Megnyitja kapuit a Svájci Jövő Farm

Megnyitja kapuit a Svájci Jövő Farm

Szeptember 20-án megnyílt a Svájci Jövő Farm. A 81 hektáros kísérleti helyszínen Smart Farming technológiákat alkalmaznak és tesztelnek, valamint oktatási- és tanácsadó központként láthatóvá, kézzelfoghatóvá és érthetővé teszik a digitális mezőgazdaságot.

A Svájci Jövő Farm megnyitásával az AGCO vállalat; a svájci mezőgazdasági oktatóközpont, a BBZ Arenenberg; valamint a szintén svájci mezőgazdasági gépgyártó és importőr, a GVS Agrar egy közös elképzelést valósítottak meg: a digitális mezőgazdaság láthatóvá, kézzelfoghatóvá és érthetővé tételét. Ennek alapja a 81 hektáros gazdaság Thurgau kantonban, amely 55 hektáros szántó-, 20 hektár zöld- és 6 hektár biodiverzitású területből áll, de Tänikonban tejelő tehenek, sertések, juhok és kecskék is találhatók. A jövőben a digitális mezőgazdaság kutatás-fejlesztési tevékenységeit a gyakorlatban támogatják és valósítják meg. „Ez arról szól, hogy szabad hibázni, de újra és újra próbálkozni kell megtalálni a megfelelő megoldást” – magyarázza Martin Huber, a BBZ Arenenberg igazgatója.

 

 

A Svájci Jövő Farm gyakorlati kutatás-fejlesztés eredményei nagy jelentőséggel bírnak az AGCO csoport számára is. Az a cél, hogy a felhalmozott tudást a mezőgazdasági technológia továbbfejlesztésére, a digitális kínálatot a mezőgazdasági termelők támogatására használják fel. Emellett fontos, hogy az innovatív technológiák praktikus módon is bemutathatók legyenek. Az AGCO csoport, amelynek európai székhelye Svájcban, Neuhausenben található, számos jelenlegi és jövőbeli hardver- és szoftveralapú megoldást kínál a napi működéshez.

 

A GVS Agrar, az AGCO Fuse és a BBZ Arenenberg képviselői

 

„Szeretnénk sokat tanulni az adatokból, de meg is akarjuk mutatni a meglévő rendszereket is” – mondja Morten Schmidt, a AGCO Fuse EME régió kereskedelmi igazgatója. „Például már hosszú ideje kínáljuk a VarioDoc Pro dokumentációs rendszert, mely a gépek közötti automatizált adatcserét teszi lehetővé. Ezt egy farmmenedzsment rendszeren keresztül itt is ismertetjük a kereskedőkkel és ügyfelekkel. Ez a technológia már ma létezik, de a gyakorlatban még mindig kevesen használják. Ráadásul nemcsak a technológiákat tudjuk elmagyarázni, hanem azok mezőgazdasági előnyeit is.”

 

 

Az egyéves tervezési és megvalósítási szakasz alatt is használtak intelligens gazdálkodási megoldásokat a Svájci Jövő Farmon. Például először kísérleteket végeztek a kukorica és cukorrépa vetésénél. A megoldásokat az AGCO csoport precíziós növénytermesztéssel foglalkozó csapata alkalmazta. A kísérletek láthatóan és mérhetően igazolják, hogy a precíziós gazdálkodási technológiák használata eltérő növekedést és végső soron jobb hozamot eredményeznek a hagyományos eljárásokhoz képest, azonos körülmények között.

„A Svájci Jövő Farm gazdaságának eredményeit hozzáférhetővé kell tenni a mezőgazdasági információs és tudásrendszer számára minden szinten” – mondja Walter Schönholzer, Thurgau kanton kormánytanácsosa, a belügyi- és gazdasági osztály vezetője. Ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van a nemzetközi mezőgazdasági szektor szereplőinek állandó tapasztalatcseréjére. Ezért konferenciákat, bemutatókat tartanak és vizsgálatokat végeznek a Jövő Farmon, amely így a digitális mezőgazdaság nemzetközi központjává válhat.

 

Fordította: Borbély Zsanett, marketingmenedzser

Forrás és kép: Fendt

 

Elérhető

Kapcsolódó cikkek