Önvezető autó – Trimble támogatással

Önvezető autó – Trimble támogatással

A Trimble mindig kiemelkedő volt a műholdas rendszerekre alapozott nagy pontosságú helymeghatározás területén. Az idei évtől az amerikai General Motors is a Trimble RTX technológiát használja a Cadillac CT6 típusánál az önvezető funkciójának vezérléséhez.

Az önvezető autók működésének egyik alapfeltétele a nagy pontosságú, biztosan elérhető helymeghatározás, mely különösen városi körülmények, nagy épületek között jelent komoly technikai kihívást. A Trimble Centerpoint RTX jele 3,8 cm-nél nem rosszabb, megismételhető pontosságot biztosít a felhasználóknak; ebben az esetben 4G LTE mobilhálózat révén jut el a felhasználóhoz.

A Trimble cég hosszú ideje úttörő szerepet játszik az automatizálás, ill. az autonóm járművek irányába mutató fejlesztések terén legyen szó a 90’-es évekbeli helymeghatározási megoldásokról, az első mezőgazdasági kormányautomatikákhoz, automatikus gréder vezérlésekről, vagy a teljesen önvezető teherautók számára történő nagypontosságú helymeghatározás biztosításáról.

A General Motors önvezető funkcióval bíró autói a Trimble globális hálózata által biztosított RTX korrekciós jelet használják, mely a GPS-es helymeghatározás atmoszférikus hatásból, a műholdak pályahibájából és az óra hibából (a műhold és a vevő időmérése közötti eltérés) adódó pontatlanságát korrigálja és minimalizálja a helymeghatározás hibáját.

 

 

A Centerpoint RTX korrekciós jel a mezőgazdasági felhasználók számára is elérhető éves előfizetés formájában. Ebben az esetben jellemzően műholdról sugározva használják, mivel a mezőgazdasági táblák így jól besugározhatók.

Sőt, ha Ön mAXI-NET előfizető, talán nem is tud róla, de már használja a Centerpoint RTX jelet! A Trimble GPS eszközök ugyanis RTK jel használatakor alkalmazzák az ún. xFill technológiát, mely az RTK jelvételt hivatott stabilabbá tenni. Ilyenkor a GPS vevő az RTK (mAXI-NET) jel mellett egy nagypontosságú műholdas jelet is vesz és ha az RTK jelvétel valamilyen okból (pl. gyenge mobilhálózat) megszakad, a vevő automatikusan átáll erre a jelre, melyet minden megszakadásnál maximum 20 percig tud használni. Az RTK vétel jellemzően 2-3 percen belül visszaáll, a nélkül, hogy a munkavégzés megszakadt volna, vagy a gépkezelő ebből bármit is észrevett volna. Ez a műholdas jel pedig nem más, mint a Centerpoint RTX jel – mely ebben a formájában ingyenesen elérhető.

 

Cikkünk részben a GPS World „Trimble’s GNSS positioning guides GM’s hands-free Super Cruise”-című cikke alapján készült.

Kép: thedrive.com

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek