Sok munka eredménye az OSZTV versenyhelyszín

Sok munka eredménye az OSZTV versenyhelyszín

Március végén bajai telephelyünkön rendezték meg a mezőgazdasági gépész technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyének gyakorlati döntőjét. A verseny sok előkészületet igényelt, Lakics Levente szervizszerelő kollégánk mesélt a teendőkről.

Hogyan fogtatok neki a helyszín kialakításának?
A helyszín berendezése szinte egy egész hetet igénybe vett és egy szakmai felkészülés is megelőzte. Ez során a szervező jánoshalmi iskola tanáraival egyeztettük a versenyfeladatot, illetve gyakoroltuk a beállításokat, hogy a versenyzők segítői gyorsan és gördülékenyen alap állapotba helyezhessék az egyes turnusok után a gépet.

 

 

Milyen épületben kapott helyet a verseny?
A verseny helyszínéül szolgáló, újonnan kialakított műhely korábban egy raktár volt, ahol kombájnok, traktorok, munkagépek pihentek. A jánoshalmi diákok itt is segítségünkre voltak, velük együtt kipakoltuk a gépeket, és mindent feltakarítottunk.

 

 

Mi volt az előkészítés legidőigényesebb része?
A versenyen szereplő gépek felkészítése, amelyekből 6+1 azonos kategóriájú és típusú gépkapcsolatra: erőgépre és bálázóra volt szükség. A +1 gépkapcsolat a tartalék, ha a verseny közben valamilyen gond adódna. A traktorok CLAAS ARION, a bálázók CLAAS VARIANT típusúak. Összekapcsoltuk a gépeket, lemostuk azokat és elvégeztük azokat a beállításokat, szereléseket, amelyek szükségesek voltak az egyformaság és a versenysemlegesség jegyében. Például a hidraulika körök egyformán lettek csatlakoztatva, de ezentúl egyforma kardántengelyeket, kötözőhálókat és szerelőkocsikat is előkészítettünk. Raklapokat hoztunk a tartozékoknak, hogy ne a földön legyenek és minden gépet megtankoltunk, hogy próbaindításokat elvégezhessék a versenyzők. Ezek után elhelyeztük a gépeket a műhelyben, majd kialakítottuk a szerelőállomásokat, amelyeket nagyméretű molinókkal, ponyvákkal választottunk el.

 

Hogy fog zajlani az elpakolás?
Igen, a munkánk itt nem ér véget, a gépeket visszaállítjuk eredeti állapotukba, a gyári értékekre, majd az összeset külön, tüzetesen átnézzem a diákok után. Végezetül a műhelyből ismét raktárat csinálunk. Szóval részünkről is nagy odafigyelést és sok munkát igényel a verseny.

 

Kép: Fekete Gábor, marketingmenedzser
Szöveg: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

 

Max. 90 perc egy bálázó beállítására


Március végén bajai telephelyünkön tartották a mezőgazdasági gépész technikusok Országos Szakmai Tanulmányi Versenyét. A gyakorlati feladatot a szervező jánoshalmi szakiskola útmutatásai szerint Major Vilmos, szervizmérnök kollégánk állította össze. >>

Elérhető

Kapcsolódó cikkek