Több traktorban ültem már, de azt mondom, hogy ez visz mindent!

Több traktorban ültem már, de azt mondom, hogy ez visz mindent!

Magyarországon is sokan vásárolják az „erőgépek királyának” számító Fendtet. Az Egyeken élő fiatal gazdával, Csernus Balázssal beszélgettünk, aki család gazdaságuk mindennapjaiba engedett betekintést.



Nagyapám „maszekként” kezdett el dolgozni, idővel a szüleim vették át a gazdaság irányítását, ők szerettették meg velem és testvéremmel ezt az életformát. Unokatestvéremmel közösen választottuk a gazdálkodást fő hivatásként, hogy továbbvigyük azt, amit a nagyapám és a szüleim elkezdtek felépíteni.


A gazdálkodást 1000-1100 hektáron folytatjuk, legfőképpen gabonát, illetve kapásnövényeket (napraforgó, kukorica) termesztünk. Emellett foglalkozunk input anyagok forgalmazásával, terménytisztítással, terményszárítással, -tárolással, (5 db terménytárolóval rendelkezünk) illetve terménykereskedelemmel is. Bérmunka nincs – mivel felénk több száz hektáron végezhető bérmunkák nincsenek -, inkább a kisebb területen gazdálkodóknak segítünk, amiben tudunk.

 


A szakmai innovációt folyamatosan figyelemmel kísértük/kísérjük. A technológiai fejlődés olyannyira fontos számunkra, hogy 5-6 éve megtettük az első lépéseket a gépparkunk fejlesztése érdekében. Abban az időszakban a vetés, a sorművelés és a terményszállítás megoldásának kérdése foglalkoztatott bennünket. Folyamatosan részt vettünk az AXIÁL Kft. szántóföldi bemutatóin. Munka közben láthattuk a Fendt traktorokat, sőt, a helyszínen beszélgethettünk a tapasztalatokról az AXIÁL munkatársával. Így a Fendt 311-es és a Fendt 313-as traktorok vásárlása mellett döntöttünk.

 


A bemutatótraktorokat nagyon jó állapotban, kevés üzemórával vásároltuk meg. A fülke és a gumik is kitűnő állapotban voltak. A vásárlás mellett a következő szempontok döntöttek: a motor fordulatszám és a teljesítmény leadásának remek összhangja, a kitűnő hajtómű és a kedvező üzemanyag-fogyasztás. A gazdaságunkban ez a két gép nem végez nehéz munkát (pl. talajművelés), így a használt üzemmódban az elektronika variálja a sebességhez a megfelelő motorfordulatot. Mindkét traktoron egyforma fülke van. Ahhoz képest, hogy nincs benne fülkerugózás, elég komfortos és a kezelőfelület is egyszerű. Ami számunkra nagyon fontos, hogy van a traktorban elsőhíd-rugózás, ami segít a lengések csillapításában. A különböző munkafolyamatoknál egyszerű hárompont-függesztő szerkezettel kapcsoljuk a traktorhoz a gépeket. A gépek télen fűtetlen helyen ugyan, de bent állnak. Amire figyelni kell: a nyári üzemanyag ne maradjon a tankban téli időszakban. A Fendt traktorok karbantartását magunk végezzük. Az AXIÁL Kft. szervizmunkáinak ára és az alkatrészek költsége is elfogadható, ezért a náluk vásárolt traktorokat hozzájuk visszük szervizre.

 

 

2017. február, meglátni és megszeretni… Fendt 933-as

…igen, ezt a traktort, ami a Fendt erőgépek királyának számít tele különleges megoldásokkal, 100%-ban én vezetem. Tudtuk, hogy a piacon ebben a teljesítménykategóriában egyik gyártónak sincs ilyen erős pozíciója.


A vezetőfülke hatalmas, panorámás. Amikor beülök a kabinba, akkor mintha egy szobába ülnék be… ezért ki is kárpitoztattam! A kabinban minden kézre áll, az összes munkafolyamatot úgy tudom irányítani, hogy csak a precíz munka elvégzésére kelljen odafigyelnem. Nagyon jók a joystick kialakításai is, a kormánykerék is olyan, hogy minden irányban széles sávban állítható és a műszerfallal együtt mozog. A fülkében testsúlyra beállítható légrugós ülések találhatók, és elfordíthatók kb. egy szűk negyed fordulóval.

 

 

Ez hogyan működik a gyakorlatban?
Beállítom az ülésem, ahogy nekem a legkényelmesebb a munkafolyamatok szempontjából, és ezen egész évben nem változtatok. A Fendt 933-as meggyőzőtt már akkor, amikor részt vettem az AXIÁL egyik gépkezelői tanfolyamán. Csak ámultam-bámultam, hogyan lehet ezt megtanulni? De a tanfolyam elvégzése után – amikor megérkezett a bemutatógép és vele egy pilóta -, változott azért a dolog. Nagyon féltem tőle, de tapasztalatom szerint könnyen tanulható. Az AXIÁL Kft. munkatársai többször kijöttek hozzánk, kimentünk a területre és együtt dolgoztunk. Meg lehet tanulni még idősebb korban is, nem csak a fiataloknak, úgyhogy nem kell tőle megijedni. A joystickra gyakorlatilag mindent rá tudok programozni. Egész nap kettő ujjmozdulattal tudok dolgozni, nem kell „kalimpálni” a karok felé, és nem úgy száll ki este az ember, mint akit agyonvertek…


Az RTK rendszer már mai technológia, ami számunkra fontos a precíz munkához. A rendszer korrekciós jelet ad a gépnek, a központi rendszer biztosítja a kommunikációt a bázisállomások között, ellenőrzi a pontos működést, és tárolja a beérkező adatokat. Amikor először beültem a Fendt 933-as traktorba, akkor telefonos segítséget kellett kérnem. Inkább idő kell hozzá, hogy erre is ráálljon az ember keze. Amikor elakadtam, telefonáltam, elmondták, hogy hová lépjek be, mit állítsak, két nap alatt szinte teljesen ráálltam. Az adatok mobilneten „közlekednek” és másodpercenként jutnak el a felhasználóhoz. A kormányzó automatika ez alapján tudja 2-3 cm-es pontossággal irányítani a gépet, és ezt a 2 centi pontosságot valóban hozza is!

 


És a motor, 330 LE-s! A traktorba gyárilag rendeltem hűtőt, mert a nyári időszakban jól jön egy kis hideg frissítő. Nekem a zene annyira nem fontos, mert szeretek elmerülni a gondolataimban, illetve odafigyelni a munkára. Maga a fülke nagyon csendes, abszolút nem zavaróak a zajok. Ami külső zajokat kell hallani, az beszűrődik (munkaeszköz).
A vonóerőre szeretnék kitérni: amikor megvan az a sebesség, amivel a gyakorlatban szeretnék, dolgozni, és megnő a vonóerőigény, akkor emel a motorfordulatszámán, viszont ugyanabban a sebességtartományban tartja a traktort. A Fendt 933-as tempomat funkcióval tartja az adott sebességet.


A világítással mellényúltam. Nem tudtam, hogy van egy nagyobb választható lámpacsomag is, így ezen a traktoron teljesen standard van, de így is majdnem 360 fokban körbevilágítja a traktort. Hátrafelé is állítható az összes munkalámpa, az izzók halogén izzók. Fontos, hogy minden munkalámpa külön állítható, úgyhogy tetszés szerint lehet használni. Kiszállok és kézzel szemre oda állítom, ahová szeretném.


Magyarországon általában 8-10 méteres eszközt akasztanak a Fendt mögé. Én egy 8 méteres kombinátort, és a Framest Fralaz lazítóból egy 5 késest húzok. Ekéből egy Grégoire-Besson váltvaforgatós 6 fejest, tárcsából egy 6 méteres Horsch Jokert, és egy 7,2 méteres nehéztárcsát. Vetőgépből a Horsch Pronto DC-t használom.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Tartjuk az irányt!


Takarítson meg időt és üzemanyagot, valamint egy füst alatt növelje területteljesítményét és hatékonyságát! Érdeklődjön területi képviselőinknél a Fendt és az AXIÁL Kft. közös tavaszi előrendelési akciójáról! >>

 

Mi az, ami meggyőzött?
Elsősorban a teljesítménye és az üzemanyag-fogyasztása. Másodsorban az a hihetetlen komfort, ami ebben traktorban van! Több fajtában ültem már, de azt mondom, hogy ez visz mindent! Most lesz két éve, hogy ezzel a traktorral dolgozom, évente 1000 üzemórát.

 

A csúcsmárkához elengedhetetlen a megbízható forgalmazó.
Egyetértek. Az AXIÁL Kft. munkatársai nagyon segítőkészek. Akármilyen problémám van, ha kell vasárnap este is felveszik a telefont. A hajdú-bihari régióból a szervizesek, boltosok és a gépkereskedők közül sok mindenkit ismerek, és baráti kapcsolatban is állok velük. Az évzáró műhelybulin és az AgrárgépShow utáni rendezvényen a szakmai dolgokat átbeszéljük. Nagy örömmel veszek részt a tanulmányi utakon is, mert hasznos információkkal gazdagodom. Tavaly a Fendt gyárban voltunk, idén a Horsch-hoz megyünk.

 

Forrás és kép: Agro Napló 2018. április 90-91. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek