Óriási érdeklődés övezte a LETIMOB-ot

Óriási érdeklődés övezte a LETIMOB-ot

A Magyar gazda február 4-ei adásában a LETIMOB versenyről készült riportot tekinthették meg az érdeklődők, melynek döntője az AgrárgépShow kiállítás alatt zajlott. A szakiskolások számára szervezett megmérettetés sikere kapcsán a résztvevőket kérdezték.

Remek hangulat, lelkes közönség, kiváló szaktudású csapatok -ez jellemezte a harmadik alkalommal megrendezett Legyél Te is mezőgépész! bajnokság országos döntőjét. A versenyt a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége szervezi mezőgazdasági szakiskolások számára.

Szerettük volna egy kicsit a másik oldalról is bemutatni a szakmát. Klasszikusan ilyen szakmai, tanulmányi versenyek vannak, de szerettük volna egy kicsit játékosabb formában megmérettetni a fiatalok tudását. Egyik oldalról kicsit szakmai, másik oldalról kicsit gyakorlati verseny, illetve a kreativitásukra is kíváncsiak voltunk.” – nyilatkozta Medina Viktor, a MEGFOSZ igazgatója.

 

Zsozé atya és Umenhoffer Péter, a MEGFOSZ marketingbizottságának elnöke, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója

 

A rendezvény az Agrárminisztérium támogatásával valósult meg. A szaktárca minden olyan kezdeményezést pártol, amely az agrárszakmákat népszerűsíti a diákok között.

Minden rendezvénynek örülünk, ami felhívja a jövő generációjának a figyelmét a mezőgazdaságban rejlő lehetőségekre. Nagy szükségünk van az ilyen rendezvényekre, versenyekre, ahol tanórán kívül élményekkel gazdagodhatnak a diákok.” - mondta Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

A három fordulós megmérettetésen 24 csapat vett részt, a döntőbe a legjobb 6 került be:

  • ÉSZkombájnok (Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Sportiskola – Baja)
  • Péterkeszaki újratöltve (AM ASzK-Pétervásárai Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Pétervására)
  • Hengerfejesek (AM KASZK Dr. Szepesi László Mezőgazdasági, Erdészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma – Piliscsaba)
  • TéeSZCSé (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)
  • Mezős 5-ös (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium – Pápa)
  • SZENTannai művEK (Szentannai Középiskola és Kollégium – Karcag)

A versenyzők az elméleti tudásukat a villámkérdések során csillogtathatták meg. Találékonyságukat és fejszámoló képességüket a „Játékos pénzügyek” forduló tette próbára. Gyakorlati ismereteikről pedig a rendsodrókar és a hígtrágyakijuttató-cső szerelésénél adtak számot.

 

24 csapat indult a játékon és végül a legjobb 6 jutott be a döntőbe

 

A versenyben a Péterkeszaki csapata: Bartók Tamás, Farkas Adrián, Katona Kristóf, Molnár Nándor és Zay Ferenc érte el a legtöbb pontot. Ők lettek a LETIMOB idei országos bajnokai!

A makettos feladatnál izgultam a leginkább, ahogy a többiekét elnéztem. Hiszen láttam, hogy a többiek méretben talán egy kicsit jobb feladatot adtak be. A szerelési feladat nagyon jól sikerült úgy, hogy gratulálok a csapatomnak.” – összegezte a látottakat Bolla László, Pétervásárai Mezőgazdasági Szakközépiskola felkészítő tanára.

 

A zsűri több tagja is nagyon pozitívan nyilatkozott a MEGFOSZ LETIMOB versenyéről

 

A zsűri tetszését a versenyzők igyekezete mellett a szurkolók lelkesedése is elnyerte.

Én személy szerint nagyon jól éreztem magam. Kifejezetten jó hangulatú rendezvény. A fiatalok szurkoltak és ha ezt a lelkesedést tovább viszik a jövőben, a szakmájukban, akkor nem lesz probléma a szakmai utánpótlással.” – tette hozzá Medina Viktor.

A leghangulatosabb részek természetesen mindig a manuális gyakorlatok, a szerelések. Ott a legintenzívebb a szurkolás, ott a legizgatottabbak a résztvevők.” - nyilatkozata Kátai László, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja.

A rendezvény azt is bebizonyította, hogy a mezőgépészek közössége mennyire közvetlen és családias. A feladatok szünetében a műsorvezető, sőt a zsűri is szerszámot ragadott, ha arra volt szükség.

Tényleg egy rendkívül jó közössége van a mezőgépészeknek. Egy jó kedélyű, vidám társaság. Ugyanakkor maga a munka, nagyon érdekes és vonzó lehet a fiatalok számára, mert elég sokszínű. Többféle tudást igényel, viszont ennek köszönhető pont, hogy változatos. Aki szerelni szeretne, aki a laptoppal szeretne távdiagnosztikát végezni az, ezekre mind talál lehetőséget a szakmában.” – mondta a MEGFOSZ igazgatója.

A MEGFOSZ szakemberei azt remélik, hogy a Legyél Te is mezőgépész! verseny hozzájárul ahhoz, hogy minél több fiatal válassza ezt a sokoldalú és stabil megélhetést biztosító szakmát.

 

Kép: Kaszás Gergely / AXIÁL Kft.

Forrás és videó: mediaklikk.hu

 

A lelkesedését a közönség se rejtette véka alá

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek