Nyomjuk, mint süket a csengőt?

Nyomjuk, mint süket a csengőt?

Másképp is lehet! A DISCO hajtótengelye alacsonyabb motorfordulat-számnál is azonos munkaminőséget nyújt.

 

Sok DISCO kaszával a speciális hajtási koncepciónak köszönhetően csökkentett fordulatszámmal, 850 fordulat/perctől is lehet dolgozni.

 

„Legyen jó a munkaminőség, ez alap, de azért haladjunk is, legalább 14 km/órás sebességgel, vagy ha lehet, afölött, a kardántengely-fordulatszám viszont legyen alacsonyabb – ez így lehetséges?” kérdezik sokan, akik a gazdálkodással gyakorlatban foglalkoznak. A DISCO kaszákra érdemes egy közelebbi pillantást is vetni, hiszen a gondos szemlélődő találhat egy matricát, utalással az üzemanyag-takarékos, 850 1/perces TLT-fordulatszámra. Valóban, a fejlesztők a hajtótengely-fordulatszámot úgy igazították, hogy a kaszát 850 percenkénti fordulaton is lehessen használni. Ennél a fordulatszámnál a vágópenge kerületi sebessége elegendő a tiszta vágáshoz. Ehhez a traktornál nem kell a szokásos 2000 fordulat/perc fordulatszám, hanem elég a kb. 1700-as fordulat is, és így a gépkapcsolat ideális fordulatszám-tartományban halad.

 

A csökkentett fordulatszámnak köszönhetően a traktor motorfordulatszáma is csökken, ami például egy DISCO 8500 TREND esetében akár hektáronként 1 liter üzemanyag-megtakarítást is jelenthet.

 

Hogy ez az üzemanyag-takarékosságra is hatással van-e, a „profi” magazin gyakorlati teszteket végzett egy DISCO 8500 TREND kaszával. „Az elvárt hatás érvényesült: a hektáronkénti dízel fogyasztás 0,4-1 literrel kevesebb lett. Ez természetesen erősen függ a betakarított terményfajtától és az állomány nagyságától. A legerősebb hatás az első fűvágásnál volt látható. Itt a fűnövedék mennyiségét hektáronkénti 41,5 tonnában határozták meg. A kaszálást jó 14 km/órás sebességgel végeztük. A vágási kép mindegyik vizsgált csíkban tiszta volt. Pozitív élmény volt a zajszint érezhető csökkenése is, amely a 850 percenkénti fordulatnál határozottan kellemesebb.”

 

Amennyiben CLAAS DISCO kaszáink előnyeiről bővebben szeretne tájékozódni, keresse területileg illetékes CLAAS gépüzletági képviselőinket!

 

Forrás: TRENDS 2019-2. szám

Fordította: Vas Magdolna, marketingkommunikációs menedzser

Elérhető

Kapcsolódó cikkek