PREGA kerekasztal-beszélgetés az AgrárgépShown

PREGA kerekasztal-beszélgetés az AgrárgépShown

Az adatgyűjtés, adatelemzés és összefüggés-vizsgálat voltak a kulcsszavak az Agroinform.hu által szervezett PREGA Kerekasztalon. Az eseményen az is elhangzott, nagyon sok adat kell még ahhoz, hogy például a differenci

A résztvevők: Börcsök András (Bugaci Aranykalász Zrt.); Farkas László (Farkas Kft.); Maróti Miklós (AgroVIR Kft.); Mesterházi Péter Ákos (AXIÁL Kft.); Sulyok Dénes (KITE Zrt.); Kauser Jakab (K-Prec Kft.) és Papp Gergely (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) az AgrárgépShown nagy számú közönség előtt osztották meg a precíziós gazdálkodással kapcsolatos tapasztalataikat.

Az eseményre azt követően került sor, hogy a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Szent István Egyetem, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ képviselői együttműködési megállapodást írt alá a precíziós gazdálkodás hazai elterjesztéséért.

A moderátori tisztséget Hollósi Dávid (a Takarék Csoport agrárigazgatóságának vezetője) töltötte be, aki a következő kérdéseket intézte, az AXIÁL Kft. képviselőjéhez, Mesterházi Péter Ákos precíziós gazdálkodási csoportvezetőhöz.

 

 

Mi az informatikai trendek szerepe a változásokban?

"Az informatika – szidjuk vagy áldjuk – megjelent a mezőgazdaságban is, az elektronika tért hódított az erő- és munkagépekben. Minden a pontosságról és a hatékonyságról szól, az informatika jóvoltából egyre több és egyre sokrétűbb információt gyűjtünk. Olyan mennyiségű adat képződik, hogy felhasználásához, a jó döntések meghozatalához ezek elemzésére elengedhetetlenül szükség van. A különböző szántóföldi körülményeket minden egyes tábla esetében elemezni kell. Rá kell jönni, hogy egy-egy tábla egy-egy részén melyik az a tényező, amely korlátozza a hozamunkat. És ennek megfelelően kell tudnunk reagálni" – fejtette ki Mesterházi Péter Ákos.

 

 

Szerintem is az a legfontosabb, hogy a döntéseinkhez megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon a rendelkezésünkre. Ezt azért is hangsúlyozom, mert a precíziós mezőgazdaságban is megjelenik az a törekvés, amely „gyorsan akar sokat”. Nem bíbelődik az adatgyűjtéssel, valamit megmér egyszer egy évben, aztán abból hozna sok évre meghatározó döntéseket.

Az egyik legfontosabb lépés a kezelési egységek kialakítása, és ezek terméspotenciáljának a pontos meghatározása. Ebbe beletartozik a területünkön ható korlátozó tényezők megtalálása is. Ezt viszont nem megy egyik napról a másikra. A hozammérés például nagyon fontos eszköz lehet erre, hiszen homogén kezelés mellett is lehetőséget ad arra, hogy területünk valódi potenciálját és a valós heterogenitást fel tudjuk tárni.

Nagyon jó, ha van külső partnerünk, hiszen nagyon sokrétű a dolog, és nem érthetünk mindenhez. Tehát konzultáljunk az adott terület szakértőjével. Ehhez persze nézzünk körül a piacon, vizsgáljuk meg az egyes ajánlatokat – mondta a csoportvezető.

 

Teljes cikk, forrás és kép: agroinform.hu

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek