás NDVI alapján). Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy ezek a módszerek nem képesek a hozam, illetve a hozamkülönbségek pontos meghatározására. Másik út lehet elkezdeni a hozammérést, és 3-5 év után helyspecifikusan gazdálkodni. A mAXI-HOZAM űrfelvétel-sorozatok alapján méri a hozamot, térképez. Fő előnye, hogy tonna/hektárban határozza meg a táblán belüli hozamkülönbségeket, és mivel ezek visszamenőleg is elérhetők, korábbi évek hozamtérképeit is el lehet készíteni – nem kell éveket várni, megbízható, tényleges hozamadatokra építve rögtön elkezdhető a helyspecifikus gazdálkodás.

Másik fontos tényező, hogy elmarad a hozammérő rendszerek használatához szükséges kalibrálás (levágott termény visszamérése stb.), illetve rossz kalibrálásból, vagy a vágóasztal nem következetes kiemeléséből adódó pontatlanság (tipikus alacsony hozamú vörös vonalak a táblaszélek mentén). Ráadásul, a gazdát nem terheli az adatfeldolgozás, térképezés – mAXI-HOZAM kész térképet ad.

 

 

  • A Trimble PowerZone alkalmazásával távérzékelési adatok alapján, akár 15 évre visszamenően elemezhető egy tábla termőképessége. A zónázás testre szabható, kizárhatók azoknak az éveknek az adatai, melyek valamilyen okból nem adnak objektív képet a területről, és rontanák a zónázás pontosságát (extrém száraz év, jégkár, megosztva művelt terület, stb.). Egyéb adatok, például meglévő hozamtérképek is bevonhatók az elemzésbe. Fel tudjuk mérni partnereink területét, ki tudjuk jelölni táblán belüli zónáit – ha vannak, hozamtérképek alapján, ha nincsenek, akkor távérzékelési adatokkal, vagy a mAXI-HOZAM hozamtérképeivel. A zónatérképek alapján elkészíthetők a talaj-mintavételi tervek, hiszen a talajvizsgálat továbbra is alapvető fontosságú.
  • Egyéb térinformatikai szolgáltatásunk keretében a GPS eszközök üzemeltetésében segítünk partnereinknek – AB egyenesek, táblahatárvonalak, egyéb GPS adatok mentésével, transzformálásával, GPS monitorok adatainak egységesítésével, kijuttatási tervek készítésével, stb. – hogy a sok eszköz és adat valóban egy rendszert alkosson.
  • Univerzális, utólagos mezőgazdasági flottakövető rendszerünk egy gazdaság valamennyi gépének követését egy rendszerbe foglalja, a gépek üzemeltetése kontrollálható, optimalizálható.
  • A Vantage, a Trimble és az AXIÁL szoftveres megoldásai, illetve szolgáltatásai mindenkinek elérhetővé teszik a helyspecifikus növénytermesztést, annak valamennyi előnyével. A részletekről érdeklődjön területileg illetékes GPS/precíziós gazdálkodással foglalkozó képviselőinknél!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó 2019. szeptember

 

 

Precíz megoldások gazdaságosan!

 

A technológia fejlődése a mindennapokban is érezhető, de ez különösen igaz a precíziós eszközökre, hiszen ebben itt kiemelkedően fontos a költséghatékonyság növelése, a környezetterhelés csökkentése. Ennek érdekében ajánljuk figyelmébe csereakciónkat! >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek