Nyílt nap a Szent István Egyetemen

Nyílt nap a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara idén is Nyílt napot tartott, melyre minden érdeklődőt szeretettel várt, aki az alap- és mesterképzésekről akart tájékozódni. A 2018. február 2-án megrendezett eseményen az AXI

Mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnök

A szakon végzettek a mai kor polihisztorai lesznek. Alkalmassá válnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenységek támogatására, közmű üzemek, önkormányzatok, gépforgalmazó és javító üzemek irányítására.

A szakma a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának közreműködésével alakult ki, az alkalmazott képzési módszer az egész világon unikumnak tekinthető.

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője 1985-től 1990-ig járt a Gödöllői Agrártudományi Egyetemre. Akkor még más volt az intézmény neve, de a koncepció ugyanaz. „Azért lettem mezőgépész, mert a szüleim kitalálták, hogy annak kell lennem, mer jó voltam matematikából és fizikából. Utólag úgy látom, hogy jól döntöttek, szeretem csinálni, megszerettem. Élvezettel tartózkodom a gépek, mezőgépek között. Jó szakma, és mindemellett meg lehet élni belőle, jól meg lehet élni belőle.” – olvashatjuk az egyetem kiadványában.

 

 

Kooperatív képzés

Ismeretes, hogy a pályakezdő mérnökök szakmai tapasztalat és gyakorlat hiányában nehezebben tudnak elhelyezkedni, vagy kevésbé jól fizető állásokhoz jutnak. Ezt kompenzálja a kooperatív szakmai gyakorlaton való részvétel, ahol a hallgatók a tanulással párhuzamosan, vállalati munkakörnyezetben, kijelölt mérnökök irányításával, mérnökgyakornoki feladatokat kapnak. Így a vállalatnál végzett munka alatt jelentős tapasztalat birtokába jutnak, gyakorlatot és magabiztosságot szereznek, továbbá hozzásegítik őket a sikeresebb pályakezdéshez, amely számos esetben a gyakorlatoztató cégnél történik.

 

Duális képzés

A duális képzés során az elméleti képzés az egyetemen, míg a gyakorlati képzés a felsőoktatási intézménnyel együttműködő vállalkozásnál folyik. A hallgatók már az első szemesztertől egészen a tanulmányok végéig részletes ismereteket szereznek a munka világáról. A képzés hossza 3,5 év, de a tanév hossza 48 hét, ami csaknem a kétszerese a hagyományos képzési időnek. Elméleti oktatással 26 hetet, a vállalatoknál pedig 22 hetet fog eltölteni a hallgató és itt kell letöltenie a képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlati időszakot is.

 

Cégünk, mint az egyetem képzési partnerszervezete vett részt a Nyílt napon, ahol a látogatók az AXIÁL Kft.-nél tölthető szakmai gyakorlati lehetőségekről informálódhattak. Ezeket az AXIÁL Karrier Program elnevezésű projekt és prospektusban foglaltuk össze, melyet IDE kattintva érhet el.

 

Kép: Keresztes Attila, gyakornok

Forrás és további információ: Szent István Egyetem

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek