Németországban gépesítéssel váltják ki a drága munkaerőt

Németországban gépesítéssel váltják ki a drága munkaerőt

2018 elején Németországban rekordmagasságba szöktek a mezőgazdasági alkalmazottak bérei. Január 1-je óta ugyanis kötelező minimálbért kell fizetniük az agrárcégeknek, melynek összege 9,10 euró (2800 forint) óránként.

Emiatt a vállalkozások bérköltsége átlagosan 60-70 százalékkal növekedett. A német hírügynökség (pda) szerint a minimálbér teljesen át fogja alakítani a mezőgazdaságot. A munkaigényes kultúrák el fognak tűnni a szántóföldekről, és a gazdák még inkább gépekkel cserélik fel az élő munkaerőt.

 


„Idén például az itteni gazdák már egyetlen hektár cukkinit sem fognak termelni” – nyilatkozta pesszimistán Johannes Zehfuß, a rheinland-pflazi parasztszövetség alelnöke. Az ilyen kertészeti kultúrákban ugyanis a költségek 70 százalékát is kiteheti a munkabér. A hónapos retek és a spárga esetén is hasonló a helyzet, de a többi szántóföldi zöldség sem áll sokkal jobban. A tartomány egyik termelője megerősíti: mióta bevezették a minimálbért a mezőgazdaságban, a betakarítási munkák 60-70 százalékkal többet visznek el a potenciális bevételből.

 


Spárgaszedés gép híján: sziszifuszi munka

 

A gazda azt a megoldást választotta, hogy a korábban szabadföldi eperültetvényt fóliaalagútba tette. Az alulról csepegtetve táplált állomány a védett környezetben májustól októberig terem. Vagyis a termelés intenzifikálásával igyekezett kitermelni a megemelkedett béreket. Még a dolgozók létszámán is tudott spórolni: az új technológiával a korábbi létszám harmada is elegendőnek bizonyult. Kertész kollégái többsége inkább a gépesítés növelésével, betakarítógépek vásárlásával próbálja megoldani a helyzetet.

 

Kép: Pixabay.com
Forrás: Agrárszektor.hu

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Ennyit lehet keresni a mezőgazdaságban


Az Agrárgazdasági Kutató Intézet közzé tette a 2016-os évre vonatkozó Agrár-munkaerőpiaci barométert. Kiderült, a szakmunkásokra volna a legnagyobb igény az ágazatban, és a pályakezdők szakmai kompetenciájával nem elégedettek a munkaadók. >>

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek