SULKY vontatott műtrágyaszórók a precíziós gazdálkodás szolgálatában

SULKY vontatott műtrágyaszórók a precíziós gazdálkodás szolgálatában

Manapság talán nincs is olyan mezőgazdasági gépgyártó a piacon, aki valamilyen formában ne keresné a válaszokat a precíziós gazdálkodásban felvetődő kérdésekre.

Különösen fontos szegmense ennek a területnek a tápanyag gazdálkodás, hiszen a zóna szintű kijuttatás nagy pontosságot, precizitást igényel mindamellett, hogy az eszköznek minden funkciójában könnyen kezelhetőnek és strapabírónak kell lennie. Ezen kihívások élharcosa egyedi megoldásaival, szabadalmaival a nagy múltra visszatekintő, 1936-ban alapított és hazánkban az AXIÁL Kft. által 1995 óta képviselt francia SULKY vállalat. Műtrágyaszóróik minden tekintetben igazodnak a kor kihívásaihoz illetve a gazdálkodók szerteágazó igényeihez.
 


 

A széles kínálati palettán belül külön figyelmet érdemel a nagyobb üzemméretre kifejlesztett „SULKY POLIVRAC  XT” vontatott műtrágyaszóró, melynek az AXIÁL Kft-nél elérhető legnagyobb darabszámban értékesített két típusa, az XT100 és az XT130 annyiban térnek el egymástól, hogy előbbi legnagyobb össztömege eléri a 10 tonnát, tartály kapacitása pedig 7200 liter, míg a nagyobb testvér  12,5 tonna össztömegű és 9500 literes tartállyal rendelkezik.

Az XT típusú gépeket általában alapműtrágyázáshoz, nagy mennyiségű műtrágya kiszórására  – 300kg/ha-500kg/ha, vagy felette – használják.

Ha valaki üzemméretéhez igazodva az XT 100-as gépet választja, 300kg/ha adagolással 20-25 hektárra való műtrágyát juttathat ki egyetlen tartályból, mindezt gyorsan és pontosan.

A géphez tartozó ECONOV fantázianevű szóró szerkezet kompromisszumok nélkül teszi a dolgát. A rendszer a szórásszakaszolást, a folyamatos kontrollt, ellenőrzést és beállítást végzi az elvárások szerint.
 A fokozatmentesen állítható szórási szélesség 18-50 méter. A SULKY megoldása a szórásszélesség állítására a ráfolyási pont változtatásával történik. Ez azt jelenti, hogy ha a garatból kijövő műtrágya feladási pontja a lapát elejére kerül, akkor a leghosszabb a gyorsulási út, tehát akkor a legszélesebben szór a gép, ha átállítom a garatot és a lapát közepére vagy szélére esik a műtrágya, akkor rövidebb a gyorsulási út és kevesebb a szórásszélesség. A táblaszéli szórásra a „TRIBORD” rendszere nyújt megoldást az elektronika és egy speciálisan kialakított szórólapát segítségével. Lehetőség van még a géppel komposzt szórására / 5 lapátos szerkezet/ ill. csigás kihordóval mészpor kiszórására is.

Az XT 100 egy szalag kihordású gép. Egy 80 cm széles szalag van a műtrágyaszóró aljában melynek meghajtása a kerékkel történik, ez vonuláskor kikapcsolható. Tehát alapvetően kerékről történő sebességarányos adagolás található a gépben és ezt még pluszban egy elektronika kompenzálja azzal, hogy állítja a tolózárakat.

A szóráskép megőrzése céljából a SULKY a piacon egyedülállóan rugózott vonórúddal látta el ezt a típust, kiküszöbölve ezzel a vontatás közbeni „pattogás” okozta hibákat.
 


 

A gumizás és a kerekek mindig nagy kérdés ezeknél a gépeknél. Milyen nyomtávú, milyen szélességű gumit használjunk, ha nemcsak alapszórásra, hanem állományban is szeretnénk használni? Ha állományban használunk önjáró permetezőt, akkor általában a 2250 mm-es nyomtáv az, amit nagy átlagban használnak. Ezek a műtrágyaszórók is elérhetők ezzel a széles nyomtávval, illetve ennek a típusnak a kereke 18.4-es az alapkivitelben. Ettől lehet alacsonyabb átmérőjű, szélesebb futófelületű gumit tenni akkor, ha alapszórást végzünk tavasszal. Az egész gépen érződik kicsit, hogy meg van döntve, ami azért van, hogy a súlypontot a traktor hátuljára helyezzük. A 7200 literes műtrágyaszóró egy 120 lóerős traktorral könnyedén üzemeltethető sík terepen. Dombos viszonyok között egy 150-160 lóerős erőgép szükséges az munkavégzéshez.

Kétkörös légfékkel szerelhető a műtrágyaszóró, alapvetően rögzítő fék van rajta. A vontatási pont lehet csapos, illetve K80-as megoldás.

Gépeink kiváló lehetőséget nyújtanak azok számára, akik magas minőségű, tartós, a precíziós gazdálkodáshoz minden tekintetben alkalmazkodó eszközt keresnek a lehető legjobb ár érték arányban.

 

Szöveg: Várady-Szabó Márton, termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. évi 2. szám

Here

Kapcsolódó cikkek