Új képzés indul Fehérváron (+videó)

Új képzés indul Fehérváron (+videó)

A mezőgazdasági ágazatban egyre nagyobb problémát jelent a termőföld területek csökkenése és a megnövekedett élelmiszerigény. Erre megoldást jelenthet a precíziós gazdálkodás, illetve a helyspecifikus gazdálkodás.

A precíziós gazdálkodás azt jelenti, hogy egy adott probléma esetén nem az egész ültetvényt kezelik, hanem csak az érintett területet. Ennek a technológiának a széleskörű alkalmazásához hiányzik a tudományos háttér. A hazai piackutatásból kiderül, hogy igény lenne rá az ágazat részéről, ezt felismerve indítja el új képzését az Óbudai Egyetem.

Az a fő célja ennek a képzésnek, hogy a modern műszaki tudományok terén az informatikát integráljunk a precíziós gazdálkodásba. A műszaki tudományok, pontosabban például műholdas távérzékelés, légi távérzékelés, drónos repülésekkel nyert adatokat és annak elemzési eredményeit beépítsük a döntéshozatalba.”- mondta Verőné Wojtaszek Malgorzata, az egyetem docense, szakfelelőse.

Az egyetem precíziós gazdálkodással foglalkozó cégeket hívott össze annak érdekében, hogy a képzés minél átfogóbb, hatékonyabb legyen. „Nagyon fontos az informatika, a térinformatika, sőt a távérzékelésnek az ismerete. Nyilván nem azt várjuk, hogy távérzékelési szakemberek jöjjenek ki ebből a képzésből, de nagyon fontos, hogy az onnan származó adatokat tudják értelmezni.”- mondta Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportjának vezetője. Majd a szakember hozzátette jelenleg nincs ilyen képzés, mely ezt a témakört ilyen átfogóan dolgozza fel, ezért hiánypótló az Óbudai Egyetem februárban induló képzése.

 

Forrás és kép: Fehérvár TV

 

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek