Tekerd szorosabbra CLAAS!

Tekerd szorosabbra CLAAS!

„A CLAAS érezhetően a terményáram, a bálaforma és a kötözés tökéletesítésére helyezte a hangsúlyt”- mutatta be szinte köszönés helyett az új VARIANT 485 RC PRO körbálázót Őze Imre derekegyházi gazda.

Vállalkozásukat 1994-ben kezdték, családon belül félszáz hektáron gazdálkodnak. Tevékenységük elsősorban szolgáltatásként indult. Az állami gazdaságban akkoriban osztották ki a dolgozói földeket, s Őzéék jó érzékkel meglátták, hiányoznak az eszközök, ezért az aratás kivételével minden munkát elvégeztek másoknak. Idővel lezajlott a birtokkoncentráció, kevesebb tulajdonos kezdett nagyobb területen dolgozni.

 

„Már kezdettől jelentős mennyiségben szalmáztunk” – korábban kisbálás szalmára volt igény, hiszen kisebbek voltak az üzemméretek is. Idővel átálltak a körbálázásra, fűtési céllal, almozáshoz. Ez utóbbi kényszerítette ki a szecskázós bálázók alkalmazását, mert az ilyen bála nemcsak jobban teríthető, de a nedvességet is jobban felszívja.

 

 

Már a negyedik CLAAS körbálázóval dolgoznak, az első közel másfél évtizede érkezett a gazdaságukba. A CLAAS 260-ast a maga korában kategóriája legkorszerűbb eszközeként tartották számon, igazi újdonságnak számított a hidraulikus préselés. Fontos választási szempont volt a változtatható kamra. „Ezen még kint, a munkaeszközön kellett beállítani, milyen nyomással szeretnénk kezdeni, majd ezt követően a végnyomást, a hálómennyiséget, a lágymagot, a bálaátmérőt” – magyarázta a szakember. Később mindezt már a monitoron keresztül, az erőgép fülkéjéből lehetett elvégezni.

 

A kisebb, családi vállalkozások szívesen veszik a kisebb körbálákat – ahol a felhasználás ezt a méretet igényli –, mivel könnyebb mozgatni. „Már 80-90 centiméteres átmérőt szépen beköt” – lehet készíteni a 40 centis bálát is, de nem ez a jellemző.

 

A CLAAS 260-ast a 360-as követte, s míg az első öthevederes volt, a másik már négyszíjas, 155 centiméteresre nőtt a maximális bálamérettel. A sima 360-ast lehetett rendelni szecskázóval, a 365-öst pedig már szélesebb hajtólánccal hozták forgalomba. A harmadik vágórotoros 380-as ROTOCUT hét éven keresztül dolgozott náluk, a megrendelők megelégedésére. A mostani, 480-as frissen került a vállalkozásba.

 

 

„Amiben verhetetlen a CLAAS, illetve a forgalmazó AXIÁL, az a szervizhálózat és az alkatrészellátás” – mutatott rá Őze Imre. A bajai központú cég orosházi, illetve hódmezővásárhelyi telephelyei elérhető távolságra vannak, a kiszállítás gyors, a szerelők felkészültek.

 

Sokoldalú igényeket kielégítő, megbízható, igazi munkaeszközökről van szó. Ugyanakkor már a XXI. századi elvárásoknak is maradéktalanul megfelel a kiforrott technika, a maga gyorsaságával, hatékonyságával.

A szakember hozzátette, nedves szalmánál, szénánál figyelmesen kell beállítani a bálázót, mert jobban tömörít, ne legyen túl feszes, vagy laza a szalag, miközben a megfelelő nyomás a biztonságos működés alapfeltétele.

 

 

A megrendelők részéről elvárás a minőség, a kemény, jól rakodható és szállítható bála. Megesik, hogy száz kilométer távolságra is viszik, ami a nagyobb igénybevétel miatt komoly kihívás. Ehhez pedig megfelelő keménységű, szépen hálóba kötött bálára van szükség. A különböző növényfajok eltérő tulajdonságainak megfelelően lehet beállítani a gépet. Kényelmessé teszi, hogy a mutatószámok változtatásához nem kell kiszállni a vezetőfülkéből, néhány gombnyomással módosíthatók a paraméterek.

 

A gépkezelő nem mechanikusan, hanem elektromosan állítja be a komfortkötözést. A bálázó számítógépe ISOBUS kapcsolatban áll a traktorral. Az anyag tapadásától függően 2-2,5-ször, vagy éppen háromszor tekeri körül a hálóval. „Egy apróbb, selymes szálú gyepszénát többször kell behálózni” – jegyezte meg Őze Imre. Hasonlóan nehéz a lucernaszéna, amelyet háromszor is érdemes körbetekerni. Ezáltal tárolás idején is – mivel kicsit „kifújja magát” – biztonsággal rakodható. Fontos az átmérő, a lágymag- és a végnyomás, a kiadagolt hálómennyiség, a kötözéskésleltetési-idő meghatározása is.

 

A 400-as szérián újítás az úgynevezett „malacfarok”, a háló kifeszítését segítő spirál, a hálóvezető görgőn. Amikor már kevés a háló, nem mindig futott ki a szélére, akár 4-4 centi is elmaradt. Ettől még használható a bála, de nem tökéletes. Ennek az újításnak köszönhetően viszont mindig szélétől széléig jár a háló, teljes szélességében fedi a bálát.

 

 

Egyre fontosabb a munkavégzés gyorsasága: nemcsak gazdaságossági kérdés, hanem a gyorsan változó időjárás miatt minőség-megőrzési is. A nagyobb hevedersebesség, a gyorsabb kamraajtó-nyitás és -zárás, illetve további technológiai fejlesztések teszik lehetővé, hogy a VARIANT 485 RC PRO óránkénti teljesítménye még nagyobb legyen. Ráadásul, tette hozzá a szakember, nagyon jól lehet az országúton is mozogni vele, mintha pótkocsival menne.

 

A kockabálát azonnal szállítani, „tömbösíteni” kell, mert könnyen beázik, míg a körbála jobban bírja az esőt. Ez nemcsak a relatív kisebb felületnek köszönhető, hanem a vízlepergető hálónak is. „Ehhez megfelelő tömörségű bálára is szükség van” – jegyezte meg. A bála keménységét az évtizedek óta szerzett tapasztalatok alapján, szinte ránézésre állítják be. A gazda bálaszám után fizet, de elvárja a minőségi munkát. Akik szabadban tárolnak, kemény bálát igényelnek. Ha viszont túltömörített, még a bálatüske sem megy bele –kovácsoltvas tüskét használnak, ami rakodáskor nem húzza vissza a bálát a szállítójárműről. Ma már nem csak az állattartók igénylik a szénát és a szalmát, sokan alternatív energiaforrásként tekintenek rá.

Évente 7000-8000 bálát készítenek. A mennyiség erősen függ az időjárástól, idén a csapadék miatt várhatóan kevesebb munkájuk lesz. A bálák 70-80 százaléka szalma, a többi fű- és lucerna-széna.

 

 

A CLAAS körbálázókról Őze Imre elmondta, jó konstrukciók, eddigi tapasztalatai szerint minőségi munkát végeznek. A 360-as úgy adták el, hogy 50-60 ezer bálát készített, s még akkor is kifogástalanul működött. A 380-as hét szezon alatt 80 ezer bálát gyártott, s bár használt, de még gyári szalagsorral került az új gazdájához.

 

„A környékünkön, tíz kilométeren belül három 480-as is munkába állt a közelmúltban” – a gazdák bizalommal vannak a CLAAS körbálázók iránt.

 

Szöveg: Viniczai Sándor, szakújságíró

Képek: Antalóczy Tibor

Forrás: Agritech 2018. július 15-17. oldal

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek