SULKY gépek, ahogy partnereink látják

SULKY gépek, ahogy partnereink látják

Hasznos információk, tapasztalatok, vélemények első kézből, egyenesen partnereinktől!

Név: Holman Tamás, gépüzemeltetési ágazatvezető és növénytermesztő

Cég: Agroméra Zrt., Érsekvadkert

Gép: SULKY X50 ECONOV

2017-ben lehetőségem volt részt venni egy gyárlátogatáson, ahol nagyon komoly szakmai felkészültséget és gazdálkodói vénát tapasztaltam. Azaz nemcsak gyártanak, hanem a valós vevői igényekre keresik a megoldásokat. Pozitív tapasztalat volt, hogy munka közben is szemügyre vehettük a gépeiket. Cégünk az utóbbi években lépéseket tett, hogy teljes mértékben átálljon a precíziós gazdálkodásra, amelynek az egyik alappillére a SULKY műtrágyaszóró. Több márka közül végül két SULKY X50 ECONOV-ot választottunk. Tapasztalataink szerint, ezekkel a talajnak és a növénynek optimális inputanyag mennyiséget tudunk kijuttatni. Az automatikus szakaszolásnak köszönhetően növényállományunk homogén.

 

 

A mérlegrendszer egyszerűsítette a beállítást, és a kombájnoktól kapott hozamtérképek alapján megfelelő sebességgel és mennyiséggel tudjuk szabályozni a dózist, ha szükséges. A teljesítmény felülmúlta várakozásunkat: napi 200 hektár/gép is elérhető.

Az ECONOV rendszer 12 szakaszt kezel, megszűntek az átfedések és a hiányos területek, mindemellett jelentős megtakarítást értünk el. A szomszéd gazdák bánatára minimalizálódott a táblahatárok túlszórása… A granulátumokat megfelelő minőségben juttatja ki (nem porosítja), ezáltal majdhogynem tökéletes a lefedettség. A gép ISOBUS-rendszere jól együtt dolgozik más márkákkal is.

 


Név: Kovács Zoltán, ügyvezető

Cég: Mezofil Kft., Mélykút

Gép: SULKY ECONOV

1500 hektáron hagyományos szántóföldi növényeket termesztünk. Gépparkunkban sok az axiálos: Fendt traktorok, CLAAS kombájnok, Horsch talajművelő gépek, Monosem szemenkénti vetőgépek. A SULKY szóró vásárlása előtt több konkurens gépet is megnéztünk. Döntésünkben három tényező befolyásolt: a gép jó tulajdonságai, a szerviz- és alkatrész-ellátottság, valamint a jó axiálos kapcsolat. Már több SULKY műtrágyaszórónk is van, ez az ECONOV a legújabb. Egy DPX 70-et cseréltünk le rá. GPS-vezérléssel használjuk, így 5-8 százaléknyi műtrágyát takarítunk meg, nincsenek kihagyások és átfedések, ennek következtében egyöntetűbben fejlődnek a növények. Nőtt a szórásszélesség, hatékonyabb a munka. A gép beállítása sokkal egyszerűbb, mint a régié volt, a kijuttatás sokkal pontosabb lett a GPS-vezérléssel. Sok műtrágyát szórunk ki évente, sokszor akár 15-16 km/órás sebeséggel, a kijuttatás mégis kilogrammos pontosságú. Akár egy tapasztalatlanabb gépkezelő is pontosan tud kijuttatni.

 

 

Ha három szóban kellene jellemezni a gépet, akkor: gyorsaság – pontosság – takarékosság. A cég elindult a precíziós gazdálkodás irányába, RTK-pontosságú robotkormányt használunk a traktorokban, most vásároltunk egy elektromos hajtású Monosem vetőgépet. A kombájnokban régóta működik a hozamtérképezés, jövőbeni terveik között szerepel a differenciált kijuttatás, táblatérkép alapján. Ennek alapvető eszköze ez a szóró. A gépet minden 4-500 hektár feletti gazdaságnak ajánlom. Ha kiszámolják éves műtrágya-felhasználásuk költségét, és ebből megtakarítanák a fenti 5-8 százalékot, akkor látható a gép árának gyors megtérülése. Nem bántam meg, hogy ezt az ECONOV szórót választottam!

 


Név: dr. Szilovics Balázs, tulajdonos

Cég: Dráva-Agro Zrt., Felsőszentmárton

Gép: SULKY X40+ ECONOV

 

 

Fő növényeink a szója, a takarmánykukorica, a hibrid kukorica és az őszi búza. Ezenkívül mintegy 800 hektár erdőn gazdálkodunk. 500 hektár öntözhető. Mivel a régi műtrágyaszóróinkat is az AXIÁL-tól vásároltuk – igaz, már vagy tíz éve – nem volt kérdés, hogy maradunk a SULKY márkánál. A gépek megbízhatóan működtek, és kifogástalan volt az alkatrész-ellátásuk, ez is a kapcsolat folytatása mellett szólt. Mivel fejlesztéseink egyértelműen a precíziós gazdálkodás irányába mutatnak, az egyik legújabb típust, a precíziós műtrágya-kijuttatásra alkalmas SULKY X40+ ECONOV-ot vásároltuk. Üzemeltetve meggyőződtünk, hogy tényleg a beállításoknak megfelelő, agronómiai szempont szerinti adagmennyiségeket szórja ki. Eddig mindkét gép hibátlanul működött. Kiknek ajánlanám a SULKY műtrágyaszórót?

Mindazoknak a közepes, illetve nagyobb gazdaságoknak, amelyek problémamentes, ugyanakkor precíz munkára képes műtrágyaszóróra voksolnának.

 


Név: Takács András, ügyvezető

Cég: Hartmann Farm Kft., Szákszend

Gép: SULKY

Nagyjából 500 hektár részben saját, részben bérelt területet művelünk, és ugyanennyin bérmunkát végzünk. Fő profilunk a klasszikus növénytermesztés: búza, kukorica, napraforgó.

Teljes körű gépparkunk talajművelő eszközeinek nagy része axiálos, például: Horsch MT Tiger, Terrano FM és Pronto 6DC.

A SULKY beszerzésekor figyelembe vettük a korábban egy kisebb eszközzel szerzett kedvező tapasztalatokat, megbízható problémamentes gép volt, és természetesen számított a jó kapcsolat is az AXIÁL-lal. Emellett szimpatikus volt, hogy láthattuk a vásárlás előtt, miképp készül a gép a franciaországi gyárban.

 

 

Mivel gazdálkodásunkban egyre fontosabb a precizitás, lehetőségeinkhez mérten fejlesztünk, az egész folyamatot – vetés, terv szerinti, illetve differenciált műtrágya-kijuttatás – lefedő, egymásra épülő eszközök beszerzését tervezzük.

Első tapasztalataink a géppel pozitívak: mérlege egy jó adatbázis alapján könnyen beállítható az adott műtrágyafélére, és nagyon pontos, akárcsak a szakaszolási funkció. Különféle műtrágya-típusokkal tökéletes a szóráskép. A szakaszolásnak köszönhetően nincs felesleges ráfedés a kezelt területeken.

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlom, aki egy jó ár-érték arányú gépet szeretne, és pontosan a szándéka szerint akar kijuttatni.

 

További információt SULKY gépeinkről területileg illetékes gépértékesítő kollégáinktól kaphat!

 

Forrás és kép: AXIÁL Híradó AgrárgépShow 2019 különszám

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek