SMARTFARM konferenciát tartottak (+videó)

SMARTFARM konferenciát tartottak (+videó)

A zsúfolásig megtelt a 37. AGROmashEXPO és a 9. AgrárgépShow G pavilonjában lévő fórumszínpad nézőtere, a Magyar Mezőgazdaság Kft. által szervezett SMARTFARM precíziós mezőgazdasági konferencián.

A kiállítás harmadik napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a hazai agrárpiac meghatározó szereplői osztották meg tapasztalataikat, illetve elemezték a különböző témakörök összefüggéseinek fontosságát.

A konferencia valamennyi résztvevője egyetértett abban, hogy nincs más út a mezőgazdaság előtt, mint a minél hatékonyabb és mihamarabbi digitalizáció, ez pedig nem csak itthon, hanem az Európai Unió szempontjából is fontos technológia.

 

A kerekasztal-beszélgetésen mind a négy témakörben – forgószínpadszerűen - öt-öt szakember mondta el a véleményét a tápanyag-gazdálkodásról, különböző példákkal mutatták be a tápanyag-visszapótlás eredményeit, elmondták, hogyan lehet kihasználni a talaj potenciális termőképességét, milyen ütemben fejlődött a mezőgazdaság gépesítése. Szó esett a talajbiológiáról is, és abban is egyetértettek szakemberek, hogy a precíziós gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen a talajvizsgálat, a levél- és növényanalízis, de nem hagyhatók figyelmen kívül a termelők tapasztalatai.

A szakmai fórumon elhangzott, hogy az öntözés fejlesztése stratégiai fontosságú, amire jelentős erőforrásokat szán a kormányzat. Még a ’70-es években 300 ezer hektáron öntöztünk, ezzel szemben 2016-ban mindössze 100 ezer hektárt láttunk el mesterséges csapadékkal. A GDP-ben a magyar mezőgazdaság mintegy 3 százalékos súllyal szerepel, amit a kormányzat 5-6 százalékra szeretne fejleszteni, és ehhez a tápanyag-gazdálkodás mellett az öntözés fontos „iparág” lehet.

 

A rendezvényen az Dr. Mesterházi Péter Ákos, az AXIÁL Kft. precíziós gazdálkodási csoportvezetője is részt vett

 

Ehhez fontos technológiai információkra és precíz gépekre van szükség, tehát a digitális mezőgazdaság a megoldás. Sok információval pontosabb döntés hozható, mondta a kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője. Fontos lépés az adatok precíz, pontos rögzítése, így ellenőrizhető, hogy hova és mennyi vegyszert használtunk fel és juttatunk ki. A helyspecifikus növénytermesztésben a növényvédelem az, amelyik a legkevésbé halad előre, és ami sok kihívással küzd, állapították meg a jelenlévő szakemberek.

Az utolsó téma a távérzékelés volt, melyben az általa nyert adatok nemcsak a különböző haszonnövények elkülönítésére alkalmasak, ennél sokkal több információt közvetítenek a növényekről, a többi között a növény fejlődési állapotáról, vitalitásáról, a növényzetben keletkezett károkról, tápanyag- és vízellátásáról stb. Ennek következtében a károsodott növények az egészséges állománytól elkülöníthetők. Természetesen szó esett a távérzékelés egyéb műszaki megoldásairól, a drónokról és annak különféle hasznosításáról.

A kerekasztal-beszélgetés végén a szakemberek a résztvevők kérdéseire is válaszoltak.

 

Forrás és kép: magyarmezogazdasag.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek