„Szórakozás a munka!”

„Szórakozás a munka!”

Egyszerű és nagy teljesítményű gépet kívánt magának Detlev Blunk, aki a Trends olvasói teszt lehetőségét nyerte meg egy DISCO 1100 TREND kaszával.

Egyik csíkot a másik után rajzolja tarackbúzából a géppel 19 hektáros területén Detlev Blunk. Arcán a mosoly minden egyes kör után egyre szélesebbnek tűnik. Miután háromnegyed óra alatt a területnek már jóval több, mint felét levágta, egy szemmel láthatóan elégedett mezőgazdász száll ki az ARION 660-ból az első összefoglalót elmondani: „El kell ismernem, ezzel a géppel szórakozás a munka!”

Ezzel a CLAAS DISCO 1100 TREND kaszára utalt, amely egy három méter széles DISCO 3200F frontkaszával 10,30 méteres munkaszélességgel dolgozik.

Hogy Blunk úr kipróbálhatta ezt a kaszát, annak köszönhető, hogy részt vett a TRENDS magazin olvasói teszt kiírásában, amit azonnal meg is nyert. „Egyszerűen csak próbára tettem a szerencsémet, mivel új kaszára van szükségem, és ki akartam próbálni a legújabb technikát.” mesélte a gazdálkodó.

 

Indulás előtt Blunk gazda alaposan megnézi magának a DISCO 1100 TREND kaszát

 

Blunk úr Schleswig-Holstein tartományban található üzemében a teljesítmény a legnagyobb kérdés. 750 hektár szántóföld mellett 190 hektár kaszálót művel, amelyen 435 tejelő szarvasmarhájának és azok 380 borjának takarmányát termeli meg. Eddig egy 6,40 méter munkaszélességű DISCO 3500 oldalsó függesztésű hátsó kaszával dolgozott.

 

Blunk gazda rövid betanítás után készen is állt az indulásra

 

A rövid betakarítási ablakhoz azonban ez a gép kicsi, ami miatt a gazda mindig egyik szomszédos gazdaság segítségére szorult. Hogy Blunk gazda a DISCO 1100 TREND kaszát végre kipróbálhassa, egészen szeptember végéig kellett várnia, mivel a nyári tartós szárasság miatt a szokásos harmadik vágás teljes egészében elmaradt. Hogy a hiányzó takarmánymennyiséget legalább egy kicsit pótolja, közvetlenül az őszi betakarítás után tarackbúzát vetett. „Nem akartunk egy pillanatot sem elvesztegetni, így arra jutottunk, hogy nem hagyjuk, hogy a tavalyi késő érésű repce beérjen és betakarítsuk, hanem rávetettük a tarackbúzát. Ez szépen felnőtt a repcéhez, de nem jelent gondot, mert a tehenek szívesen fogyasztják a repcét is.” magyarázza a gazda.

 

A teljesítmény

 

 

A gazdának ma a DISCO 1100 TREND kaszával bő 80 hektár tarackbúzát és további 130 hektár legelőt kell lekaszálnia. Szoros az időkeret, két-három nap múlva esőzés várható az időjárás-előrejelzés szerint. Rövid betanulás után Detlev Blunk már dolgozik is a számára még szokatlan kaszával. sűrű, de csak térdmagasságú állomány majdnem 20 km/órás munkasebességet tesz lehetővé.

Blunk gazda gyorsan belejött a fordulóknál fontosabb karok és kapcsolók használatába. Egyetlen gombnyomás elegendő, és az ARION fordulómenedzsmentje mindhárom kaszát kiemeli. Egy egyszerű kezelődobozzal a hátsó kaszák is billenőkapcsolóval egyenként kiemelhetők. „A kasza kezelése hihetetlenül egyszerű.” lelkesedik „Különösen tetszik a kezelődoboz. Három kapcsoló a központi funkciókhoz, ez a kezelést tényleg extrém könnyűvé varázsolja.”

 

Könnyű kezelés

A könnyű kezelés a gazda számára egy fontos téma. „Gazdaságunkban növénytermesztés, szarvasmarhák és biogáz-üzem is található, nyolc állandó munkatárs dolgozik nálunk, ebből négy gyakornok. Így egészen egyszerűen alapvető fontosságú, hogy a sok különböző gépet egyszerű legyen kezelni.”. Ez a gazda szerint már a munkaeszközök felakasztásával kezdődik, ami a DISCO 1100 TREND kaszánál nagyon tetszik neki: „Leginkább a hidraulikacsatlakozók színkódjai teszik a dolgot jól áttekinthetővé. Ez éppoly könnyű művelet, mint a régi DISCO kaszánál.” Különösen mély benyomást tett rá a tesztvezetés során a DISCO 1100 TREND teljesítménye. „Az első kaszáláshoz képest persze most jobban áttekinthető a felnövés. De eszméletlenül tetszik, milyen nagy munkát végzett el a gép.” mondja Blunk. És mindezt a gép nagyon nyugodt futás mellett teszi, 850 fordulat/perces TLT meghajtás elegendő.

Már menet közben kitapasztalta, hogy saját, holsteini-svájci területeinek speciális körülményei milyen átlagteljesítményt tud elérni. A régi, 6,40 méter munkaszélességű kaszájával óránként 6 hektáros felületteljesítményt ért el, átlagosan 5 hektáros területnagyságnál. Átlag 15 km/órás munkasebességgel a DISCO 1100 TREND kaszával legalább 10 hektárt tudott teljesíteni óránként. Ebbe beleszámolta a gazdaság sok kisebb legelőjét és a nagyobb terménymennyiséget, ami különösen az első kaszáláskor jellemző. „Így a 140 hektárt két nap alatt egy géppel könnyedén teljesíthetném. Ez már tetszene nekem!” mondja Blunk.

 

Alkalmazkodik az egész mezőn

A vágás minőségével is nagyon elégedett: „Az a benyomásom, hogy a kasza menet közben nagyon jól követi a talajvonalat. Az ACTIVE FLOAT rendszer a jelek szerint jól működik.” Az első fordulóban zavarják őt az állva maradt csíkok, amelyet a front- és hátsó kasza közötti lyuk miatt nem vágott le a gép. A CLAAS technikai szakértője, Martin Dingmann azonban gyorsan segített, és megmutatta Blunk úrnak a lehetőséget, hogy mindkét hátsó kaszát oldalanként fél méterrel hidraulikusan összébb tudja húzni, akár menet közben is, s ez megoldja a problémát. „Természetesen ezt nagyon praktikusnak találom” mutatja ki pozitív meglepődését Blunk gazda.

 

A CLAAS kasza remekül követi a talajfelszínt.

 

Csupa fül lett a gazda akkor is, amikor Martin Dingmann a beépített SAFETY LINK rendszer tulajdonságait ismertette. Ha a kasza kővel vagy egyéb idegen anyaggal találkozik, az érintett tárcsa egy előre meghatározott törésponton törik el még a hajtáslánc előtt, mégis a kaszasín belsején belül maradva. Ahogy Blunk gazda meséli: „Földjeinken nagyon sok a kő, amiket mi rendszeresen összegyűjtünk, és összetörünk. Mégis, újra meg újra találkozunk nagyobb kövekkel. Erre jó megoldásnak tűnik a SAFETY LINK, mert megakadályozza a nagyobb károkat.”

 

A DISCO 1100 TREND összecsukva kompakt, és 4 méter alatt marad a magassága.

 

Jó egy óra után a tarackbúzával fedett földterület teljesen le van nyírva. Óránként jó 16 hektárosra számolja Blunk a területteljesítményt, és észak-német visszafogottsággal kommentálja: „Nem rossz!” Azután működésbe hozza a „közút” gombot, minek hatására mindkét hátsó függesztésű kasza néhány másodperc alatt függőleges pozícióba kerül. Nemsokára a gazda a becsukott kaszákkal átgurul a következő földjére. Ezalatt összefoglalja a benyomásait: „Tényleg szórakozás kezelni ezt a gépet, és ez a területteljesítmény lenyűgöző, ugyanúgy, mint a vágásminőség. A továbbiak” ,mondja huncut mosoly kíséretében „már csak a kereskedőn múlnak!”

 

Detlev Blunk (középen) összegez a munka végén: „Engem meggyőzött a kasza vágásminősége és területteljesítménye!”

 

Szöveg: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Forrás: Trends 2019/I. szám

Képek: CLAAS

Elérhető

Kapcsolódó cikkek