Precíz, lokalizált műtrágya kijuttatás Horsch kultivátorokkal

Precíz, lokalizált műtrágya kijuttatás Horsch kultivátorokkal

A hagyományos forgatásos művelést egyre jobban kezdi kiváltani a forgatás nélküli technológia, de továbbra is nagy odafigyelést igényel a gyomosodás, és annak helyes kezelése. A technológiából adódóan más időben, és másféle gyomok jelennek meg.

A sekély tarlóhántás fontos eleme a technológiai sornak, azt nem szabad elhagyni. A gyomokat és a kihullott magvakat sekélyen kell bedolgozni, hogy kicsírázzanak. Az árvakelésre is nagy figyelmet kell fordítani, mert ha nagyra engedik nőni, nehéz lesz bedolgozni, és a megerősödött árvakelés rengeteg vizet vesz el a talajtól, amely az őszi vetéskor hiányzik majd.

 

 

A Horsch MT Tiger nagy, 68 centiméteres átmérőjű tárcsái intenzíven keverik és aprítják az elhanyagolt árvakelést, vagy akár a nagy mennyiségű kukorica szármaradványt. A rugós biztosítású kapák akár 35-40 centiméteres mélységben is tudnak dolgozni. A sokoldalú gép kapaszáraira rengeteg kombinálható orrbetét választható, sekély tarlóhántásra vagy lazításra is kiválóan megfelel.

A Tiger művelőelemeivel egy menetben is elvégezhető a sekély tarlóhántás és a mélylazítás. Ehhez nem kell mást tenni, mint a tárcsasort sekélyen járatni, a kapákat pedig a maximális művelési mélységbe állítani. Ilyenkor a „hagyományos” MulchMix széles orrbetétet és a forgatólemezt le kell szerelni a kapaszárról, és helyette az LD, vagy a legújabb ULD keskeny, mindössze 4 centiméter széles kapákat felszerelni. Ezek megfelelő mélységben lazítanak, és nem fognak rögöket felhozni magukkal. A talajműveléssel egy menetben műtrágyázni is lehet.

 

 

Az alapműtrágya többféle módon juttatható ki. Ennek hazánkban is legelterjedtebb eszköze a repítőtányéros műtrágyaszóró. Előnye, hogy napi több száz hektáros területteljesítményre képes. Követő műveletként a kiszórt műtrágyát vagy akár műtrágyákat beszántják, vagy kultivátorral bedolgozzák a talajba. Egy jól feltöltött, semleges pH-értékű talajban ezzel nincs is semmi baj, de ha nem megfelelő a talaj pH-ja, és kevesebb a tartalék a földben, minden bizonnyal terméskieséssel kell majd számolni. Ezt sokan úgy szeretnék orvosolni, hogy nagyobb dózist juttatnak ki a valóban szükségesnél. Egy savanyú talajban például a kijuttatott foszfor akár 50 százaléka is lekötődhet, és a növény nem tudja felvenni. A megoldás az alapműveléssel egy menetben, kultivátorral kijuttatott műtrágya. Tavaszi vetéskor évtizedek óta megszokott gyakorlat a vetéssel egy menetben, lokalizáltan, a sor mellé pontos távolságra kijuttatni műtrágyát. Az alapműveléskor is ez az elv, azzal a különbséggel, hogy a kultivátor kapái nem sekélyen, hanem 20-25 centiméter mélyen juttatják ki a lokalizált műtrágyát. A Horsch több éves kísérletezéssel jött rá, hogy alapművelés közben a kapa mögé kijuttatott műtrágyával nagyobb terméshozamot lehet elérni, mint hagyományos eljárással.

 

Erre többféle megoldást biztosít a Horsch, mind a függesztett-, mint a vontatott gépekhez. A traktor frontfüggesztésére 1600 literes nyomott levegős tartályt lehet felszerelni, amelyből hátrajut a műtrágya a függesztett munkagépig. Vontatott eszköz esetén a traktor hátsó függesztőszerkezetére kapcsolható egy 2800 literes űrméretű, 60:40 arányban osztott kombi tartály. Az osztott tartály két, független adagolójával a kívánt összetételben juttatható ki két különféle komponens.

A Tiger nem csak hidraulikusan összecsukható vázzal készül, meg lehet rendelni fix vázzal is, amelynek szélessége négy méter. Ahol nem közlekednek közúton, vagy eleve ikerkerékkel használják a traktort, érdemes ilyent választani, hiszen kedvezőbb az ára. A fix vázú Tigerekre kimondottan erre adaptált műtrágyatartályt lehet rendelni. A pofonegyszerű, pneumatikus tartályból gravitációs ejtéssel kerül a műtrágya a kapaszárakhoz, majd a talajba.

A helyspecifikus műtrágyázás egyre több helyen kap szerepet, és a Horsch megoldásai nagy precizitással juttatnak ki.

 

További információt területileg illetékes kollégáinktól kaphat!

 

Szöveg: Szabó Gábor, termékmenedzser

Forrás: AXIÁL Híradó 2018. szeptember

Kép: Horsch

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek