Tudta, hogy csak egy „X” választja el attól, hogy díjtámogatott növénybiztosítása legyen?

Tudta, hogy csak egy „X” választja el attól, hogy díjtámogatott növénybiztosítása legyen?

Az idei évtől az AXIÁL Kft-nél is megkötheti díjtámogatott és hagyományos növénybiztosítását. Növénybiztosítási programunk számos, a partnerek számára kedvező megoldással rendelkezik.

A mezőgazdasági biztosítások piaca jelentős változáson esett át az elmúlt években mely egyben egy állami kárenyhítési és díjtámogatási rendszernek is fontos eleme. A támogatás két pillére egymásra épül, piaci biztosítás nélkül a kárenyhítési alapból sem hívható le a maximálisan elérhető összeg.

 

 

 

I. Pillér – Kárenyhítési alap

Az agrárkár-enyhítési rendszerben kezelt elemi károk köre: téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, aszály, mezőgazdasági árvíz, belvíz, felhőszakadás, vihar és a jégeső okozta károk is kockázati tényezők. 

Az agrárkár-enyhítési rendszer kizárólag a termelők megalapozott kárait ellentételezi, ezért az agrárkár-enyhítési rendszerben a termelő akkor jogosult kárenyhítő juttatásra, ha az üzemi szinten elszenvedett mezőgazdasági kár következtében a kipusztult növényállomány meghaladta a 30%-ot, míg a károsodás miatti bevételkiesés meghaladta a 15%-osmértéket – az elmúlt 5 év termeléséből a legmagasabb és legalacsonyabb hozamot tartalmazó 2 év elhagyásával képzett – három éves átlaghoz viszonyítva. 

Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag mezőgazdasági termelő kárenyhítési hozzájárulást fizet és kárenyhítő juttatásra szerezhet jogosultságot. A befizetett termelői kárenyhítési hozzájárulást az állam legalább ugyanakkora összeggel egészíti ki. 

 

 

 

Az adott kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági káresemények bejelentésére 15 nap áll a mezőgazdasági termelő rendelkezésére, azonban fontos kiemelni, hogy ezen határidő elmulasztása esetén, illetve a kárbejelentésre agrárkár-megállapító szerv által hozott pozitív döntés hiányában a kárenyhítő juttatás iránti kérelem elutasításra kerül. 

Fontos, hogy az az uniós szabályok alapján az egyébként járó, maximum 80%-os, kárenyhítő juttatás felére jogosult csak az a termelő, aki mezőgazdasági növénybiztosítással nem rendelkezik.

 

II. Pillér – Mezőgazdasági díjtámogatás

Ennél sokkal rugalmasabb, és a piaci igényekhez jobban alkalmazkodik a mezőgazdasági növénybiztosítás. Annak érdekében, hogy minél több termelő tudjon élni a mezőgazdasági biztosítások lehetőségével, egy állami díjtámogatási rendszer került kialakításra. A keretösszeg fix, így az egyes termelőket érintő támogatás mértéke attól függ, hogy a piaci szereplők közül mennyien döntenek a támogatott biztosítás mellett. A 2016-os évben a támogatási igény meghaladta a keretösszeget (4 mrd Ft), így a „B” és „C” csomagot választók csökkentett mértékű támogatást kaptak, amely azonban így is meghaladta a 40%-ot, míg az „A” csomagbiztosítást választók továbbra is 65%-os visszatérítést kaptak.

 

 

 

Az igénylés nagyon egyszerű, a területalapú támogatási kérelem benyújtásakor be kell jelölni, hogy ilyen típusú növénybiztosítást köt, a további egyeztetést a NAK és a Biztosító egymás között intézi. Önnek ezzel kapcsolatban csak annyi teendője marad, hogy a határidőig befizesse a biztosítási díjat, a támogatás pedig a következő év tavaszán megérkezik bankszámlájára.

Az idei évtől az AXIÁL Kft-nél is megkötheti díjtámogatott és hagyományos növénybiztosítását. Növénybiztosítási programunk számos, a partnerek számára kedvező megoldással rendelkezik. Ügyfeleink az ügyintézőinktől megszokott gyors, rugalmas ügyintézés mellett vehetik igénybe az állami díjtámogatott vagy a hagyományos konstrukciókat is. Egyedileg igényekre alakítható díjfizetési ütemezéssel, a megszokottól eltérő, kármentességi kedvezmény rendszerrel állunk partnereink rendelkezésére.

Az ajánlatadáshoz elég egy egyszerű adatközlőt kitölteni, amiben a biztosítani kívánt növénykultúra vetésterületét, tervezett hozamát és tonnánkénti egységárát kell szerepeltetni. Kollégáink ezek alapján azonnal tudnak biztosítási díjat számolni. Ha ez elnyeri a kedves ügyfél tetszését, a területalapú támogatáshoz összeszedett adatokkal (MePAR blokkazonosítók) elkészülhet a biztosítási szerződés, melyet az AFS ügyintézőinél alá is írhatnak partnereink.

 

További információért és ajánlatért keresse területileg illetékes pénzügyi tanácsadóját!

 

Szöveg: Horváth Dóra, AFS pénzügyi tanácsadó és Zandler Gábor, AON képviselő

Kép: Pixabay, Carto

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek