Sziporkáztak a fiatal agrártanulók

Sziporkáztak a fiatal agrártanulók

Birtokba vették az OMÉK területét az Agro Napló, az AMC és a NAK vetélkedőjének résztvevői. A versenyben a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium vihette haza az Ászok Ászainak járó vándorserleget.

Az Agro Napló regionális vetélkedőinek győztesei, a Gazdanapok Ászai és az Agrárexpo Ászai kihívták az ország válogatott mezőgazdasági iskoláinak csapatait, hogy kiderüljön, kik lesznek az Ászok Ászai 2019-ben. A játékos összecsapásra 2019. szeptember 29-én vasárnap, az OMÉK zárónapján került sor.

A verseny számos játékos, tanulságos és izgalmas pillanatot hozott a több tucat középiskolásnak, akik bejárták az OMÉK teljes területét, hogy választ találjanak a Kincskereső játék kérdéseire. A diákoknak a vetélkedő feladatainak teljesítéséhez többek között vetőmagfelismeréssel, gyümölcsfa metszéssel, agrárfinanszírozással, halismerettel, őshonos fajtákkal, a traktorok műszaki felépítésével és használatával kapcsolatos tudásukat kellett bizonyítaniuk. A végeredmény rendkívül szoros volt, az első 5. helyezett között összesen 4 pont különbség és egy holtverseny is volt, a 3. Jánoshalma és a 2. Győr egy villámkérdéssel döntötte el a sorrendet. A végső győztes a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata lett, akik 110 pontos teljesítményt elérve szerezték meg az Ászok Ászainak járó díszes vándorserleget.

 

 

A diákoknak összesen 12 feladatot kellett elvégezniük, ezek közül hármat már a szeptember végi OMÉK előtt: a Nyári pillanatképek feladathoz fotókat kellett küldeniük arról, milyen mezőgazdasági munkákat végeztek el az iskolai szünetben, továbbá videót készítettek az OMÉK idei „A fejlődés hagyománya” mottójához kapcsolódva, megalkottak egy agrár kabalafigurát, valamint komoly írásos szakmai beszámolót adtak le a nyári gyakorlataikról. Csak azok az iskolák vehettek részt a budapesti döntőben, akik sikerrel vették ezeket a feladatokat, így összesen 9 szakiskola jutott el a végső megmérettetésig.

A csapatok a 4 napos Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás vasárnapján érkeztek a Hungexpo területére, hogy megküzdjenek az Ászok Ászai vándorserlegért, valamint a versenyt támogató agrárcégek által felajánlott szakmai díjakért. A diákokat egy-egy tanár kísérte az állomáshelyek között, azonban úgy, hogy egyikük sem tarthatott közülük a saját csapatával, hanem egy másik intézmény tanulóival töltötte a nap egyik felét.

A diákok nagyon változatos kihívásokkal találkoztak a versenyhelyszíneken, amiket mi is bejártunk.

 

 

Az AXIÁL Kft. marketingigazgatója Umenhoffer Péter arról beszélt, hogy ismét örömmel álltak egy olyan kezdeményezés mellé, ami arra ösztönzi a fiatalokat, hogy a mezőgazdaság felé induljanak el. Nálunk a gyerekeknek egy erőgép napi karbantartását kellett bemutatni. Persze nem szedettük ki velük a légszűrőt és nem nézettük meg a nívópálcát sem, de az elméleti tudás bemutatásán túl meg kellett mutatniuk azokat a pontokat, amelyek nélkülözhetetlenek a traktor műszaki állapotának ellenőrzéséhez. Ha ezeket tudták, megkapták a maximális 10 pontot. Szerencsére minden csapatban volt egy, vagy több olyan diák, aki tökéletesen teljesítette a feladatot. Úgy gondolom, hogy a lányokat és a srácokat érdekelte a dolog. A tanácsokat is szívesen fogadták, nyitottak voltak arra, hogy újat tanulhatnak például a légszűrő tisztításáról, amit nagyon sokan - helytelenül - a mai napig magasnyomású kompresszorral fújnak ki, ebben pedig sérülhetnek a lamellák és a pórusok. Ehelyett inkább naponta jól ki kell ütögetni a szűrőt, és csak legfeljebb hetente egyszer, nagyon jól megválasztott nyomásszinttel érdemes kifújni. Az AXIÁL Kft. részéről nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás nevelésére, éves szinten 100 diák is megfordul nálunk, legyen akár szakközépiskolás, szakgimnáziumi, vagy egyetemi tanuló. Sok iskolából érkeznek a telepeinkre a duális képzés keretében, hogy elsajátítsák a szakma legmodernebb fortélyait. Mivel a technika napról napra változik, nem lehet megtenni azt, hogy minden iskolát felszerelnek egy vadonatúj géppel, hiszen a gyártók évente hoznak ki újdonságokat. Viszont nálunk a jó alap megtanulása után a gép saját környezetében, testközelből találkozhatnak ezekkel a technológiákkal – mondta az AXIÁL Kft. marketingigazgatója.

Forrás, kép, teljes cikk: Agronaplo.hu

 

 

Diákok a Fendt-nél

 

A marktoberdorfi gimnáziummal folytatott partnerség részeként július 17-én és 19-én érkeztek csoportok a Fendt-hez, melyek tagjai már hetedik osztályban elsajátították a műszakirajz-készítés alapvető készségeit és most a gyakorlatra voltak kíváncsiak. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek